Krönika

Skribent

Jonatan Blomberg

15 april 2023 | 12:00

Krönika: HBO har aldrig varit Max - så nu slutar vi smutsa ned namnet

MovieZines tv-redaktör Jonatan Blomberg välkomnar namnändringen men är allt annat än peppad på den kommande sammanslagningen av Discovery+ och HBO Max.
Det står nu klart att den kommande sammanslagningen av HBO Max och Discovery+ kommer att resultera i den gemensamma streamingtjänsten Max. En viss svensk hamburgarkedja har kanske vissa åsikter om detta, men namnbytet känns för min del inte särskilt förvånande. Utan snarare befriande.
 
Alla produktioner som kommer finnas i den nya Max-appen förtjänar helt enkelt inte kvalitetsstämpeln som HBO-namnet är associerat med. Nya Max kommer förknippas med något avsevärt mer utvattnat och brett med "något för alla" som ledord. Det är troligtvis smart för ett företag som vill utmana Netflix i antal prenumeranter, men det kommer helt enkelt inte vara en streamingtjänst känd för sin tokhöga kvalitet på nya tv-produktioner.
 
Tredje avsnittet av "The Last of Us" hyllades nyligen som ett av tv-historiens bästa. 
 
Sedan David Zaslav klev in som VD för det nya gemensamma bolaget Warner Bros. Discovery, så har han blivit mer eller mindre hatad av både fans och skapare av innehåll till film och tv-branschens mer prestigefyllda sida. Medan den gamla Discovery-sidan av bolaget fått tuffa på mer eller mindre som innan med sina billiga realityserier och dokumentärprogram, så har det skrotats påkostade projekt till höger och vänster inom HBO Max.
 
Faktumet att man nu dessutom väljer att skrota "HBO"-delen av namnet på sin nuvarande streamingtjänst, känns vid en första anblick nästan som kronan på verket av galenskap. För den som inte redan kan allt om den amerikanska tv-markandens historia, så är HBO den äldsta betal-tv-tjänsten i USA och firade så sent som i höstas sin 50-årsdag. När WarnerMedia skapade sin egen "maxade" streamingtjänst innan sammanslagningen med Discovery ens var på kartan, så förstod man att HBO var det finaste man hade och valde sitt namn därefter.
 
De tre bokstäverna är förkortningen för Home Box Office. Ett namn företaget fick eftersom man redan för 50 år sedan hade bestämt sig för känslan tittarna skulle få. Nämligen att kanalen skulle erbjuda den typen av event och påkostad exklusiv underhållning som tittarna var villiga att betala biljetter för - men från soffan hemma i vardagsrummet och dessutom helt fri från reklam. Med det i åtanke. Känns det trots allt ganska rimligt att skrota HBO-namnet från sammanslagningen av HBO Max och Discovery+. Det har aldrig varit breda "Max" som varit tanken med HBO.
 

En ny och "bredare" (mer utvattnad) prioritering av innehållet

 
 
Det första vi får se i trailern som introducerar den kommande streamingtjänsten Max är "Harry Potter"-filmerna och sedan stoltserar man med "Deadliest Catch", först därefter börjar kritikerrosade titlar som "Succession" och "The Last of Us" dyka upp. En ganska talande prioritering - och troligtvis en mer ekonomiskt hållbar (men tråkig) sådan. Finsmakarna som är ute efter HBO kommer hitta dit ändå, medan resten luras in av realityutbudet och några "maxade" remakes.
 
HBO-chefen Casey Bloys uttalade sig nyligen om svårigheterna att skapa en hållbar modell för de många streamingtjänsterna idag: 
 
- Idén att allt ett företag producerat ska finnas på ett ställe, för alltid och för evigt, för 15 dollar i månaden, för all framtid, är ett relativt nytt koncept. Jag tror att vi har nått en punkt där folk verkligen försöker klura ut hur det ska gå att tjäna pengar här. Och 15 dollar i månden kommer aldrig kunna täcka upp alla dessa kostnader... för all framtid? Det är en fin tanke, men den är inte hållbar.
 
Men om den backas upp av avesvärt billigare realityserier, dokumentärer och dokusåpor, så finns det förhoppningsvis fortfarande plats för en och annan påkostad prestigeserie från HBO. I USA kommer man nämligen fortfarande att behålla den gamla betal-tv-kanalen HBO. Det går alltså att prenumera på kanalen för de som har en gammal tv-box och bor i USA alltså. Och vad det verkar så kommer den delen av HBO-verksamheten att skötas på mer eller mindre samma sätt som tidigare. Med ett fåtal genomtänkta och påkostade premiärer varje år, som i nästan samtliga fall kommer att dominera den prestigefyllda Emmygalan sedan.
 

Fortfarande oklart exakt vad som kommer att gälla för Sverige

 
Alexander Skarsgård i den hyllade HBO-serien "Successions" sista säsong.
 
Här i Sverige sitter Discovery på en hel del sporträttigheter och olika rättigheter till tv-programmen som visas i deras många olika tv-kanaler. Det som kommunicerats hittills gäller bara sammanslagningen av streamingtjänsterna i USA. Vi svenskar kommer åtminstone få vänta på motsvarande sammanslagning till någon gång under 2024. De svenska prenumeranter som slog till när HBO Max lanserades med sitt "50% rabatt livet ut"-erbjudande, lär däremot med största sannolikhet gå en dyster framtid till mötes. Det erbjudandet lär gå i graven när livet nu löper ut för HBO-delen av nya Max. 
 
Det råder däremot ingen tvekan om att Max kommer att vara en avsevärt mer urvattnad streamingtjänst än vad HBO Nordic var. En tid då du visste exakt vad du fick om du prenumererade på tjänsten; några av de bästa tv-serierna som någonsin gjorts till ett överkomligt pris.
 
Nu kommer vi få lite av allt möjligt. Realityserier, avesvärt mer svenskt än vi har idag, dokumentärer, Harry Potter, spinoffer och remakes samt fortfarande (någonstans där i den maxade mixen) några av de bästa tv-serierna som någonsin gjorts... men sannolikt till ett avsevärt högre pris än vi är vana vid. Och jag lär fortfarande inte titta på ens en hundradel av allt det där nya, som vi nu kommer få betala extra för.
 

Läs också: Du kommer att behöva betala mer för mindre - hos alla streamingtjänster

 
Vad tycker du om sammanslagningen av HBO och Discovery? Kommentera gärna nedan!
| 15 april 2023 12:00 |