Film

Skribent

MovieZine.se

29 juli 2013 | 11:01

Jorden runt på 12 filmer


Följ med på en jorden-runt-resa med några av våra mest hyllade filmer.

Filmer, böcker och tidningar är ett utmärkt sätt att besöka nya världar utan att egentligen behöva lämna soffan. Vare sig du vill följa Jack Sparrows fotspår till Karibien, Meryl Streeps i Grekland eller Carrie Bradshaws höga klackar i New York - här är filmerna som inspirerar mest.

"Sherlock Holmes" - London, Storbritannen

Sherlock Holmes har dokumenterats i bokform, på tv & radio, och på film och teater. Sherlock är skapad av författaren Arthur Conan Doyle som skrev fyra romaner och 56 noveller om Sherlock och hans vän Dr. Watson. Han debuterade år 1887 med "En studie i rött", och det kom att bli början på denna framgångssaga. Detektiv Holmes och hans mysterier har nått stor framgång världen över, idag räknas han som en klassisker och i stort sett alla vet vem han är. Senast har vi kunnat se Sherlock Holmes på film i regi av Guy Ritchie, detta var år 2009 och filmen en stor hit. Kort därefter kom uppföljaren "A Game of Shadows" och även denna fick bra respons. Båda gångerna har Sherlock Holmes spelats av skådespelaren Robert Downey Jr och hans haltande motspelare av Jude Law. Berättelsen om Sherlock och Dr. Watson utspelar sig i England, främst London och andra närliggande byar. Idag kan du besöka hans museem, gator och specifika rundturer som visar var han höll hus, låt dig inspireras och sätt dig in i hans liv. Många företag organiserar event för Sherlock i London på grund av hans popularitet, ta en titt på museet till att börja med!

"Moulin Rouge!" - Paris, Frankrike

Filmen utspelar sig i 1900-talets Paris där den unga engelsmannen och poeten Christian (Ewan McGregor) hamnar mitt i den bohemiska revolutionen där han träffar Satine (Nicole Kidman). I regi av Baz Luhrmann blev denna film från 2001 något vi kommer att minnas för alltid. Musiken, dansen, kostymerna, kärleken, sorgen - bara att skriva om det får mig att vilja se den igen. Moulin Rouge (den röda kvarnen) ligger beläget vid Montmartre i Paris och finns ännu att besöka, idag som ett nöjesetablemang.

"The Girl with the Dragon Tattoo" - Stockholm, Sverige

"The Girl with the Dragon Tattoo" är den amerikanska filmatiseringen av "Män som hatar kvinnor". Mikael Blomqvist och Lisbeth Salander spelas här av mannen som vi nu känner som James Bond, Daniel Craig och nykomlingen Rooney Mara. Stieg Larsson var en hyllad svensk författare vars böcker uppmärksammats stort i media, men störst blev Millenium-serien. År 2008 kom Stieg Larsson på andra plats av bäst säljande författare i hela världen, efter Khaled Hosseini. I december 2011 hade böckerna i över 65 miljoner upplagor, och den sista boken "Luftslottet som sprängdes" blev den mest sålda boken i USA år 2010. Filmerna utspelar sig i Sverige med Stockholm som bas. Genom böckerna och filmatiseringen får man följa svenskt landskap och natur genom olika säsonger. Stieg Larssons böcker och filmer har hjälpt till att visa upp Sverige, inte minst inom litteraturen.

"Mamma Mia" - Skopelos, Grekland

"Mamma Mia"-filmen är baserad på Björn & Bennys musikal med samma namn som i sin tur är uppbyggd på låtar från Abbas arkiv - titeln Mamma Mia är en av Abbas alla hitlåtar. Filmen spelades in sommaren 2007 i den grekiska ö-världen, främst på Skopelos. Huvudrollerna stod Amanda Seyfried och Meryl Streep för, som spelade mor och dotter, men birollerna är minst lika kända med namn som, Colin Firth, Julie Walters, Pierce Brosnan, Christine Baranski och svenske Stellan Skarsgård. Filmens vackra atmosfär, natur och sång gjorde att den inte kunde bli annat än stor, precis som musikalen har lyckats bli. Filmen nominerades för två Golden Globes som den tyvärr inte tog hem, men den har vunnit 9 andra priser och fått ytterligare 13 nomineringar. Jag kan nästan titta på filmen bara för att få drömma mig bort i det turskosa vattnet och de vita husen med blå dörrar bland de grekiska öarna, möjligen också för Julie Walters humor och Pierce Brosnans charmiga leende.

