Film

Skribent

Alexander Dunerfors

17 december 2015 | 07:30

Hur en finlandssvensk Youtube-stjärna fick jobb på ”Star Wars”

21-åriga Sara Maria Forsberg skapade ett nytt språk till ”The Force Awakens”.
Hon talar svenska, finska och engelska. Och nu har hon skapat ett nytt språk, som blev en del av J.J. Abrams ”Star Wars: The Force Awakens”. 

När då 19-åriga Sara Maria Forsberg från Jakobstad släppte sin video ”What Languages Sound Like to Foreigners”, anade hon knappast att den virala succén som följde skulle eka ända ut till en galax långt, långt borta. En månad senare fick hon ett hemligt uppdrag av Lucasfilm.

- Att hålla på hemligheten var hemskt, eftersom det hade varit trevligt att promota sig och berätta för folk, men nu fick jag ödmjukt vänta, berättar Forsberg för Variety.

Arbetet tog lite över en månad. Hon lyssnade på Gujarati, Hindi och en rad andra asiatiska språk för att skapa ett utomjordiskt språk som... ja, lät som ett språk.

- Jag såg också Youtube-klipp på språk jag inte alls förstod, för att skapa ord och en struktur som lät trovärdigt. Jag ville inte att språket skulle låta som totalt nonsens. 

Sara Forsberg jobbar idag som sångerska och erkänner att hon aldrig såg en ”Star Wars”-film förrän i måndags, då hon blev inbjuden till den amerikanska galapremiären. Hon grät:

- Jag kände att jag äntligen hade skapat något konkret, och att se mitt namn i eftertexterna var otroligt. 

Se Saras succévideo här:


Och det har väl inte undgått någon längre att "Star Wars: The Force Awakens" nu är bioaktuell. Läs vår recension här!
| 17 december 2015 07:30 |