KRÖNIKA

Skribent

MovieZine

13 mars 2015 | 17:00

Jag vill inte bli trött på "Star Wars"

Nyligen släpptes titeln till den första "Star Wars"-spinoffen. Hampus Haglund ställer frågan, vill vi verkligen ha så mycket "Star Wars"?
När Disney köpte nycklarna till galaxen långt långt borta var vi många som jublade. Äntligen! Känslan sedan dess är att potentiella kritikers trummor nästan enbart samlat damm. Låt mig ta upp en trumpinne och röra upp lite känslor. Jag vill inte ha några spinoff-filmer i Star Wars universum.

Jag älskar originaltrilogin mer än mina framtida och än så länge mycket hypotetiska barn. Just därför är det med skräckblandad förtjusning som jag tillsammans med er ser fram emot ”The Force Awakens”. J.J Abrams är rätt man på rätt plats och allt är någorlunda frid och fröjd, men så fort jag ser nyheter kring spinoffs som ryktas utspela sig i olika tidsperioder och handla om backstorys eller kupper blir jag orolig. Orolig för att det inte kommer kännas sådär speciellt som "Star Wars" ska kännas. 

För även om jag till stor del lyckats förtränga Episod I-III är jag väl medveten om att de ligger någonstans i bakhuvudet och gnager på mitt helhetsintryck av "Star Wars". På exakt samma sätt är jag orolig för att alla spinoffs kommer bli så pass sekundära att de istället för att på riktigt bidra kommer störa min "Star Wars"-upplevelse kommande år.

En film om året, det har Disney sagt. Det är inte konstigt att man vill mjölka sin nyaste kassako rejält, frågan är om det blir för mycket. Episod IV-VI har det där speciella, det går att analysera filmernas storhet i evighet men jag kan inte sätta fingret på exakt vad som gör "Star Wars" till "Star Wars". Nu ska det försöka upprepas en gång om året av olika regissörer, i olika tidsperioder, i olika delar av galaxen, med olika skådespelare, det oroar mig. ”Rogue One”, Gareth Edwards spinoff kommer i december 2016. Efter det kommer Rian Johnsons "Episod VIII" i maj 2017, and so on and so on. Hade det inte känts mer speciellt att endast få slå sig ner i salongen till episod VII-IX de kommande åren? Kanske med några års mellanrum som det var 1977, 1980 och 1983.

Jag vet att jag mycket väl kan ha fel, spinoff-filmerna kanske blir det bästa som hänt mänskligheten, jag hoppas verkligen det. Jag vet att det finns gott av källmaterial att luta sig mot. Hela min text och frågeställning bygger på 100 procent känsla, jag har exakt noll sakliga argument. Hur som helst oroar en potentiellt stundande "Star Wars"-inflation mig, vill vi verkligen ha så mycket av det goda?

Vad tycker du? Kommentera gärna nedan!

Hampus Haglund
| 13 mars 2015 17:00 |