"Hotell Rwanda" - Rwanda, Afrika

Med taglines som "En sann historia" och "När hela världen blundade, öppnade en man sitt hjärta" smälter man på en gång. "Hotell Rwanda" är baserad på en sann historia bortom vår fantasi. Filmen ustpelar sig i Rwanda, Afrika men spelades i själva verket in i Sydafrika. Det har länge varit oroligt i Rwanda och är kanske inte det de flesta som skulle rekommendera som ett resmål, men många länder omkring och runt om i hela Afrika tar mer än gärna emot turister. Jag såg den här filmen i skolan, och gjorde man inte det satt man hemma i soffan med näsdukar. Filmen handlar om Paul Rusesabagina, en hotellägare vars största problem är att ta hand om sina gäster. Våren 1994 bryker kaos ut när landets Hutu-regim inleder folkmord på tutsi befolkningen, och Pauls hotell blir en tillflyktsort. Samtidigt väljer FN och västvärlden att blunda. Den här filmen är ett måste om du inte har sett den, men vänta tills du är åtminstone 15 år. Filmen nominerades för 3 Oscars, varav en var för Don Cheadles makabra huvudroll och den andra för hans motspelerska och fru i filmen Sophie Okonedo.

"Slumdog Millionaire" - Mumbai, Indien

Filmen, utspelad i Indien är baserad på boken skriven av Vikas Swarup. Berättelsen visar oss Jamal Maliks liv från Juhu slummen, Han medverkar i den indiska versionen av "Vem vill bli miljonär" och vinner vilket leder till en utredning på grund av misstankar om bedrägeri. Vi får sedan följa med i återblickar från hans liv som visar varför han faktiskt kunde svaren. Filmen nominerades för 10 Oscars och vann hela 8 av dem! Det blev genombrottet för huvudskådespelaren Dev Patel och hans motspelerska och nuvarande flickvän Freida Pinto som nu har ett stort antal filmer till sin meritlista.

"Beach" - Phi Phi Island, Thailand

Baserad på boken skriven av Alex Garland med skådespelare som Leonardo Di Caprio och Tilda Swinton. Filmen utspelades på ön Phi Phi Island utanför Phuket i Thailand och det ser ut ungefär precis som det är filmat, möjligen lite fler turister med rosa crocs och blek hy. Öns huvudpunkt där hotell, restauranger och de affärer som finns ligger mitt på ön, den enda platsen där det finns möjlighet till att bygga något. Tänk dig ett timglas, där mittendelen är platt vit sand och resten är höga, ovala berg... ungefär så ser det ut. Phi Phi var en av öarna som drabbades hårt av tsunamin då denna mittpunkt inte var någon som helst match för en flera meter hög våg. Phi Phi bjuder på en härlig atmosfär med lugn, god mat och mycket sol och bad. Vattnet är varmt och nästan genomskinligt, jag minns själv när jag var där med min familj år 2001 och jag behövde svalka mig från den 35-gradiga solen, jag kände knappt att jag gick i vattnet då det säkert låg uppe i närliggande grader. Filmen är ganska filosofisk, nästan psykadelisk och det kan vara så att den inte faller alla i smaken, men Leonardo Di Caprios unga utseende och oskyldiga pojkansikte tillammans med Thailands djur och natur gör den värt att se.

"Sagan om Ringen" - Nya Zeeland

Filmen har tillsammans med sina två uppföljare fått en enorm framgångssaga och popularitet, idag har i stort sett alla sett filmerna, om inte i vart fall hört om dess historia. Filmerna baseras på böcker skrivna av Oxfordprofessorn J.R.R. Tolkien. Hans började sin berättelse med "The Hobbit" som senare kom att bli en filmtrilogi också, den första hade premiär i december 2012 och nu väntas det otåligt på uppföljaren. "The Lord of the Rings" kom att bli det stora genombrottet för Elijah Wood, Orlando Bloom & Viggo Mortensen. Filmen är otroligt vacker, den är filmad på Nya Zeeland mellan gröna dalar och höga berg och det väckte mitt intresse för att en dag besöka landet. Filmen har tagit hem 80 priser där inkluderat 4 Oscars, och 89 nomineringar, mycket välförtjänta!

"Pearl Harbor" - Oahu, Hawaii

Kärlekshistoria. Krigsdokumentering. Triangeldrama - såklart. Ben Affleck, Kate Beckinsale, Josh Hartnett och Alec Baldwin gör ett lysande arbete i filmen. För mig som är svag för krigs- och kärleksdrama blir denna en guldklimp, jag bara älskar den. "Pearl Harbor" utspelar sig precis där titeln säger, hamnen belägen på ön Oahu i Hawaii. Detta var basen för den amerikanska flottan och den 7 december 1941 valde det japanska imperiet att attackera Pearl Harbor helt utan varning, vilket ledde USA in i Andra världskriget. Filmen följer vännerna och krigspiloterna Danny och Rafe some drömt om en karriär inom flygvapnet hela sina liv. Det följer även en kärlekshistoria mellan Rafe och Evelyn som sätts i farozonen när Rafe frivilligt anmäler sig till RAF Squadrons för att hjälpa till i kriget som pågår i Europa. Trots att filmen fick hård kritik kom det att bli en succé och sålde biljetter för över 450 miljoner dollar över hela världen.

"Pirates of the Caribbean" - Karibien

Bahamas, Jamaica, Dominikanska Republiken, Costa Rica och ett flertal andra öar och platser i Karibien har varit inspelningsdestination för "Pirates of the Caribbean"-filmerna. Filmen utspelar sig i en fiktiv historisk värd där "de onda" Brittiska imperiet styr och ställer och där pirater representerar de fria och goda. I berättelsen producerad av Jerry Bruckheimer får vi följa Jack Sparrow (Johnny Depp) som pirat, Elizabeth Swann (Keira Knightley), och Will Turner (Orlando Blom) som smed. Vi får även se svenskt skådespeleri från Stellan Skarsgård som spelar Will Turners pappa. Vita stränder, palmträd med kokosnötter, varma solnedgångar, stora vågor och berg som reser sig ur havet. Mycket av djur och natur gör filmerna till vad de är. Filmerna har varit en massiv framgångssaga som än pågår, då vi nu väntar på att den femte filmen skall släppas år 2015. 

"Sex and the City" - Manhattan, New York

Mer älskade för dess 6 säsonger av TV-serien än för de två storfilmerna, det är inte alla som kan säga det. Det första avsnittet av "Sex and the City" hade sin premiär 1998 och har sedan dess gjort en lång resa och stor utveckling fram till 2004. Seriens huvudpunkt är New York City och Manhattan, här får man följa fyra kvinnor i 30-års åldern genom deras prefessionella och privata liv, men kanske till mesta dels det emotionella. Det pratas sex, samlevnad, relationer, vänskap, mode, jobb, problem, kärlek, sorg - vad jag tror är en stor del till att "Sex and the City" blivit så framgångsrik. Utan att vara rädda för att säga det som alla kvinnor och män tänker blir detta något man kan relatera till, känna sig förknippad med och förstådd av andra - och allt detta visas med en nypa humor.

Kläderna, restaurangerna, gatorna, maten, musiken, toppvåningarna, det är nästan varje kvinnas drömliv uppmålat på en tavla. Jag vill till och med gå så långt som att säga att många kvinnor lärt sig saker genom denna serie, om inte minst lärt sig att öppna sitt tänkande. Den första filmen kom 2008 och fick sin uppföljare 2010. Filmerna och serien tillsammans har tagit hem flera priser och fått ett flertal nomineringar, totalt vann serien själv 8 Golden Globes.

"Guds stad" - Rio de Janeiro, Brasilien

"City of God" är en världskänd film som dokumenterar livet mellan två bröder som väljer olika vägar i livet, allt utspelar sig i Rio de Janeiro. Filmen är baserad på sanna händelser och boken med samma namn, skriven av Paulo Lins. Tagline för denna film lyder följande "you run, the beast catches, if you stay, the beast eats" vilket ger dig en bild av filmens perspektiv. En av bröderna blir fotograf, den andra droghandlare. Bortsett från interna konfilkter mellan bröderna finns kärlek, relationer och våld som hotar utifrån. Filmen visar de vackra och mindre vackra delarna av Rio, bokstavligt och bildligt talat. Den nominerades för 4 Oscars.

Linn Wiklund Wandrup

| 29 juli 2013 11:01 |