Pearl Harbor 2001

Pearl Harbor poster

Synopsis

Året är 1941. Japanska Zeroplan sveper in på låg höjd över Hawaiis kust. Destinationen är Pearl Harbor. Desperat försöker piloterna Rafe och Danny gå till motattack. Lika desperat försöker sjuksköterskan Evelyn som de båda är förälskade i, ta hand om alla de skadade.
Ditt betyg
3.0 av 1,068 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Alexander Dunerfors

13 juli 2014 | 16:00

Kärleksfilm enligt Michael Bay

Michael Bays storslagna krigsepos om attacken på Pearl Harbor kommer inte att gå till historieböckerna för en respektfull skildring eller sin gripande kärlekshistoria. Sevärt blir det ändå, tack vare ambitiösa stridsscener.
Ett tretimmars epos om kärlek, krig, uppoffring, svek och mod. Det är en sådan film som kan gå hela vägen till Oscarsgalan, eller också bli ett riktigt dyrt magplask. Lyckligtvis för alla inblandade blev det aldrig så illa med "Pearl Harbor", men det blev inte heller den minnesvärda storfilm den vill vara, utan hamnar någonstans i ett tryggt mittemellan.

Pearl Harbor syftar givetvis på japanernas attack på den amerikanska flottbasen utanför Hawaii. En plötslig decembermorgon år 1941 lamslog luftanfallet hela USA och drog in landet i Andra världskriget. Tusentals dog. Händelsen borde kanske behandlas med viss respekt och inte användas till underlag för en bombastisk underhållningsfilm, men å andra sidan - det funkade ju bra för "Titanic" bara några år tidigare. 

Som vi redan konstaterat: någon ny "Titanic" blev det inte. Ett stort problem ligger i kärlekshistorien, eller snarare de tre som presenteras: den korta men heta romansen mellan sjuksköterskan Evelyn och piloten Rafe, hennes tröstsökande rebound hos Danny när Rafe förmodas vara död, och till sist en bromance mellan de två barndomsvännerna som lovat att se efter varandra. Trion Affleck, Hartnett och Beckinsale saknar kemi, och jag har svårt att finna någon av deras relationer riktigt trovärdig.

Än har vi inte sett en film där Michael Bay (mest känd för fyra "Transformers")  lyckas framkalla några djupare känslor. Att låta en actionregissör med fabless för explosioner ta sig an ett romantiskt epos var ju vågat, men i efterhand inte helt lyckat. Bay tacklar de mer finkänsliga scenerna som en elefant närmar sig en porslinsbutik.

Är det något Bay kan så är det att ge underhållning för hela slanten och lite till. I luften och i stridsscenerna blir det aldrig tråkigt. Attacken på Pearl Harbor är en våldsam historia som får ta sin rejäla speltid, maffiga stridsscener varvas med sjukhuspersonalens desperata kamp mot klockan. Här är regissören i sitt rätta element, och låter missiler och kulsprutor trasa sönder bioduken så det känns i hela kroppen. 

Kritiker och överlevande har haft sina problem med historiska felaktigheter, så det var återigen det här med att ha viss respekt för denna mörka fläck i amerikansk historia… Manusförfattaren Randall Wallace ("Braveheart") har dessutom skrivit en überpatriotisk film där amerikanerna är nyanserade, drömmande och allmänt helyllehjältar medan japanerna framstår som en blek massa, en irriterande finne i häcken som är till för att mosas.

Men kan man ha överseende med… ganska mycket, och är bara sugen på en blockbuster - som ändå lyckas belysa krigets fasor och hålla oss på helspänn under stora delar, då är "Pearl Harbor" en godkänd, riktigt snygg och ambitiös krigsfilm.
| 13 juli 2014 16:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Pearl Harbor
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu