Film

Skribent

Alexander Dunerfors

6 oktober 2017 | 10:00

Skandalerna växer kring Hollywood-mogulen Harvey Weinstein

Nya rapporter sätter ljus på sexuella trakasserier i filmbranschen, som ska ha pågått i det dolda i årtionden.
Det stormar kring Hollywood-producenten Harvey Weinstein de senaste dagarna. Efter flera avslöjanden om sexuella trakasserier tar han en paus från sin position på The Weinstein Co.

Weinstein ska under flera årtionden sextrakasserat kvinnor, både skådespelerskor och anställda på hans företag Miramax och The Weinstein Co, skriver New York Times.
 
Fick betalt för att hålla tyst
 
Vid åtminstone åtta tillfällen har det slutat i förlikning - kvinnorna har fått en summa pengar, och Weinstein kunde behålla sitt goda rykte utåt. År 1997 lär Rose McGowan ha fått 100.000 dollar (ca 800.000 kronor) efter "en incident på ett hotellrum".

Skådespelerskan Ashley Judd är en av dem som nu öppet berättar hur Weinstein utnyttjat sin maktposition. Vid ett tillfälle på 90-talet bjöd han in henne till sitt hotellrum, där han frågade om hon ville se på när han duschar.

- Jag tänkte: ”Hur tar jag mig härifrån så fort som möjligt utan att stöta bort Harvey Weinstein?” Jag sa ofta nej, på många sätt, och han kom alltid tillbaka med någon ny fråga.
 

Harvey Weinstein och Jennifer Lawrence på fest år 2013.
 
TheWrap skriver att producentens beteende varit en ”öppen hemlighet” i branschen länge.

- Den enda överraskningen är, varför dröjde det så länge? säger en PR-agent som vill vara anonym.
 
"Jag växte upp i en annan tid"
 
Under gårdagskvällen släppte Harvey Weinstein ett uttalande till Times, där han ber de berörda om ursäkt:

- Jag växte upp på 60- och 70-talet då reglerna kring hur man beter sig på arbetsplatsen var annorlunda. Jag vet att det inte är någon ursäkt (...) Jag förstår att mitt beteende i det förflutna har orsakar mycket smärta. Det ber jag uppriktigt om ursäkt för. Jag försöker bli bättre men vet att jag har en lång väg att gå.
 
Samtidigt menar Weinsteins advokat att många av anklagelserna mot honom är falska.
 
 
Weinstein stämmer The New York Times
 
Weinstein kommer ta ledigt från sitt jobb på obestämd tid. Hollywood Reporter skriver att han, trots den offentliga ursäkten, planerar att stämma The New York Times för "ärekränkning".

Harvey Weinstein hör till Hollywoods mest inflytelserika och respekterade filmproducenter. Han har arbetat med filmer som ”Pulp Fiction”, ”Scream”, ”Shakespeare in Love” (som gav honom en Oscar för Bästa film) och ”Gangs of New York”. År 2005 startade han The Weinstein Company med sin bror Bob Weinstein. Bolaget har stöttat independentfilmer och galafavoriter som ”Transamerica”, ”The King’s Speech”, ”The Artist” och ”Lion”.
 
Weinstein är bara det senaste exemplet på hur framgångsrika män i Hollywood utnyttjar sin position. År 2015 släpptes dokumentären "An Open Secret" där unga offer för pedofiler i filmbranschen trädde fram. Efter senaste tidens skriverier om filmskaparen bakom "Jeepers Creepers" ställde vi frågan "Får man gilla en regissör som våldtar?" i en omdiskuterad krönika här på MovieZine.
 
Allt mer blir känt om vad som egentligen pågår bakom strålkastarljusen i drömfabriken, och avslöjanden kring Weinstein och andra ärkesvin i Hollywood är troligtvis långt ifrån över.
 
Läs också:
| 6 oktober 2017 10:00 |