Klipp

Skribent

Viktor Jerner

4 april 2016 | 12:00

Kika in bakom kulisserna och se den första trailern till "Batman: The Killing Joke"

De första rörliga bilderna från den ultimata Batman vs. Jokern-berättelsen är här.
När den första bilden från "Batman: The Killing Joke" dök upp för några veckor sedan skrev jag följande: 

"Det är inte bara "Batman v Superman: Dawn of Justice" och "Suicide Squad" som dyker upp på Batman-fronten i år, utan vi får också en ny film i den animerade Batman-världen. Det är nämligen så att det hyllade seriealbumet "Batman: The Killing Joke" - signerat legenden Alan Moore - likt "Year One" och "The Dark Knight Returns" har filmatiserats av Warner Bros. Animation och har premiär på San Diego ComicCon i sommar. De två sistnämnda albumen håller högre klass enligt mig, men när det gäller att skildra Batmans relation med Jokern så är "The Killing Joke" tveklöst det vassaste.

Det är också grymt roligt att rösterna till Batman och Jokern görs av Kevin Conroy och Mark Hamill, paret som levererade rent guld i "Batman: The Animated Series" och Arkham-spelen. De har en fantastisk dynamik tillsammans, och det ska bli spännande att se dem ta sig an det tveklöst mörkaste materialet kring dessa två karaktärer hittills. Moore går verkligen djupt, djupt ner i abyssen och det är lätt att undra hur långt den här animerade versionen kommer våga gå. 

Med tanke på att flera av de andra Warner Bros. Animation-filmerna har blivit riktigt lyckade så har jag höga förhoppningar på den, men är samtidigt en gnutta oroad över att teamet behövde fylla ut berättelsen med nya grejer för att förlagan är så pass kort. Kunde man inte bara ha låtit det bli en kortare film?"Nu har vi också fått det första rörliga materialet från filmen, i form av en drygt 10 minuter lång bakom kulisserna-featurette och en första trailer. I den förstnämnda möter vi exempelvis regissören Sam Liu ("Batman: Year One") och producenten Bruce Timm ("Batman: The Animated Series") som berättar lite om hur det är att ta sig an Alan Moores mörka klassiker, samt vilken utmaning det är att försöka översätta Brian Bollands utsökta grafiska stil till rörliga bilder. De går också in på det som jag oroar mig över, utfyllnaden bortom seriealbumets handling, och berättar att det främst är Barbara Gordon och hennes alter ego Batgirl som har fått mer story.

Trevligt nog får vi också höra Hamill och Conroy berätta om hur glada och taggade de är över att ta sig an dessa karaktärer igen och skildra deras mest omdiskuterade och älskade möte. Kolla in nedan: 


Enbart trailermaterialet sammanställt: 


Det här materialet framkallar onekligen väldigt blandade känslor hos mig, för även om det ska bli spännande att se en filmadaption av seriealbumet (särskilt när Hamill & Conroy är med på tåget) så märks det tydligt att detaljerna och finliret i Bollands stil inte alls hänger med i översättningen. Sen vet jag inte riktigt heller hur bra sekvenserna med Barbara Gordon i Batgirl-dräkten kommer passa in i den här annars så nattsvarta världen. Det kan givetvis fungera, men på förhand känns det minst sagt tveksamt.

Det mest lämpliga är nog att se den här adaptionen som en helt separat enhet och bedöma resultatet utifrån det.

Vad känner ni kring det här första materialet? 
| 4 april 2016 12:00 |