Exklusivt

Skribent

Jonatan Blomberg

17 maj 2020 | 18:00

Issa Rae: "Det viktigaste är att jag gillar vad jag skapar"

MovieZine snackar med skaparen och huvudrollsinnehavaren Issa Rae, om vänskap, folks förväntningar och den fjärde säsongen av den hyllade komediserien "Insecure".
Issa Rae dök upp på Hollywood-radarn efter att hon skapade YouTube-serien "Awkward Black Girl", men det var först när HBO gav henne chansen (och budgeten) att låta sin kreativitet flöda i den hyllade komediserien "Insecure" - som hon slog igenom på allvar.
 
Den första säsongen, som följer en afroamerikansk kvinna genom livet, släpptes 2016 och för den vann hon Peabodypriset, de följande säsongerna har slutat med både Golden Globe och Emmynomineringar i kategorierna för bästa kvinnliga skådespelerska.
 
Under våren är Issa Sverigeaktuell med den fjärde säsongen av HBO-serien "Insecure", som under pågående säsong dessutom officiellt blivit klar för en femte, samt i den ena huvudrollen i actionkomedin "The Lovebirds" tillsammans med Kumail Nanjiani - som släpps på Netflix nästa vecka.
 
MovieZine fick chansen att prata med Issa om hur det egentligen är att leda en av HBO:s, åtminstone i USA, mest framgångsrika komediserier och hur det kommer sig att den nya valde att fokusera på en helt annan form av relationer än tidigare - nämligen "vännerna" som försvinner under åren.
 
Large ae00da7a346e4e0a9b0aa20704fd534e insecure
Yvonne Orji som Molly och Issa Rae som Issa i "Insecure".
 
Du sitter på många stolar, som skapare, manusförfattare, producent och huvudrollsinnehavare under produktionen av "Insecure". Jag har förstått att det behövdes en lite längre paus mellan säsong tre och fyra, för att ladda batterierna lite. Hur kändes det att komma tillbaka och spela in den fjärde säsongen?
 
- Det är en dröm att få chansen att göra den här serien för HBO, men "Insecure" tar nio månader ur mitt liv - och jag plockar inspiration från mina egna livserfarenheter. Så om jag inte har tid att leva, vad finns det då att göra en säsong av? Vi behövde en paus. Nu när vi kom tillbaka kändes det så nytt och spännande igen, vilket jag tror syns under säsongen också. Det kändes så roligt att vara tillbaka!
 
Du är ju som sagt seriens skapare, hur ser det ut när du börjar fundera på vad en ny säsong ska handla om? Är det du själv som skriver allt eller är ni flera?
 
- Det var faktiskt vår showrunner [Prentice Penny] som frågade vad jag tyckte om att öppna den nya säsongen med meningen: "Honestly. I don't fuck with Molly anymore". Vilket fick mig att utbrista något i stil med "Oh, shit! Yes!" och sen var bollen i rullning. Det är jag som skriver manusen, men det är så klart en process där jag samarbetar med många andra inom produktionen och vi bollar idéer fram och tillbaka. 
 
- Jag visste att jag ville göra något med lite olika tidslinjer under den här säsongen, så när Prentice föreslog den där öppningen så föll allt på plats. Vi börjar där med Issas och Mollys vänskapsförhållande i limbo, som alltid verkat vara en av få givna saker för Issa, och hoppar tillbaka några månader i tiden för att se hur vi egentligen kom fram till den punkten. Lite samma stuk som de gamla 90-talsfilmerna brukade köra på.
 

"Många av ens gamla vänner börjar falla bort"

 
 
Tidigare säsonger har lagt ganska stort fokus på Issas förhållanden och olika problem med män, men den här nya säsongen handlar snarare om "olycklig" vänskap. Jag upplever själv att den här nya säsongen känns väldigt lätt att relatera till, för alla har vi väl någon gammal vän som man varit supertajt med - men som man över tiden glidit isär med? 
 
