Film

Skribent

Fanny Degerfelt

16 december 2019 | 18:00

Vad hände egentligen i "Star Wars: The Last Jedi"?

Fanny Degerfelt återser "The Last Jedi" i väntan på "The Rise of Skywalker". Här är vad du behöver komma ihåg från förra filmen.
Det är svårt att komma på en mer polariserande film. Många högljudda röster hävdade att det var den sämsta någonsin (det är väldigt svårt att motstå att lägga in ett visst Simpsons-klipp här, så jag hoppas att ni uppskattar att jag visar återhållsamhet) och många tyckte att den var helt okej.
 
Vi kommer förstås vidröra igenom några av de rent filmiska problemen, men konstiga konspirationsteorier som att megabolaget Disney skulle ha en politisk agenda förutom att tjäna pengar orkar jag inte gå in på närmare än att säga att du har fel. Så.

Personligen tycker jag inte att "The Last Jedi" är den sämsta Star Wars-filmen, även om den är många gånger en frustrerande röra där accessoarer spelar en märkligt stor roll. Nu kör vi.
 

Läs också: Jag har glömt vad som hände i "The Force Awakens"

 
 
Motståndsrörelsen evakuerar, men innan de är klara kommer ett gäng Star Destroyers från The First order. Hux är pompös på bryggan och Poe gör en busringning till honom innan han skjuter bort skeppens kanoner. BB-8 är bedårande som alltid.

Leia beordrar Poe att lämna striden men han gör det inte, och till följd av det förlorar de en massa skepp, tillslut är endast ett bombplan kvar. Paige, den sista överlevande på planet, lyckas släppa bomberna men kan inte rädda sig själv. KABOOM.

Daddy Snoke är mycket besviken på Hux och skäller ut honom offentligt, men Hux säger att de inte kommer undan trots att rebellerna precis gått ut i ljushastighet.

Senast vi såg Finn slogs han medvetslös av Kylo Ren, nu ligger han i nån sorts sjukhussäng. Han tar sig förvirrat upp i en outfit som läcker vatten av någon anledning, och frågar efter Rey, men hon är ju som bekant med Luke.
 
 

Rey möter Luke - och porgs!

 
På tal om Luke tar filmen oss nu tillbaka till precis där vi avslutade för två år sen. Rey sträcker ut ljussabeln, Luke tar emot det, håller det ett tag, begrundar livet och tidens gång innan han… slänger det över axeln. Antiklimatiskt? Ja. Roligt? Ja.

Vi introduceras även för Porgs, ni minns de där små fåglarna med enorma ögon och tjuriga små munnar? Knappt har jag sett dem innan jag vill ha minst tio Porg-leksaker. Merchandising baby, ingen gör det som Disney.

Kylo träffar Snoke igen, den här gången ansikte mot ansikte och inte över hologram. Han är fortfarande väldigt lång, men inte det enorma hologram han tidigare var. Han är en ganska imponerande CGI-monstrositet som givetvis spelas av Andy Serkis (om 90% eller mer av arbetet består i att bli filmad i en motion capture-kroppstrumpa med prickar över ansiktet för en storfilm är det obligatoriskt att Serkis erbjuds rollen innan någon annan.)

Snoke är fortfarande missnöjd, Kylo hade all den här ondskefulla potentialen pga är Vaders barnbarn – men kanske gjorde Snoke ett misstag ändå? Planen var att Kylo automatiskt skulle hamna mer på den mörka sidan av att döda sin pappa (kommit över Han Solos död än?), men han har bara blivit mer splittrad. ”Du är inte en ny Vader, du är bara ett barn i en mask” säger Snoke och har 100% rätt. Kylo har gett daddy Snoke allt, men det är fortfarande inte tillräckligt bra. (Har han förresten fått den där sista träningen Snoke sa att han skulle få i slutet på "The Force Awakens"? Oklart.)
 
