Film

Skribent

Fanny Degerfelt

16 december 2019 | 17:45

Jag har glömt vad som hände i "Star Wars: The Force Awakens"

Om bara några dagar har "The Rise of Skywalker", den avslutande delen i den nya Star Wars-trilogin, premiär. Kanske har du hunnit glömma vad som hände i de senaste delarna: vem som var vem och vad som egentligen hände? Vi är här för att friska upp ditt minne.
Det har alltså gått fyra år sen “The Force Awakens” och två år sen "The Last Jedi". Du har hunnit se några filmer däremellan (kanske till och med ”Solo: A Star Wars Story”!) och långtidsminnet är lite vacklande. 
 
Vad som tenderar att sticka ut är att den första filmen var för lik originaltrilogin och den andra inte tillräckligt lik. Saker exploderade, Han Solo dog, och att somliga var VÄLDIGT arga! Men vi är här för att få dig att komma ikapp så att du är redo att gå in i när vi går in i akt 3 av detta intergalaktiska daddy issues-drama med uppfriskat minne! 

Här är en extremt lång sammanfattning av vad som hänt hittills.
 

The Scroll (duuun duun dududuuunduuun)!

 
Jag har hört det minst hundra gånger men John Williams “Star Wars (Main title)” slutar inte ge mig gåshud varje gång jag hör det.
 
Den klassiska texten som rullar bort i rymdes oändlighet låter oss veta att Luke Skywalker har stuckit. Det visade sig att Darth Vaders beslut att kasta ner kejsare Palpatine i ett rymdskeppssjakt i slutet av ”Return of the Jedi” inte helt tog död på Imperiet, det re-brandade till The First Order. Tröttsamt men det är sånt som händer. Hela tiden. 

Leia leder tappert Motståndsrörelsen, och försöker även hon få kontakt med sin bror. Hon har skickat sin tuffaste pilot till ökenplaneten Jakku där en gammal vän har en ledtråd till var Luke kan befinna sig…
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 

På Jakku

 
Poe (den tuffa piloten) får av Max von Sydow (!) en USB-sticka med en karta. Vem är Max von Sydow och varför har han den här informationen? Högst oklart. The First Order kommer ikapp Poe och han ger USB-stickan till sin bedårande, runda droid BB-8 som piper iväg med informationen. Och ja, det finns väldigt många paralleller till originaltriologin i den här filmen, vilket somliga var missnöjda med, men jag tycker det är ett utmärkt sätt att starta en ny trilogi på efter tio år. Problemet var alltid hur de skulle bygga vidare på det senare, men vi kommer till det.

En stromtrooper vid namn FN-fyranummer är i sin första strid och verkar aldrig tidigare ha konfronterats med döden. Vilket känns som något som borde ingå i soldatträningen i en totalitär regim, men han ser en annan stormtrooper dö, ser hur de behandlar lokalbefolkningen, blir traumatiserad och vill helt enkelt inte vara med längre.
 
Ut ur ett skepp kommer Kylo Ren – en väldigt lång, svartklädd gestalt (någon du kan cosplay:a som inom en rimlig budget!). Han pratar med Max von Sydow genom en röstförvrängare, får inte USB-stickan, och sen hugger han helt sonika ihjäl en av våra nationalskatter. Det etableras redan nu att Poe inte är den vassaste kniven i bestickslådan för att han skjuter mot Kylo och det visar sig att Kylo kan frysa skottet i luften. Poe blir gripen, men är lagom Han Solo-uppkäftig angående det hela. Han blir torterad, men håller tyst tills det visar sig att Kylo med hjälp av Kraften helt enkelt kan slita hemligheten om USB-stickan finns ur hans huvud.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
FN-2187 (nu kallad Finn) fritar Poe, de blir vänner på mindre än 1 sekund, och de sticker sin väg i en TIE-fighter. Det visar sig att Finn, som alltså hoppar av pga kan inte hantera våldet, har väldigt lätt att skjuta andra First Order-soldater. Några av de här personerna måste ju varit folk i samma situation som honom och känna samma ovilja att vara med i the First Order, så det känns lite motsägelsefullt att det är så lätt att döda dem. Vi träffar även General Hux som knappt är gammal nog att vara styra över två mellanchefer än mindre styra en hel armé men på något sätt är han en av First Orders högsta officer (kanske exploderade alla andra officerar vid nåt tillfälle eller nåt) och Captain Phasma (Brienne of Tarth i supermodern rustning).
 

Tillbaka till Jakku, och sen ut i rymden

 
I en dammig avkrok hoppar Rey runt i en kraschad Star Destroyer på jakt efter delar att sälja. Hon väntar på att hennes familj ska hämta henne och bor i en tippad AT-AT vilket är rätt coolt. Hon räddar BB-8 och de blir kompisar. Finn och Poe kraschar i öknen och Poe verkar vara död. Finn har haft universums längsta dag och den har knappt börjat.