- Eller hur! När det kommer till Issas relation med Molly [spelad av Yvonne Orji] så har de alltid varit varandras motsatser på sätt och vis. Molly har varit den drivna och hårt arbetande svarta kvinnan, medan Issa bara varit en slacker. Vilket har fungerat bra, de har liksom kompletterat varandra på bästa möjliga sätt. Men vad händer när den dynamiken förändras?
 
- Det finns så många olika sorters kompisrelationer, med folk från ens ungdom, på jobbet eller kompisars kompisar... fast när du är någonstans omkring 30 år och börjar inse allt mer vem du faktiskt är så börjar många av ens gamla "vänner" falla bort. Man växer isär. Det ville jag utforska mer under den här fjärde säsongen av "Insecure".
 

"I don't know any black folks like that"

 
Large ae00da7a346e4e0a9b0aa20704fd534e jay 20ellis  20issa 20rae. 20photo. 20merie 20w. 20wallace medium
 
Du har tidigare pratat om hur det, när du var liten, aldrig fanns någon som såg ut som dig i ledande roller på tv eller i långfilmer. När "Insecure" hade sin premiär 2016 så var det den första tv-serien både skapad av och med en mörkhyad kvinna i huvudrollen, åtminstone bland alla påkostade betal-tv-serier. Känner du att du på grund av det behöver vara en förebild i ditt skapande?
 
- På sätt och vis har jag känt så ibland, men det går inte heller att göra en serie eller film för någon annan än sig själv... om den ska bli så "sann" som möjligt. Jag berättar min egen historia med "Insecure". Det viktigaste är att jag gillar vad jag skapar [skratt]. Sen vill jag väldigt gärna att min familj och mina vänner ska gilla serien, men utöver det blir jag givetvis glad för alla som uppskattar vad vi gör med "Insecure" - fast det ser jag i så fall bara som en positiv bonus.
 
- Jag känner mig inte tvungen att skapa något på ett visst sätt på grund av vilka som tittar. Det går inte att visa upp allas verklighet, den här talar till mig - det är min historia. Ändå har jag haft folk som kommit fram och sagt att "I don't know any black folks like that"... men när vi skapar säsongerna så tänker vi bara på att försöka skapa den bästa möjliga storyn. Det går inte att leva upp till allas förväntningar.
 
Large ae00da7a346e4e0a9b0aa20704fd534e issa 20rae  20yvonne 20orji. 20photo. 20merie 20w. 20wallce medium
 
Jag har fått förhandstitta på de fem första avsnitten och det femte avsnittet är ett av de största ni har gjort under alla säsonger hittills, den stora kvartersfesten som Issa anordnat. Så för det första, riktigt snyggt jobbat av er alla bakom kulisserna men även av vår huvudkaraktär som du spelar! Det kändes däremot nästan som en säsongsfinal i sin storlek, särskilt med tanke på att alla avsnitt fram tills dess har räknat ned till den stora festen. Vad är planen för den andra halvan av säsongen?
 
- Wow, vad kul att du gillade det fest-avsnittet! Tack! Men ja, du har helt rätt i att det på sätt och vis är ett avsnitt som stänger dörren till en väldigt specifik del av handlingen under den här säsongen. Utan att avslöja för mycket kring den andra halvan av säsongen, så är det egentligen först nu när Issa inte behöver fokusera på alla förberedelser som vi verkligen kan fördjupa oss i vad som faktiskt har hänt och kommer att fortsätta hända med hennes relation till Molly... och andra i hennes närhet. 
 
 
Den fjärde säsongen av "Insecure" rullar redan på HBO Nordic, där det sjätte avsnittet av totalt tio släpps nu på måndag. Långfilmen "The Lovebirds" släpps på fredag nästa vecka (22 maj) på Netflix.
 

Läs också: HBO visar upp sommarens och höstens tv-serier

 
Har du givit "Insecure" en chans ännu? Kommentera gärna nedan!
| 17 maj 2020 18:00 |