 
Luke gör klart för Rey att han inte tänker träna någon annan. Tänk på det som en aningen mer seriös version av när Herkules möter Phil i Disneys ”Herkules” från 1997 (seriöst, kolla på den scenen, det finns till och med likheter i miljön). Han ber henne att försvinna, hon vägrar och följer honom runt ön istället medan Chewie hänger i Falken eller nåt. Det är vid det här tillfället då Luke dricker bröstmjölk från nåt sjungande djur som chillar i vattenbrynet (mina oskyldiga ögon!) Rey hör ett märkligt viskande från ett uråldrig träd, där ett ljus faller på några gamla böcker.

Hon har hittat Jediorderns heliga texter (de är typ 5 stycken), och de befinner sig vid ett av Jediorderns äldsta tempel. Hon berättar att hon sett den här platsen i sina drömmar, att något inom henne vaknat och att hon inte vet vad hon ska göra. Luke upprepar att han inte kommer träna någon annan, säger att han kommit till ön för att dö.

Leia sitter som om hon har en väldig huvudvärk. Hon degraderar Poe eftersom han inte kan lyssna på order. Hon visar också Finn att hon har en armbandssändare som gör att Rey kan hitta dem. Det visar sig dock att First Order kan spåra dem fast de åkt i ljushastighet, något som borde vara omöjligt. First Order attackerar genast, spränger saker osv. Kylo är i sitt skepp, han har ett rent skott mot bryggan där Leia befinner sig men när det kommer till kritan kan han inte skjuta sin mamma. Någon annan skjuter istället och bryggan exploderar. RIP Admiral Akbar som såg inte den här fällan komma!

Kylo åker tillbaka till huvudskeppet medan Leia svävar i rymden. Hon höjer handen och lyckas med hjälp av Kraften ta sig genom kommandobryggans ruiner till en dörr där hon kan bli insläppt. Det är lite Mary Poppins-aktigt när hon flyger genom rymden, men jag hatar det inte. Hon är dock medvetslös, och det kommer hon vara ett tag (någon måste alltid medvetslös i den här filmen, det är reglerna). Finn tar sändararmbandet.
 
 

Vilka tärningar?

 
Luke går in i Falken och tar Hans tärningar. Vilka tärningar? undrar ni. De där som skymtade i originaltrilogin och sen antyddes vara väldigt viktiga i ”Solo: A Star Wars Story” förstås! Som om någon minns något av ”Solo”, säger ni. Jag vet, jag vet. Tror inte ens att folk som arbetade med ”Solo” minns vad som hände i den, så här får ni en fusklapp om tärningarna.

R2 vaknar till liv igen, och återförenas med Luke (det är väldigt många återföreningar i de här filmerna, jag borde tröttnat vid det här laget, men nej.) När Luke säger att han vägrar komma tillbaka visar R2 hologrammeddelandet från Leia som sparkade igång handlingen i ”A New Hope.” Han går nu med på att ge Rey tre lektioner, för att lära henne varför Jediordern måste få ett slut.

Tillbaka på Motståndsrörelsens skepp har en viceamiral Holdo vi inte tidigare träffat fått ta över efter Leia. Hon vill inte berätta sina planer, Poe försöker berätta hur hon ska göra sitt jobb, hon säger att hon inte vill ha råd från nån som bara gjort allting värre.

Finn packar en väska och ger sig redo att ge sig iväg för att hitt Rey. Han springer på en gråtande Rose, hon är syster till Paige som dog på bombplanet tidigare, de har matchande halsband (det är ett väldigt accessoarfokus i den här filmen). Rose fangirlar över Finn tills hon inser att han är på väg att sticka och ger honom en elchock. Men de hittar varandra och kommer på en plan som – håll i er! - kräver att de hittar en kodbrytare så att de kan smita ombord på ett skepp och slå av spårningen så att den lilla Motståndsflottan kan komma undan. Poe ger dem tummen upp.