Han och Rey springer på varandra, han ljuger om att vara med i Motståndsrörelsen (vad gör man inte gör att imponera på en tjej man precis träffat?) och de blir jagade av stormtroopers för att alla vill ha BB-8. De blir tvungna att fly, det tilltänkta skeppet blir sönderskjutet men det finns en ”skräphög” som får duga… och ja, givetvis är den skräphögen Millenium Falcon. Pew pew pew följer! 
 
Knappt har vårt käcka gäng lämnat Jakku innan ett främmande skepp fångar upp dem. De förväntar sig The First Order men åh nej, in genom dörren kommer Han Solo och Chewbacca! De är på Falken igen och Han säger ”Chewie, vi är hemma!” och det är töntigt men ändå berörande (det vill säga Star Wars när det är som bäst).
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Vi får dock aldrig riktigt veta hur fan de lyckas hitta sitt skepp såhär tre sekunder efter att det kommit upp i rymden. Det antyds att det är en spårningsanordning som av någon anledning inte kunde hitta skeppet när det var parkerat (skumt), men det kan också vara tur (ni vet, den där grejen Han Solo inte tror på men som han ändå verkar ha mer av än nån annan i galaxen), Kraften, eller manuset som bara vill ta oss från A till B på snabbast möjliga sätt? Oklart.

De börjar ha ett samtal som driver handlingen framåt men Han måste avbryta det för att ett tentakelmonster har rymt och nån dödsliga är på jakt efter honom. Här är ett bra tillfälle att ta en toapaus, Chewie blir lite skadad men i övrigt händer inget särskilt viktigt om du inte är ett stort fan av den indonesiska martial arts-filmen ”The Raid” eller tentakelmonster.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 

Snoke

 
Givetvis finns det en ond snubbe bakom Kylo Ren och General Hux. Jag säger inte att dessa unga män är talanglösa, men jag skulle inte låta dem planera kontorets glöggparty utan översikt. De behöver någon som håller ordning på dem. En daddy så att säga. Som de kan prata med i form av ett enormt hologram i ett mörkt rum.

Det visar sig också att de har ett hemligt vapen, pga antar att det är omöjligt att göra en Star Wars-film utan ett enormt, hemligt vapen. Hux får gå och göra i ordning det, då han bevisligen inte är favoriten.

Snoke släpper också bomben att Han Solo är Kylo Rens pappa. Senare sitter Kylo vid de trasiga resterna av Darth Vaders hjälm, och kallar Vader för sin morfar. Alltså: Leia och Han har fått ett barn (aw!) och han är en enorm fuck-up (möjligen inte helt oväntat, de där Skywalkerpojkarna vet verkligen hur man sätter en galax i gungning). Somliga tycker att det var en dålig idé att göra den nya antagonisten till en Vader-fanboy. De personerna har alla fel, det var inget mindre än ett genidrag.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 

Rey hittar ljussabeln

 
Tillbaka på Falken berättar Han att anledningen till att Luke försvann var att han tränade nya Jedis och att en pojke vände sig emot honom och dödade de andra (hm, undrar vem?). De mellanlandar hos Maz Kanata (en excentrisk liten alien med enorma, runda glasögon). Både Motståndsrörelsen och First Order får meddelande om att BB-8 & co är på plats.

Rey lockas ner i källaren av ljudet av sin egen barnröst, hittar Lukes ljussabel (det han tappade när Vader högg av honom handen i femte filmen ni vet) och när hon vidrör det får hon en serie visioner. Du kan pausa järnet i dessa scener och se många små detaljer men i korta drag ser hon rymdskeppsinteriörer, Luke som lägger sin robothand på R2, Kylo Ren och några andra som omges av döda kroppar, när Rey själv blev övergiven som barn på Jakku, en skog, och bekanta röster kan också höras i bakgrunden… När hon återvänder till verkligen är Maz där, säger åt henne att ta ljussabeln. Rey säger nej och springer ut i skogen.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 

The First Order & många återföreningar

 
Star Wars har tidigare flirtat med nazistiskt bildspråk gällande Imperiet, men allt som var subtilt kring det kastas ut genom fönstret när General Hux håller ett Hitler-tal och avfyrar det hemliga vapnet som utplånar flera planeter där Republiken hade sitt säte. Yikes. Lindsay Ellis har gjort en intressant videoessä om Star Wars relation till fascism, och om the First Order och hur deras “cosplay fascism” marknadsförs av Disney.

Maz ger ljussabeln till Han och säger att hon kommer svara på frågan om var det kommer ifrån någon annan gång (vilket innebär ”vi orkar inte komma på en anledning till varför hon har det, bara ta det och stick.”) Motståndsrörelsen kommer, Poe lever, pew pew pew. Rey springer fortfarande omkring i skogen och blir tillfångatagen av Kylo Ren.

BB-8 och Poe återförenas! Finn och Poe återförenas! BB-8 och R2D2 återförenas! Men viktigast av allt - Han och Leia återförenas. Det är ganska stelt, men kanske rimligt om man inte setts sen ens son blev rymdnazist, Han hävdar att sonen är förlorad för alltid, men Leia tror att de fortfarande kan få honom tillbaka.

