KORTFILM

Skribent

David Sjögren

21 december 2014 | 14:00

8 kortfilmer att se på årets kortaste dag

Nu är det mörkt. Årets kortaste dag är här. Men lugn, här är åtta fantastiska kortfilmer.
Årets kortaste dag är kommen, och då hinner man ju knappt dra igång en långfilm innan det är dags att gå och lägga sig. Lösningen på detta problem hittar ni här, i form av åtta fantastiska små kortfilmer!

Blinky™(2011)Framtiden är här, i form av hushållsroboten Blinky™. Pojken Max har jätteroligt med sin nye vän och slipper med den snälle Blinky tänka på sina grälande föräldrar. Men efter ett tag slår något snett och det hela blir mycket märkligt och obehagligt. I huvudrollen syns Max Records, känd från Spike Jonze "Where the Wild Things Are".

Terrassen (1962)Chris Markers "La jetée" är en vacker, poetisk och kuslig sci-fi-film om ett tidsreseexperiment i ett postapokalyptiskt Paris i ruiner. Byggd på nästan bara stillbilder är den ett inspirerande exempel på hur mycket man kan göra genom montage, ljud och redigering. Terry Gilliams "Twelve Monkeys" har hämtat mycket av sitt koncept från "La jetée", så gillar man "Twelve Monkeys" finns stor chans att man finner även "La jetée" intressant.

Vatten (2013)Svenska "Vatten" vann Stora novellfilmspriset vid Göteborgs filmfestival 2013. Berättelsen följer 16-åriga Clara som är lite vilsen i sin vardag men som funnit en frizon i en simhallsbassäng, där hon gärna ensam dröjer sig kvar fram till stängning. En kväll ser hon en pojke under vattnet - ett fascinerande mysterium. "Vatten" är en oerhört snygg film som dessutom är både spännande och intressant på många sätt. Huvudrollsinnehavaren Lova Schildt bör gå en ljus framtid till mötes, liksom regissören Niclas Larsson.

Den andalusiska hunden (1929)Vad händer när Salvador Dalí och Luis Buñuel gör film tillsammans? Jo, det blir surrealistiskt och obegripligt och fantastiskt underhållande. "Un chien andalou" är delvis konstruerad utifrån drömupplevelser erfarna av Dalí och Buñuel själva och involverar allt från myror som kryper upp ur handflator och ögon som skärs upp med kniv till spektakulära trafikolyckor. Att förstå filmen är inget man gör i första taget, särskilt inte eftersom en uttalad idé från de två herrarna var att inget i filmen skulle ha en rationell förklaring eller betydelse. Således en helt absurd film.

Hotel Chevalier (2007)Prologen till Wes Andersons "The Darjeeling Limited" gör sig finfint även som fristående kortfilm (även om den tillsammans med långfilmen får ännu mer innebörd). Jack (Jason Schwartzman) ligger på sängen i sin gula morgonrock på sitt rum på Hotel Chevalier när han plötsligt får besök av sitt kärleksintresse (Natalie Portman). Till tonerna av Peter Sarstedts "Where Do You Go To (My Lovely)?" har de en mysig stund tillsammans och betraktar en storslagen vy av Paris (eller?). En väldigt härlig liten film.

Konspiration 58 (2002)Fotbolls-VM i Sverige 1958 ägde aldrig rum. "Vafalls?!" utbrister ni och sätter kaffet i halsen. Ja, jag tror nog att vi kan vara överens om att det faktiskt spelades ett klassiskt världsmästerskap i Sverige 1958, men i den fiktiva dokumentärfilmen "Konspiration 58" framförs konspirationsteorin om motsatsen. Filmen har gjorts i syfte att påminna om fenomenet historieförnekelse, och vet man inte om detta är det lätt att uppfatta filmen som seriös. Känner man däremot till filmens avsikt blir den mycket underhållande.

Frankenstorm: From Across the East River (2012)Genren experimentell dokumentär är en av filmens mest intressanta och mångfasetterade. En sådan är denna betraktelse av en stormig natt i New York 2012 när orkanen Sandy drog fram, vilken slutade med att Con Edisons fjärrvärmecentral exploderade och halva Manhattan mörklades. När filmskaparen John Mattiuzzi gav sig ut för att filma hade han ingen aning om att slutresultatet skulle bli ett stycke historia och en kraftfull skildring av Moder Jords makt över människan.

Big Bad Nazis (2014)Sist men inte minst ett bidrag från MovieZine-medlemmarna Phip och Moviemaster! I Paris 1941 vandrar en grupp nazister in på en bar. Konflikt uppstår omgående och det dröjer inte länge förrän allt spårat ur i ett blodigt inferno. Spännande, roligt och (otroligt) blodigt med en lätt "Inglourious Basterds"-vibb, allt byggt i mycket snygg leranimation. Ett fint exempel på de kreativa krafter som finns här inne på forumet!

Har du några andra favoriter? Kommentera gärna nedan och dela med dig av kortfilmstips!
| 21 december 2014 14:00 |