Serie

Skribent

Jonatan Blomberg

1 augusti 2023 | 19:00

HBO har nu börjat flytta in hos Netflix

Den första av flera HBO-serier har nu flyttat in hos konkurrenten Netflix, i en tid när streamingföretagen försöker hitta nya sätt att tjäna pengar.
Från och med den 1 augusti finns nu för första gången en HBO Original-serie hos Netflix, det är den hyllade komediserien "Insecure" som bryter ny mark inom streamingbranschen. Enligt Deadline kommer inom en snar framtid kommer även HBO-serierna "Band of Brothers", "The Pacific", "Six Feet Under", "Ballers" och "True Blood" att dyka upp hos Netflix. Men något säger mig att man inte lär släppa över "Game of Thrones" än på länge i alla fall...
 
Vi har tidigare rapporterat om hur Viaplay behövt säga upp en fjärdedel av sin personal för att spara in pengar och hur HBO-chefen Casey Bloys sagt att: 
 
- Idén att allt ett företag producerat ska finnas på ett ställe, för alltid och för evigt, för 15 dollar i månaden, för all framtid, är ett relativt nytt koncept. Jag tror att vi har nått en punkt där folk verkligen försöker klura ut hur det ska gå att tjäna pengar här. Och 15 dollar i månden kommer aldrig kunna täcka upp alla dessa kostnader... för all framtid? Det är en fin tanke, men den är inte hållbar.
 

Varför börjar streamingtjänsterna byta serier med varandra?

 
"Insecure" finns nu tillgänglig hos Netflix. 
 
Och nu får vi alltså se hur HBO för första gången har låtit konkurrenten Netflix plocka över några av deras hyllade originalserier, för att låta en helt ny publik ta del av samma serier på nytt. Det är givetvis inte första gången Netflix köper in serier från andra distributörer, men i de allra flesta fallen har man då satt sin egen logga på serien och många tror därför exempelvis fortfarande att "Breaking Bad" och "Better Call Saul" är serier som Netflix har skapat. Men det är ju bara titlar man köpt in från amerikanska AMC och sedan kallat "Netflix Original" utanför USA. 
 
När man nu har gjort "Insecure" tillgänglig så står serien däremot fortfarande uppmärkt som ett "HBO Original" (se bilden ovan), vilket gör att man i praktiken alltså gör lite reklam för HBO inne i Netflix-appen. Så varför håller man på och byta serier mellan streamingtjänsterna helt plötsligt? Förklaringen är helt enkelt att det här troligtvis är titlar som visserligen har både hyllats och varit framgångsrika för HBO tidigare, men som nu lockar väldigt få av streamingtjänstens nya kunder.
 
Alexander Skarsgård slog igenom på allvar i USA genom sin roll i HBO-serien "True Blood". 
 
Samtidigt behöver man fortsätta att betala licensavgifter och andra kostnader för att hålla serierna tillgängliga i sin egen app - så nu låter man helt enkelt serierna få ett nytt liv hos en av de främsta konkurrenterna. Netflix i sin tur slipper skapa helt nya serier från grunden och kan hyra in ett gäng genuint hyllade titlar för sina prenumeranter, som i många fall aldrig haft tillgång till HBO innan. 
 
Personligen hade jag ju gärna sett att några av mina egna favoritserier som "Barry", "The Leftovers", "Flight of the Conchords", "Deadwood" och "Oz" fick chansen att nå ut till en ännu större publik. Vem vet, kanske kan det bli dags för någon revival om tillräckligt många nya tittare fick upp ögonen för några av HBO:s äldre titlar.
 
Nu är bara fråga om vi kommer att få ta del av Netflix-serier hos HBO också i framtiden eller inte, om inte Kevin Spacey hade blivit cancelled så hade ju "House of Cards" onekligen känts som en serie som hade passat in borta hos HBO också.
 
 

Läs också: MovieZine snackar med Issa Rae om skapandet av "Insecure"

 
Vad tycker du om att HBO börjar hyra ut originalserier till Netflix? Är det superdumt eller ett genidrag? Kommentera gärna nedan!
| 1 augusti 2023 19:00 |