På tal om Kylo Ren så har han spänt fast Rey för att tortera henne. Han tar för första gången av sig masken och visar sig vara… Adam från ”Girls.” Det är ganska weird. (Så här några år senare är Adam Driver en etablerad skådespelare som gjort flera uppmärksammade roller, jag är villig att satsa pengar på att han får sin andra Oscarnominering nästa år, men det här var 2015 och det var distraherande.) Men det är en bra scen, han säger att han kan ta vad han vill ha ur hennes huvud och bevisar det genom att berätta vad hon tänker på innan hon somnar, och att hon redan såg Han Solo som en fadersfigur… men – plottwist! – när han försöker komma åt kartan kan hon vända ingreppet mot honom.

Kylo springer till daddy Snoke och ber om hjälp. Under denna respit hinner Rey öva sig på det gamla hederliga Jedi Mind Trick och övertala en stormtrooper (spelad av Bondskådisen Daniel Craig av alla människor) att släppa loss henne. Det leder till filmens roligaste scen.
 
Vi lär oss att det hemliga vapnet är en Dödsstjärna som inte är en Dödsstjärna, den får kraft genom att suga upp en sols energi men givetvis har den en svag punkt de kan skjuta på bara de kan ta sig bakom sköldarna. Det gamla vanliga alltså, men med vackra bilder av den döende solen.

Han och Leia pratar lite, de kramas och Leia säger ”Ta med vår son hem!” Om du inte känner något under den här scenen bör du uppsöka läkarhjälp och ta reda på när ditt hjärta frös till is.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 

Starkiller Base

 
Hur som haver gör Han, Chewie och Finn en vansinnesmanöver som tar dem ombord Starkiller Base (dvs den re-brandade Dödsstjärnan). De kidnappar Phasma och tvingar henne att ta ner sköldarna (det går så lätt att en förutsätter att det är en fälla, men nä) och kastar henne i en sopkomprimator. Motståndsrörelsen tar sig in och pew pew pew följer.

Våra hjältar springer runt, de hittar varandra, sätter ut bomber. Kylo känner Hans närvaro, men det är Han som ser Kylo först. Kylo ger sig ut på en väldigt smal bro utan räcken över ett enormt stup (varför har alla Star Wars-baser dessa inbyggda stup?!) och Han skriker hans namn ”Ben!” (aww, de döpte skitungen efter Obi-Wan, fint ändå.)

Det är en grym scen, Kylo/Bens ansikte är upplyst hälften i rött och hälften i blått (konflikten mellan det onda och det goda), de snackar, Han ber honom att följa med, Kylo verkar uppriktigt överväga det… men sen kör han svärdet rätt genom Han fucking Solo! I en annan del av galaxen sätter sig Leia ned som om luften slogs ur henne.

Att Han Solo skulle dö var inte särskilt oväntat (Harrison Ford själv har länge velat det, ni kan läsa mer om det t.ex. HÄR och HÄR) men scenen är fortfarande lika stark. Det hade kunnat känns som billigt effektsökeri, det hade kunnat vara emotionellt manipulerande, men det bara fungerar.

Chewie skjuter Kylo och detonerar bomberna, Finn och Rey springer mot Falken men en blödande Kylo hinner på något sätt ställa sig i deras väg. Hans krafter är oklara, så teleportering kanske är en av dem. Plötsligt ser det ut som om han har utsuddad mascara och är på god väg att join the black parade.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Rey slås medvetslös, Finn försöker tappert hålla emot Kylo med Lukes ljussabel men blir nedslagen. Men när Kylo sträcker sin hand efter ljussabeln för att kalla den till sig hamnar den istället i nu vakna Reys utsträckta hand. De slåss, men Rey försöker mest komma undan. Kylo känner att det här är rätt tillfälle att försöka charma över Rey på sin sida. Det går ungefär som en skulle förväntat sig och hon skär honom i ansiktet och en jävla klyfta öppnar sig mellan dem. SYMBOLIK!

Planetbasen som inte är en Dödsstjärna håller på att falla sönder. Snoke säger åt Hux att hämta Kylo och ta med honom så att han kan bli fullärd. Det är mycket oklart hur han ens lyckas lokalisera honom innan allt i går upp i rök, men det blev fler filmer så vi får förutsätta att han lyckades.

Rey å sin sida hittar Finn, tur att de var på samma sida om den där klyftan, och att Chewie kan hämta dem. Väl tillbaka på basen vaknar R2 äntligen till liv, och tillsammans med BB-8 har de nu hela kartan till var Luke befinner sig (djup symbolik för hur gamla Star Wars och den nya trilogin hör ihop). Rey och Chewie ger sig iväg till en ö. Där, i sin cape, står Luke Skywalker. Han vänder sig långsamt om, drar ner huvan med en mekanisk robothand och en vanlig hand.
 
Rey sträcker ljussabeln mot honom, musiken sväller och – eftertexter! Vilken cliffhanger ändå.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 

Läs också: Vad hände egentligen i "Star Wars: The Last Jedi"?

| 16 december 2019 17:45 |