Maz Kanata (den lilla alien med stora glasögon som hade Lukes ljussabel ni minns) tipsar dem via hologram om en snubbe som kan hjälpa dem med det (givetvis känns han igen på en accessoar). De måste ta sig till casinoplaneten Canto Bight och det här är visst vår handling nu. Varför just denna av alla handlingar i världen är mycket oklart, men det är vad vi har att jobba med.
 
 
Rey vaknar, och samtidigt sitter Kylo Ren och blir ihopsydd av någon droid på sitt skepp. Han har ett coolt ansiktsärr nu, jag är 99% säker på att han tidigare hade följande diskussion med droiden:

Droiden: Okej då ska vi läka det där såret i ditt ansikte, det tar tre sekunder.
Kylo: Nej. Jag vill ha ett ärr.
Droiden: …är du säker? Jag vet att typ alla onda i den här serien har ärr, men du vet, Lukes robothand såg helt naturlig ut i slutet på “The Empire Strikes Back,” den här lilla skråman tar vi snabbt hand om.
Kylo: Jag. Vill. Ha. Ett. Ärr.

Rey och Kylo är mentalt hoplänkade på något sätt, men det bryts när Luke kommer och hämtar Rey. Luke och Rey pratar om var Kraften är, hon sitter på en sten och känner efter den. Hon ser det som pågår på ön, och också något mörkt under den. Hon går rätt emot det utan att tveka, marken spricker omkring dem. Det gör Luke nervös.

Länken mellan Rey och Kylo öppnas igen. Rey säger att det är försent för Kylo, att hon redan hittat Luke. Kylo frågar lugnt om Luke berättat vad som hände, varför Kylo förstörde templet, mördade alls osv.

Finn, BB-8 och Rose får hjälp av Poe och Tallie som jobbar på bryggan (spelad av Carrie Fishers dotter Billie!) att smita ut. De tar sig till det väldigt tjusiga Canto Bight och lallar runt ett tag i jakt på kodknäckaren. Det är vackert, men ni förstår, det är ett mörker därunder för att personer som är rika och mäktiga är ibland dåliga. Våra hjältar hamnar i fängelse efter en felparkering.

Rey tränar med ljussabeln, och får sen nästa lektion av Luke. Han pratar om hur Jediordern är ett misslyckande. Hur han själv till slut började tro sin egen hype och trodde att han var tillräckligt skicklig för att träna sin dotterson Ben. Hur Luke insåg försent att han inte kunde mäta sig med det mörker som växte. Han gick för att konfrontera Ben, men Ben vände sig emot honom och det hela urartade till ett massmord.

Motståndsrörelsen har under tiden behövt evakuera och överge ett av sina tre skepp. Holdo säger att de ska fortsätta på samma sätt. Oron i besättningen växer.
 
 

Benicio gör entré

 
I fängelsecellen hittar Finn och Rose Benicio del Toro. Karaktären har ett namn och så, men det är Benicio del Toro som stammar lite och som verkar befinna sig i en helt annan film än de andra. Han är inte kodknäckaren de är på jakt efter, men kodknäckaren de hittar. Så de rymmer med honom. Det inkluderar en tusen år lång scen när de rider några sorgsna djur och förstör en massa saker. Det är den nya triologins motsvarighet till podracing-scenen i ”The Phantom Menace”.

På Lukes ö slås länken mellan Rey och en Kylo på igen, i en scen som gav oss tusen memes. Kylo vägrar sätta på en tröja, pga vill visa att han lyfter. Rey vill veta hur någon som hade föräldrar som älskade honom kunde inte bara vända dem ryggen, men också döda en av dem. Jag är också nyfiken på vad som hände där men Kylo ger inget rakt svar på det, bara säger att hennes största svaghet är att hon inte kan släppa taget om de föräldrar som kastade bort henne som sopor. Men Kylo berättar att i själva verket vaknade han den där ödesdigra natten av att Luke stod över honom med dragen ljussabel, redo att döda honom.

