Jakten på lycka 2006

Drama
117 MIN
Engelska
Jakten på lycka poster

Synopsis

JAKTEN PÅ LYCKA är ett starkt, varmt och charmigt drama inspirerad av den verkliga och fascinerande historien om Christ Gardner.

Will Smith har fått den stora äran att gestalta Chris Gardner, en man som är på väg att förlora allt. Hans sons mamma lämnar honom, men han beslutar sig för att han vill uppfostra sin son själv. Han kämpar för att få ekonomin och livet att gå ihop som ensamstående far, men blir ändå vräkt från sin lägenhet och står nu tillsammans med hans 5-år gamla son på gatan utan någonstans att ta vägen. Gardner lyckas få en prestigefylld praktikplats hos en fondmäklare, men trots att platsen är obetald tar han den i förhoppningen om ett bättre liv för sig och sin son. Chris tvingas leva ett dubbelliv; börsmäklare på dagen och hemlös på natten.
Ditt betyg
3.4 av 1,161 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Johan Lindström

1 januari 2008 | 00:00

Visst ger pengar lycka

Will Smith introducerar sonen till livet som skådespelare, och vad kan tänkas bättre än att agera son till sin egen far? Men det här är inte lille Jaden Smiths film, även om han är söt som få. Nej, istället är det här filmen där pajasen Will Smith växer upp och börjar agera på en helt ny nivå. Och med tanke på att han i ”Jakten på lycka” gestaltar en riktig person och efter alla lovord är diskussionerna om en Oscar i full gång.

Chris Gardner (Smith) satsar alla sina besparingar på att investera i en ny typ av röntgenmaskin som ger bättre bilder än vad dagens (läs 80-talets) kan åstadkomma. Men Chris maskin är också betydligt dyrare och visar sig vara väldigt svårsåld, vilket sätter familjen i en ekonomisk knipa. När Chris arbetar allt hårdare får flickvännen Linda (Newton) nog och lämnar både honom och sin son. Ensam kvar står Chris kämpandes med att få varje dag att gå ihop ekonomiskt, vilket till slut blir ohållbart och han tvingas därför bo på gatan och hans enda chans att överleva är att slåss som praktikant hos en börsmäklarfirma. Helt utan lön i ett halvår och med små odds försöker han övertyga firman att just han är rätt man, trots att han varken har pengar eller tak över huvudet, och en liten son att ta hand om.

Will Smith har aldrig varit bättre och förhandssnacket om den åtråvärda guldgubben känns befogat. Dock är jag inte helt säker att han når hela vägen fram, för filmen är inte i närheten av styrkan Smith visar i sitt porträtt av Chris Gardner.

"Jakten på lycka" är visserligen ganska mysig, stundtals rörande och välspelad men också lite för avslagen och väntad. Berättandet känns blekt, och filmen faller mycket på sin egen vilja att understryka hur illa Chris verkligen har det, trots att vi förstår det tidigt. Det ältas i varje steg historien tar framåt vilket gör att filmens faktiska speltid känns betydligt längre än sina 117 minuter. På det hela taget känns historien så utstakad, så planerad, att hela ”Inspirerad av en sann historia” blir ett tydligt exempel där verkligheten ibland är för smörig för att fungera fullt ut som film, även om det finns en del fina poänger att hämta.

Bäst fungerar skildringen av Chris som fadersfigur, den berör mest och det är skönt att man får se en historia från mannens/faderns perspektiv. Men intressantast är det att se Will i en annan typ av roll än tidigare (med undantag av ”Ali”). Det är tydligt att han utvecklats som skådespelare. Några tårar blev det, men jag kan inte säga att det var filmens förtjänst utan helt och hållet Smiths agerande som smittade av sig. Ge mannen en Oscar, men offra den inte nu, inte för ”Jakten på lycka” utan vänta ett par år och han kommer vara värd sin statyett helt utan konkurrens.

”Jakten på lycka” är ingen dålig film, men den är lite för övertydlig och har för många platta bikaraktärer som gör att den inte engagerar som den kunde ha gjort. ”Jakten på lycka” blir Wills jakt på en Oscar, men precis som filmen tror jag inte att han når ända fram.

| 1 januari 2008 00:00 |