Film

Skribent

Emil Skelterwijk

28 juni 2016 | 18:00

13 inspirationstal på film som kommer få dig att rysa

Få saker slår ett riktigt bra filmtal. Från William Wallace till president Whitmore och Rocky Balboa, här är några av de starkaste.
Det finns ingen bättre känsla än när gåshuden höjer sig likt puckelpister på skinnet och man ryser så där fantastiskt som när man hållit sig länge och äntligen får kissa. Har man riktigt tur får man även nöjet att känna sina saltiga små vänner lämna ögat och korsa kinden. 

Ett riktigt bra tal på film är det få saker som slår. Inte ens min mammas lasagne kan mäta sig med när Bill Pullman drar sitt motivationstal i ”Independence Day” (det ska tilläggas då att min mammas lasagne borde vunnit Eslövs lokala mattävling… om de hade haft någon). 

Så eftersom det nalkas en uppföljare på detta bombastiska alien-spektakel kommer här några inspirationstal som kommer få er så inspirerade att det finns risk för att ni tar över världen! 

1. Rocky Balboa (2006)Motivationsmätare: 79%

Sylvester Stallone visar med hjärta vart skåpet ska stå för sin son med några väl valda ord. Ord som träffar oss som en boxningshandske rakt i våra syltnyllen!

2. We Are Marshall (2006)Motivationsmätare: 96%

Såg den här filmen för första gången för några år sen och minns fortfarande än idag känslan av när Matthew McConaughey levererar sitt tal till fotbollslaget. Tårfest vill jag lova! 

3. 300 (2007)Motivationsmätare: 90%

Aldrig har jag varit så pepp på att slänga av mig paltorna och endast iförd röda tanga-filsingar gå ut i krig. Med ett sånt tal är det få som inte hade gjort samma sak!

4. The Wolf of Wall Street (2013)Motivationsmätare: 86%

Det är inte bara på fotbollsplanen och i krig man kan få till ett bra, motiverande tal. Det visar Leonardo DiCaprio när han taggar igång det här kontoret!

5. Jakten på lycka (2006)Motivationsmätare: 71%

Will Smith tar fram det yttersta av sina skådespelartalanger och ger sin son (både på film och i verkligheten) en lektion i livets hårda skola. Något alla kan relatera till.

6. Friday Night Lights (2004)Motivationsmätare: 92%

Detta är då från filmen och inte TV-serien. Här får Billy Bob äran att i sann coach-anda väcka liv i de deppiga grabbarna och få de att glänsa på fotbollsplanen. Vad händer? Magi!

7. Milk (2008)Motivationsmätare: 87%

Det finns en anledning varför Sean Penn kammade hem en Oscarstatyett för den här filmen. Det stavas T-A-L-E-T… Det var nog lite mer som gjorde det men det är i alla fall ett inspirerande tal som är lika bra som det är viktigt!

8. Pacific Rim (2013)Motivationsmätare: 93%

Enkelt och kort är det här motiverande talet inför krig, till skillnad från det i 300. Men ack så effektfullt! När Idris Elba ryter till i slutet är det nästan att min lille tennsoldat ställer sig i givakt! 

9. Rymdimperiet slår tillbaka (1980)Motivationsmätare: 90%

Vad vore en lista på inspirationstal om inte Yoda fick vara med på ett hörn? Denna lilla gröna filosof plockar fram essen ur rockärmen för att få oss i publiken att göra Cantina-dansen… om det nu finns någon sådan.

10. Braveheart (1995)Motivationsmätare: 96%

Ett av de mest klassiska inspirationstalen. Jag vet inte om det är ansiktsmålningen eller Mel Gibsons skotska dialekt, men jag ryter fan med i TV-soffan!

11. Diktatorn (1941)Motivationsmätare: 88%

Att höra Charlie Chaplin prata är fortfarande svårt att greppa så här 76 år senare. Men jävlar vad han gör det bra!

12. Any Given Sunday (1999)Motivationsmätare: 98%

Det ska till en Al Pacino för att få mig att förvandlas till en prickig-korv av all gåshud. Jag vet inte hur många gånger jag sett det här talet men det är nog på gränsen för att det ska kallas ”ett beroende”. Amerikanska fotbollstal FTW!  

13. Independence Day (1996)Motivationsmätare: 100%

Och så har vi då 20 åringen som fortfarande håller måttet när det gäller att hålla ett fett inspirerande tal. Vi hoppas vi får se något lika maffigt i uppföljaren! Ett fyrfaldigt leve för högtravande alien-krigstal, det leve – hurra, hurra, hurra, hurra!

Vilket inspirationstal från film går du igång på? 
| 28 juni 2016 18:00 |