Film

Skribent

Andreas Samuelson

28 juni 2023 | 10:30

Idris Elba om James Bond-rasismen: "Äckligt och avskräckande"

Den brittiska skådespelaren talar ut om både det positiva och negativa med att vara påtänkt för den ikoniska rollen.
Elba var ett av de mest omdebatterade namnen när det blev aktuellt med en ny skådespelare till rollen som 007. Daniel Craig tog farväl av sin era som James Bond med 2021 års ”No Time to Die” och sedan dess har alla möjliga skådespelare varit påtänkta som ersättare.
 
Deadline rapporterar om hur Golden Globe-vinnaren berättar i podcasten SmartLess om vilken enorm komplimang det var att nämnas i sammanhanget:
 
- Sanningen är att jag var jättesmickrad över det här länge. Jag tänkte "Det här är galet!" För James Bond... Alla vi skådespelare förstår den rollens storhet. Det är en av de mest eftertraktade rollerna. Att bli tillfrågad om att vara James Bond var som ”Okej, du har liksom nått toppen”.
 
Men som alla stora roller var det något alla skulle ha en åsikt om. Elba var sjävklart medveten om att flera var missnöjda med det eventuella valet av en svart James Bond.
 
- I grund och botten var det en enorm komplimang att alla hörn av världen förutom från vissa hörn, som vi inte kommer att prata om, verkligen var glada över idén att jag kunde vara aktuell. De som inte gillade idén gjorde det hela äckligt och avskräckande eftersom det handlade om ras. Det började handla om nonsens, och jag fick ta skiten, säger Elba.
 
Det verkar nu vara klart att Elba inte tar över rollen som Bond och beryktade andra kandidater är bland andra Aaron Taylor-Johnson, Rupert Friend, ”Bridgerton”-stjärnan Regé-Jean Page, Henry Cavill och Lucien Laviscount (”Emily in Paris”).
 
Vad hade du tyckt om Elba i rollen som Bond?
| 28 juni 2023 10:30 |