Dröm vidare 2017

Drama
Sverige
92 MIN
Svenska
Dröm vidare poster

Synopsis

”Dröm vidare” är ett drama om Mirja och hennes tjejkompisar i förorten. Där vänskap och drömmar ställs på prov när Mirja kommer ut från sitt fängelsestraff.
Ditt betyg
3.3 av 30 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Dröm vidare
Biopremiär
17 mars 2017
DVD-premiär
17 juli 2017
Digitalpremiär
17 juli 2017
Språk
Svenska
Land
Sverige
Distributör
NonStop Entertainment
Åldersgräns
11 år
Längd

Recensent

Patrik Linderholm

26 februari 2017 | 10:00

Kaxig käftsmäll

Rojda Sekersöz långfilmsdebut om lojalitet inom gruppen med unga tjejer i centrum är en välbehövlig käftsmäll och en totalinjektion av ”girl power” inom svensk film.
När Mirja kommer ut från fängelset efter ett avtjänat fängelsestraff väntar tjejgänget på henne med öppna armar. Men Mirja har andra tankar om sitt fortsatta liv – som inte inkluderar ett stundande guldsmedsrån en flykt till ett annat liv. Hon har också sin lungsjuka mamma och sin lillasyster att tänka på. Men kompisgänget är de som alltid funnits där för henne – som nästan varit mer som en familj för henne – så var ligger hennes lojalitet egentligen?

Långfilmsdebuterande Rojda Sekersöz har skapat en närgående historia om tillhörighet – inom såväl klass som relationer – och visar det träffsäkert genom hennes huvudperson Mirja. Hennes resa och kval i sitt nya liv handlar lika mycket om att göra vad som förväntas av en av sina nära som vad som samhället kräver av en. 

Att unga kvinnor visas på ett sådant här kaxigt och samtidigt blottande sätt är något som sällan syns inom svensk film. Lägg därtill en fantastisk rollista med såväl unga som mer etablerade skådespelerskor – alla strålar de även om Evin Ahmad utan tvekan lyser starkast i huvudrollen som Mirja.

Berättelsen i sig må förvisso ha en relativt traditionsenlig struktur för ett uppväxtdrama och bjuder egentligen inte på några större överraskningar – men den är berättad med sådant hjärta och energi att det är svårt att inte ge vika. 

”Dröm vidare” är en välbehövlig injektion ”girl power” inom svensk film och en strålande debut av Rojda Sekersöz som bådar gott för framtiden.
| 26 februari 2017 10:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Dröm vidare