Skribent

Victoria Machmudov

17 februari 2013 | 11:01

Intryck från Berlin Filmfestival 2013

MovieZines Victoria Machmudov sammanfattar upplevelserna från festivalen.

Årets upplaga av Berlins internationella filmfestival, den 63:e upplagan i raden, pågick under tio kyliga dagar mellan 7-17 februari och visade filmer från alla världens hörn och kanter. Programmet i år bestod av 404 stycken filmer och det gick inte att gå miste om att sex och pornografi var på agendan. Förutom de recenserade "Lovelace", "The Look of Love" och "Don Jon's Addiction" berörde "Interior. Leather Bar" och "Exposed" liknande ämnen.

Jag har sprungit mellan biograferna på Potzdamer Platz, på crème de la crème av filmfestivalerna, som kryllat av journalister, branschmänniskor, fantaster som väntat på att deras stora idoler ska anlända i hopp om att få en autograf och filmentusiaster som köat för att försöka norpa åt sig biljetter till visningar. Filmfesten gick att följa för allmänheten på stora uppmonterade skärmar.

Vem som får ta emot de stora priserna, en guld- respektive silverbjörn, återstår att se. Den internationella juryns arbete gick under ledningen av Wong Kar-Wai tillsammans med danska Susanne Bier, Tim Robbins, Shirin Neshat, Athina Rachel Tsangari, Andres Dresen och Ellen Kuras. Ett speciellt utmärkande ägnades åt legendaren Claude Lanzmann.

På plats under veckan för att strö stjärnglans över röda mattan i vackra blåsor och kostymer fanns bland andra Amanda Seyfried, Joseph Gordon-Levitt, Paul Rudd, Emile Hirsch, Rupert Grint, Anne Hathaway, Matt Damon, Shia La Beouf, Gus Van Sant, Emma Stone och överraskande nog James Franco som beslutade sig för att dyka upp på presskonferensen av "Lovelace".

Sverige var närvarande med den utsända "Äta sova dö"-stjärnan från Helsingborg, debutanten Nermina Lukac, som fick möjlighet att mingla och knyta kontakter med eliten som en av Europas mest lovande aktriser. I samband med galavisningen av "Before Midnight" fick samtliga "Shooting Stars" i en ceremoni motta statyetter från Ethan Hawke och Julie Delpy. Föregående år har svenska representanter bestått av Bill Skarsgård och Alicia Wikander. Anita Ekberg fanns även på plats för att delta i en masterclass och berätta om sin långa skådespelarkarriär och förutom ovanstående välkomnades Sverige med kortfilmer, Mia Engbergs dokumentär "Belleville Baby", "TPB AFK: The Pirate Bay Away From Keyboard" och såklart snackisen som är på allas läppar, det i stort sett totalsågade bidraget i tävlingssektionen av Fredrik Bond, "The Necessary Death of Charlie Countryman".

Höjdpunkten för mig var den europeiska premiären av "Frances Ha". Noam Baumbach har tillsammans med huvudrollsinnehavaren Greta Gerwig gjort en film helt i svartvitt om två barndomsvänner i New York. Charmig, flamsig och sprallig var det ett skönt avbrott från allvaret i ett hektiskt filmtittarmaraton.

Foto: @Berlinale
| 17 februari 2013 11:01 |