Film

Skribent

Alexander Kardelo

16 april 2015 | 21:00

7 höjdpunkter från det livesända Star Wars-eventet

J.J. Abrams och Kathleen Kennedy lovar mer praktiska effekter, en ny ökenplanet och fler tjejer i "Star Wars" universum.
Ett episkt fanevent, livesänt över hela världen. En mycket passande kickoff för vad som måste vara den mest efterlängtade filmen någonsin.

Efter år av tystnad och rykten valde regissören J.J. Abrams att bjuda över stora delar av rollistan och presentera "Star Wars: The Force Awakens" med stil. Detta skedde inför tusentals jublande fans på Star Wars Celebration i kaliforniska Anaheim, dessutom streamat till alla oss som inte kunde vara på plats.

J.J. Abrams om att växa upp med Star Wars

- Som för många av er var det mindblowing att se "Stjärnornas krig" för första gången. Jag var 11 år, en bra ålder för att bli mindblown. Jag glömmer aldrig den känslan, när texten kom upp med den otroliga musiken. Det var första gången som en film fick mig att skratta och tro på en annan värld. Briljant hur George Lucas kunde skapa ett sådant universum men också med ett stort hjärta och mycket hopp.

Om retro-effekterna i "The Force Awakens"

"Star Wars" har alltid utmanat gränserna för vad som är möjligt att göra med specialeffekter, men "The Force Awakens" lovar en retro-approach. Många praktiska effekter blir det - något som väcker ett enormt jubel hos publiken i Anaheim.

- Wow, vilken reaktion! När vi började prata om det hela och förbereda filmen, slog det mig att det kändes så äkta när man såg "A New Hope". Den känslan att miljöerna är på riktigt, det kommer man inte från. "Star Wars 7" kommer ha massvis med effekter, CGI och andra. Vi behövde sätta en standard som kändes realistisk. Vi byggde så mycket vi bara kunde. Innan ILM (Industrial Lignt & Magic) ens hade börjat sitt jobb var det otroligt att kunna se filmen och se vad den är, utan att behöva använda fantasin. Det var också fantastiskt för skådespelarna att ha dessa platser på riktigt.Abrams berättar vidare om balansen mellan gammalt och nytt i hans vision.

- Vad jag älskar i originaltrilogin var känslan av att allt var äkta, smutsigt och inbott. Här bor det underdogs. Ingenting såg nytt ut. Det är viktigt för mig. Vi följer ju efter "Jedins återkomst", många år senare. 

Om ökenplaneten i trailern

- Det var otroligt att filma i Abu Dhabi i över 50 graders hetta. "Star Wars" är lika mycket western och saga som något annat. Något man förväntar sig är riktiga John Ford-landskap, det hittade vi i Abu Dhabi. Det ni har sett är ökenplaneten Jakku, inte Tatooine som många har trott. Den får ni veta mycket mer om så småningom.

Om den nya roboten BB8

BB8 rullar ut på scen. Publiken jublar! Den lilla rackaren visade upp sig för första gången i trailern i höstas. Nu får vi se honom på riktigt, och nej, det är inte CGI-magi. J.J. Abrams berättar:

- Vi pratade om hur vi skulle skapa honom. CG skulle vara enklare men vi visste att det skulle se bättre ut om det var på riktigt. De som byggde och styrde BB8 i filmen gjorde ett otroligt jobb. Ni kommer få se det i filmen, det är fantastiskt. De nya karaktärerna i "The Force Awakens"

Oscar Isaac, Daisy Ridley och John Boyega kommer in på scen för att presentera sina karaktärer. Daisy Ridley spelar Rey:

- Vi möter Rey på planeten Jakku. Hon är en samlare, en ensamvarg som gör allt för sig själv. Tills hon träffar en ny karaktär, och äventyret startar.

John Boyega spelar Finn, den första karaktären vi fick se i trailern… utklädd till Stormtrooper. Boyega undviker frågan om han verkligen är en Stormtrooper, men säger:

- Finn är i fara, och hur han reagerar på det kommer förändra hans liv. Det kastar honom in i Star Wars universum.Oscar Isaacs karaktär Poe Dameron är "den bästa jäkla piloten i galaxen", enligt skådespelaren själv.

- Han skickas på uppdrag av en viss prinsessa. Där träffar han på John Boyegas karaktär och deras öden förändras för alltid.

Fler tjejer till Star Wars universum

Många noterade att Daisy Ridley var den enda kvinnan när rollistan till "Star Wars: The Force Awakens" blev offentlig. Kathleen Kennedy, vd för Lucasfilm, minns själv hur det var att bara ha prinsessan Leia att se upp till som barn.

- Det kommer in starka kvinnor, inte bara i "Episod 7". Många underbara nya karaktärer. Jag har två flickor hemma så det är stor press.

Ny trailer! 

Sist men inte minst, det alla väntade på: premiär för en andra trailer till "Star Wars: The Force Awakens". Här får vi se både gamla vänner och nya fiender…


"Star Wars: The Force Awakens" får svensk biopremiär 16 december.
| 16 april 2015 21:00 |