Serie

Skribent

Alexander Kardelo

18 januari 2022 | 09:00

Joss Whedon till motattack efter "Justice League"-stjärnornas kritik

Regissören slår tillbaka mot alla anklagelser i en ny intervju.
En gång i tiden var han nördarnas gud. Idag är Joss Whedons namn förknippat med skandaler och anklagelser om maktmissbruk, sexism och giftig stämning på hans inspelningar.

Mannen bakom kultserien "Buffy" och filmer som "Avengers" och "Justice League" har under senaste åren hamnat i bråk med flera av sina gamla skådespelare. Allt började med Ray Fishers inlägg på Twitter där han vittnade om regissörens "oprofessionella och helt oacceptabla" beteende under arbetet med "Justice League".

Gal Gadot kritiserade sedan Whedon för att ha hotat hennes karriär när hon ifrågasatte dialogen som skrevs för hennes rollfigur Wonder Woman: "Han sa att han skulle göra min karriär till ett elände."

Förra året berättade "Buffy"-skådespelaren Charisma Carpenter om hur Whedon hotade med att ge henne sparken när hon blev gravid. Hon fick snabbt stöd av Sarah Michelle Geller och övriga motspelare i sociala medier.
 

"Jag hotar inte folk, vem gör sånt?"

 
I en lång intervju med Vulture ger Joss Whedon sin version av historien.

- Jag var inte hövlig mot henne. Mina minnen av Charisma är för det mesta charmiga och trevliga. Hon kämpade ibland med sina repliker, men ingen träffade en punchline bättre än hon. Och jag har såklart inte kallat henne "tjock".
 
Large f85d3e733cc53fe27991b052b42922bc joss whedon addresses justice league cast accusations
 
Whedon minns också den stressiga produktionen av DC:s superhjältefilm "Justice League", som han kallades in för att färdigställa sedan regissören Zack Snyder blev tvungen att hoppa av mitt under inspelningen.

De två regissörerna hade en helt annan approach, och medan Snyder gav sina skådespelare mer frihet, förväntade sig Whedon att alla läste sina repliker exakt så som de var skrivna. Han ska ha sagt till sina skådespelare att "jag har aldrig jobbat med en mer otrevlig grupp".

- Jag hotar inte folk. Vem gör sånt?, säger Whedon i intervjun.

Han menar också att Gal Gadots anklagelser beror på ett missförstånd:

- Engelska är inte hennes modersmål och jag kan bli väldigt målande i mitt språk.
 

"En dålig skådespelare"

 
De mest omskrivna problemen kring Whedons version av "Justice League", den som till slut nådde biograferna hösten 2017, kretsar kring karaktären Cyborg. Skådespelaren Ray Fisher skulle ha haft en större roll, utvecklad i samförstånd med Snyder, men den kapades av Whedon. Ord står mot ord - skådespelaren är av naturliga anledningar bitter, medan Whedon skyller på att alla ändringar gjordes "respektfullt" - eftersom testpubliken hade kallat Cyborg för "filmens värsta karaktär".

- Vi snackar om en dålig skådespelare på alla vis, kommenterar Whedon.
| 18 januari 2022 09:00 |