KRÖNIKA

Skribent

Alexander Dunerfors Kardelo

13 oktober 2017 | 15:00

Harvey Weinstein får ta smällen för Hollywoods alla svin

Den senaste veckans stora skandal i filmvärlden får mig att undra: hur många andra våldtäktsmän gömmer sig i filmfabriken? När får de sitt straff?
Vilken härva, Harvey.

Filmmogulen Harvey Weinstein har haft det minst sagt svettigt sedan The New York Times avslöjanden förra veckan. Åtta kvinnor med Ashley Judd i spetsen berättade hur han försökt utnyttja dem sexuellt.

Sedan dess har allt fler trätt fram och vågat berätta hur Weinstein missbrukat sin maktposition i filmvärlden för att tvinga till sig sex. I flera fall har han lyckats.

Listan börjar bli riktigt lång. Angelina Jolie, Kate Beckinsale, Asia Argento, Lea Seydoux, Gwyneth Paltrow. Alla berättar de samma historia, om den mäktige producenten som bjuder in till möten och lockar med löften om spännande manus och stora filmroller. Men plötsligt står han där på sitt hotellrum iklädd morgonrock och ber om en massage, eller något värre. Ända sen början av 90-talet!

Det var verkligen på tiden. En man som Harvey Weinstein ska inte sitta i den maktposition han har. Visst ska man inte glömma vad Weinstein, en enormt skicklig producent och affärsman, gjort för Hollywood och independentfilmen. Men det är aldrig någon ursäkt. Bakom låsta hotelldörrar är karln ett ärkesvin som förför unga skådespelerskor och tystar dem som vill avslöja honom. Hade det här varit en film, hade det låtit som världens största kliché.

Senaste veckan har även stora delar av filmbranschen uttalat sig mot Weinstein. De som inte personligen drabbats, har fördömt hans sätt som ”oförlåtligt” och ”vidrigt”. Inte mer än rätt.

Men är Harvey Weinstein verkligen det enda svinet i Hollywood som gör så här?

Många säger att detta var ”en öppen hemlighet”, att de såg eller hörde något för länge sen. Jag tror att mycket av den ilska, frustration och hat som kommer fram hos filmeliten just, nu har bubblat under ytan länge. Och inte bara mot Harvey.

Det finns garanterat andra filmskapare, producenter och agenter med stor makt som gör liknande saker mot unga kvinnor eller män. För några år sedan kom dokumentären ”An Open Secret” som berättade om hur pedofiler i filmbranschen utnyttjar barn! Några stora namn nämndes inte. Hollywood är fortfarande rädda för att avslöja sina mäktiga brottslingar. Hellre rädda sitt rykte och sin karriär, än att slå larm.

Hörni, Hollywood. Det är dags att börja prata om alla andra Harveys. Vilka fler filmmoguler där ute har gjort samma saker utan att få sina rubriker, och sina straff? Vilka andra har betalt dyra advokater och stora summor för att tysta sina offer?

Vi har inte hört eller sett det sista av Harvey Weinstein-skandalen än. Fler avslöjanden kommer komma upp till ytan, fler kvinnor kommer träda fram med sina förträngda skräckhistorier. Men jag tvivlar inte på att många fler förtjänar att hängas ut offentligt.

Hollywoods hemlighet är ute till ytan - inte en dag för tidigt. Men inget kommer att förändras, om en enda man får ta smällen för alla svinen. Låt inte de andra komma undan.
| 13 oktober 2017 15:00 |