Film

Skribent

Emma

26 september 2013 | 15:01

Jennifer Lawrence i ny "East of Eden"

Den nya filmatiseringen av John Steinbecks roman ska bli till två filmer, i regi av Gary Ross.

Jennifer Lawrence är tänkt att spela den elaka mamman till de två sönerna som tävlar om sin pappas gunst.

Boken har tidigare filmatiserats av Elia Kazan ("Linje Lusta""Storstadshamn"), med James Dean i rollen som den ena av sönerna, och med den svenska titeln "Öster om Eden".

Gary Ross har tidigare regisserat Jennifer Lawrence i "The Hunger Games", och har även gjort "Seabiscuit" - två filmer som också är baserade på böcker.

Universal Pictures och Imagine Entertainment fick rättigheterna till boken redan 2004, när boken åter blev en bästsäljare efter att Oprah Winfrey lyft fram den i sin bokklubb.

Samtidigt ryktas det om att ytterligare en av Steinbecks klassiska romaner, "Vredens druvor", också ska bli till en ny film. DreamWorks och Steven Spielberg ska ha varit i diskussion med Steinbecks rättighetsinnehavare om en ny filmatisering av "Grapes of Wrath". Den tidigare versionen regisserades av John Ford och hade Henry Fonda i huvudrollen.

Båda de äldre versionerna av "Öster om Eden" och "Vredens druvor" ses idag som lika stora klassiker som böckerna själva. Det kan alltså komma att bli väldigt tufft för de nya filmatiseringarna att leva upp till sina förlagor.

| 26 september 2013 15:01 |