Rey springer bort till den mörka grotta som verkat kalla på henne sen hon kom till ön. Hon ber att få se sina föräldrar, men hon ser bara sig själv (... symbolik?). Hon trodde att hon skulle finna svar här, men att hon aldrig känt sig så ensam. Det visar sig nu att hon pratar med Kylo, som säger att hon inte är ensam. Men Luke kommer på dem precis när de sträcker händerna mot varandra och på något vis vidrör varandra trots avståndet.
 
 
Kylo försvinner, kvar står bara Luke och Rey. Hon frågar honom om det är sant att han försökte mörda Kylo. När han försöker gå sin väg slår hon honom till marken för att få ett svar. De slåss med varsitt tillhygge tills Rey höjer ljussabeln, och Luke berättar att han såg större mörker än han kunde föreställa sig växa inom Kylo. Snoke hade redan vänt honom. (Hur kom de i kontakt med varandra? Vad erbjöd Snoke som drog Ben till den mörka sidan? Hur sådde han tvivel och vände honom mot sin familj? Förklara filmjävel, förklara!)

(Filmjäveln förklarar inte.)

Luke såg den förödelse och smärta Kylo skulle föra med sig, och i ett ögonblicks svaghet höjde han sin ljussabel, bara för att genast ångra sig, men då var det redan för sent.

Rey säger att det inte alls är för sent, att hon såg hans framtid när de vidrörde varandra. Om hon går till honom kommer Kylo att vända sig igen. Luke antyder att hon är dum i huvudet, men hon åker ändå.

När han sett henne resa sin väg går Luke till det uråldriga trädet för att bränna ned det, men vem dyker upp om inte Yoda? Ännu ett återseende, men jag står fast vid att de inte blir tråkiga. När Luke tvivlar framför om han faktiskt ska bränna ned trädet ger Yoda honom en hjälpande hand, och med hans busiga lilla skratt i bakgrunden brinner trädet (vagt format som Jediorderns logga pga symbolik.) Yoda slår Luke lite med sin käpp och läxar kärleksfullt upp honom. Yoda sammanfattar även vad den här filmen har handlat om (tror jag), att misslyckande är den bästa läraren.
 
 

Tillbaka till B-plotten! Vem är taggad?! (Ingen är taggad.)

 
Finn, Rose och Benicio tar sig ombord Snokes skepp, snor kläder, men det visar sig att den opålitliga snubben i träffade i en fängelsecell är opåltlig. Det var det värsta. Phasma är här också, så jag antar att hon lyckades ta sig ur den där sopkomprimatorn innan Starkiller Base exploderade. Bra för henne.

Poe begår myteri. Leia vaknar! Det visar sig att Holdo gjort helt rätt hela tiden, att de ska fortsätta med hennes plan så att allt – ALLT! – som hänt med Finn och Rose och Benicio del Toro är nästan helt jävla meningslöst. *avgrundsvrål.*

Rey åker ner till Kylo i en väldigt kistformad escape pod. Hon säger att hon sett hans framtid, att han vänder sig mot Snoke. Han säger att han sett något, att när stunden kommer är hon den som kommer byta sida. Och han såg vem hennes föräldrar är. Daddy Snoke tackar sin duktige, trofaste lärjunge och välkomnar Rey. Snoke berättar att det var han som länkade samman henne med Kylo (hur?!), att han gav henne synerna som fick henne att komma hit – allt för att han ska kunna komma åt Luke. Anledning att hon “vaknat” är också att när Kylo blev starkare skulle även hans motsvarighet på den ljusa sidan bli starkare.

Snoke försöker dra ur henne informationen, hon kämpar emot vilket i sin tur ger Kylo gott om tid att fundera på sin plats i universum… vad han verkligen vill göra med sitt liv… om han verkligen behöver en daddy…
 
 
Snoke anstränger sig verkligen för att uttrycka sig för maximalt ironisk effekt när Kylo aktiverar Lukes ljussabel så att lasern skär rätt genom hans mästare. Ett mycket bestämt (men förmodligen temporärt) långfinger riktat till dina Snoke-teorier .

En väldigt awkward slagsmålsekvens följer med några rödklädda individerna som varit Snokes vakter eller nåt. Koreografin är minst sagt haltande men det är rätt fint att Rey och Kylo slåss sida vid sida så länge det varar. Men när det väl är över vägrar Kylo kalla tillbaka anfallet på Motståndsrörelsen, allt gammalt måste dö. Att ha en psykisk länk med Rey har inte gjort honom bättre på att läsa rummet, för nu tycker han plötsligt att de ska styra galaxen ihop. Rey är inte sugen.

Kylo berättar sanningen (?) om hennes föräldrar, de var fyllon som sålde henne och att de är döda nu. Han neggar vidare genom att säga att hon är oviktig, men inte för honom. På något sätt blir hon inte mer sugen av den informationen, inte ens när han säger ”snälla.” De sträcker båda händerna efter Lukes ljussabel som svävar i luften mellan dem tills de med Kraftens hjälp sliter sönder det (symbolik!).

Så The First Order har fått reda på Motståndets plan att fly obemärkta i skepp som var för små för deras scanner till en närliggande planet där det finns en gammal rebellbas. Nu bara skjuter de ner de små skeppen ett efter ett, de har inga vapen så kan inte göra så mycket. Holdo är kvar på det stora skeppet, vänder det och åker i ljushastighet rätt genom Snokes skepp. Snygga bilder! Allting brinner, men Finn och Rose undviker att bli avrättade, BB-8 kör en nån sorts AT-AT-variant. Finn har en konfrontation med Phasma och gode gud det tar aldrig slut.
 
 

Slutstriden

 
Kylo har blivit medvetslös off-screen för han vaknar av att Hux märker att Snoke är död. Rey har stuckit till rebellbasen.

Alright, så alla tar sig på något sätt ner till rebellbasen och på något orimligt sätt nästan 40 minuter kvar. Rebellerna barikaderar sig och försöker få upp kommunikation med sina allierade. Det hoppar runt en massa kristallrävar. Rebellerna attackerar The First Order på några gamla maskiner. Rey är på plötsligt på Falken och de skjuter på fienden. Hux och Kylo skriker order och bjäbbas och jag vill ha en kortfilm om hur de först träffades och tvingades samexistera (misstänker dock att mängder av fanfiction existerar).

Finn tänker offra sig själv heroiskt men Rose knuffar honom av vägen (om Harrison Ford inte fick en heroisk död i originaltriologin kommer du inte få det heller, unge man!), men sen kysser hon honom right the fuck out of nowhere. Sen är hon medvetslös, för att någon måste vara det.

Ingen svarar på Motståndets signal, Leia som vid det här laget sagt ”hopp” tusen gånger, börjar förlora det. Men då kommer Luke (återföreningen jag behövde mest av alla!), han ger henne de där förbannade tärningarna innan han ger sig ut för att möta Kylo.

Efter att det blir uppenbart att det inte går att skjuta honom går Kylo ut. De drar sina ljussablar, och det är en rätt cool fight. Men dun dun! Det visar sig att Luke i själva verket inte ens är där, han sitter på sin meditationssten. Han ser mot solnedgången och plötsligt finns bara hans cape kvar som blåser iväg.
 
 
Det som finns kvar av Motståndsrörelsen flyr ut genom en bakväg och tar sig ombord på Falken.
Länken mellan Kylo och Rey slås på när hon stänger dörren. De viktiga tärningarna upplöses i Kylos hand.

Rey: Hur bygger vi ett uppror från det här?
Leia: Vi har allt vi behöver.
Jag: Leia, ni är typ 50 personer kvar, ingen svarade på din nödsignal och väldigt många har dött, din optimism börjar kännas en smula vansinnig.

Filmens sista scen är ett barn med Kraften och en ring (ständigt dessa accessoarer!) med rebellernas logga pga upproret lever vidare eller nåt.

Slut.
| 16 december 2019 18:00 |