Öster om Eden 1955

Drama
USA
115 MIN
Engelska
Öster om Eden poster

Synopsis

Bonden Adam Trask har två söner, pålitlige Aron och hans motsats till bror, den neurotiske Cal. Cal tror att Aron är den av sönerna som fadern älskar mest och vill vinna faderns kärlek. Men hans envisa försök bringar olycka över hela familjen. Från John Steinbecks roman.
Ditt betyg
3.8 av 83 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
East of Eden
Biopremiär
10 oktober 1955
DVD-premiär
29 juni 2005
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
Sandrew Metronome
Ålder
11 år
Längd

Recensent

Andreas Samuelson

30 september 2012 | 18:01

Filmen som gjorde Dean till stjärna

Redan i sin första huvudroll bevisade James Dean vilken unik, mångsidig talang han var med en järnstark rollprestation som avundsjuk son och bror i en bondefamilj. Filmen har åldrats en aning men den tragiska historien är fortfarande både stark och relevant.

Året är 1917 och bonden Adam Trask (Raymond Massey) lever med sina söner Cal (Dean) och Aron (Richard Davalos) i Salinas Valley, en av de mest produktiva jordbruksregionerna i Kalifornien. Cal ser sig som familjens svarta får och avundas den uppmärksamhet den mer stabile Aron, förlovad med den vackra sjuksköterskan Abra (Julie Harris). Cal letar upp den påstått döda modern i familjen och river upp både gamla och nya sår, allt medan första världskriget uppenbarar sig.

Blott 24-åriga Dean fick, efter diverse TV- och statistroller, sin första huvudroll i Elia Kazans filmatisering av John Steinbecks roman och han levererade med bravur. Det är i efterhand svårt att se proffs som Marlon Brando och Paul Newman, båda påtänkta för rollen, framför sig när Dean med sin slagkraftiga utstrålning så galant personifierar den manliga avundsjukan och sårbarheten.

Trots att filmen utspelas i början av 1900-talet och är gjord på 1955 (notera de kanske inte helt tidsenliga frisyrerna) så finns här fortfarande ett relevant tema de flesta kan relatera till. Stormiga och förtryckta känslor, hat-och-kärlek-förhållanden, obesvarad kärlek och svidande avundsjuka. Speciellt de dysfunktionella relationerna mellan huvudkaraktären och hans far respektive bror gör extra ont att se, eller Cals självdestruktiva beteende och hans egen referens till själv som "någon dålig".

Det finns även sidohistorier med politiska kommentarer, som den rasism faderns tyska vän får utstå när Tyskland förklaras som krigets skurkar (paralleller till muslimer och den elfte september...) eller hur kapitalismen påverkar beslut av både den rättskaffens fadern och frustrerade modern, som övergett familjen för ett liv som affärskvinna (bordellmamma).

Det är intressanta aspekter filmen igenom. Den enda som egentligen känns en aning omodern och svårsmält är romantiska hjältinnan Abra, som slits mellan helyllelivet som lycklig fästmö och begäran efter den "farliga" Cal. Man saknar en bakgrund till karaktären och hennes utveckling känns mer som en kvinnostereotyp än någon trovärdig människa. Harris hetsiga spel kom dessutom mer till sin rätt i rysarklassikern "Det spökar på Hill House". Även en del överdramatisk dialog och pompös musik känns daterad.

"Öster om Eden" går troligen inte hem hos alla, speciellt inte hos yngre publik obekant med regissören Kazans speciella berättarteknik. Men det är fortfarande en ytterst sevärd klassiker, en stark berättelse och ett påtagligt bevis på vad som gjorde James Dean till den stjärna och legend han är.

| 30 september 2012 18:01 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Öster om Eden
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu