Film

Skribent

Alexander Kardelo

23 augusti 2017 | 12:00

Idag koras Sveriges Oscarsbidrag - här är storfavoriten

I år skippar vi alla gissningar och tippningar. För det finns bara en självklar kandidat att skicka till Oscarsgalan.
Förra årets Oscarsnominering för ”En man som heter Ove” i klassen Bästa icke-engelskspråkiga film blev en skräll. I år har Sverige åter chansen att ta sig hela vägen till Oscarsgalan - och vi har det starkaste bidraget på länge.

Idag beslutar den svenska Oscarskommittén om vilken film som ska bli vårt bidrag till 2018 års gala. Kandiderar gör ett 40-tal titlar som fått svensk biopremiär från 1 oktober förra året till 30 september i år.

Det är såklart en fin tanke, att publiksuccén ”Morran & Tobias” ska tävla på lika villkor som barnfilmen ”Rum 213”. I år står det dock tydligare än på länge att Oscarskandidaten blev klar redan i maj. I samma stund som Ruben Östlunds ”The Square” tog Cannes med storm och vann det finaste festivalpris där ute: Guldpalmen.
 

Finns det egentligen några utmanare?

 
Amanda Kernells drama ”Sameblod” blev en av vårens mest omtalade svenska filmer, och finns garanterat med i debatten. Kaxiga uppstickare som ”Måste gitt” och ”Dröm vidare” förtjänar åtminstone att nämnas.

Men i övrigt kommer vi från ett ovanligt tunt svenskt filmår, vilket borde göra Oscarsjuryns jobb extremt lätt. Speciellt då jag kan bekräfta att storfilmen ”Borg” inte finns med i matchen (för mycket engelska).

Redan i eftermiddag får vi veta. Jag ser dock inte någon som kan hota Östlunds härligt skruvade samtidskomedi ”The Square”. Kan det rentav bli så att Oscarn för Bästa icke-engelskspråkiga film går till Sverige i år?
 

Se trailern till "The Square":

 
 
Vilken film tror du blir Sveriges Oscarsbidrag 2018? Tyck till i kommentarerna nedan.
| 23 augusti 2017 12:00 |