Film

Skribent

Viktor Jerner

5 maj 2017 | 10:00

J.J. Abrams förändrade slutet på "The Force Awakens" i sista sekund – för Rian Johnsons skull

När "The Last Jedi"-regissören fick tag i manuset ville han göra en förhållandevis liten men likväl viktig ändring.
Som bekant är det Rian Johnson – den skickliga filmskaparen bakom filmer som "Brick" och "Looper" – som tar över efter J.J. Abrams när Skywalker-sagan fortsätter med "Star Wars: The Last Jedi" i vinter. Om man ska lita på den första trailern som släpptes så har vi nog en riktigt magisk filmupplevelse framför oss med en på alla sätt passande kapten vid rodret.  
 
Johnson är en filmskapare med en väldigt tydlig vision, men som alltid när det gäller den här typen av enorma franchise-filmer finns det en hel del ramar att förhålla sig till. När han fick det hett eftertraktade jobbet och la vantarna på manuset till "Star Wars: The Force Awakens" precis innan den var på väg in i produktion såg han dock en chans att böja de ramarna lite till sin fördel. Han lyfte luren, ringde J.J. Abrams och bad honom om en massiv tjänst.
 
 Rey i slutet av "Star Wars: The Force Awakens"
 
I slutet av filmen var det nämligen tänkt att BB-8 – den underbart söta och lojala lilla droiden som finns vid Reys (Daisy Ridley) sida i stora delar av berättelsen – skulle få äran att hänga med på jakten efter försvunna Luke Skywalker (Mark Hamill) istället för R2-D2. Rian Johnsons önskan var alltså att byta plats på dem, att BB-8 fick stanna hos rebellerna och att R2-D2 fick hänga med till Luke. Abrams gick med på detta och förbättrade antagligen utgångsläget för Johnsons tänkta Episod 8-story rejält.
 
För mig känns det logiskt då R2-D2 och Luke har en så tydlig emotionell koppling och historia som man kan göra mycket intressanta grejer med i narrativet, men samtidigt känns det mindre logiskt att Rey som karaktär skulle välja R2-D2 framför BB-8 som ackompanjerande droid. Den sistnämnda är ju dock allra mest lojal mot Poe (Oscar Isaac), vilket kanske kan förklara det hela.
 
Tyck till! Känns det logiskt att det är R2-D2 som hänger med till Luke med tanke på deras gemensamma bakgrund eller borde det ha varit BB-8? 
| 5 maj 2017 10:00 |