Film

Skribent

Alexander Kardelo

10 oktober 2017 | 21:00

Kända skådespelerskor anklagar Harvey Weinstein för våldtäkt

Allt värre avslöjanden om Hollywood-producenten Harvey Weinstein.
Sexuella närmanden, blottande och flera fall av våldtäkt. Anklagelserna mot filmproducenten Harvey Weinstein blir bara värre. Idag publicerade New Yorker sin omfattande undersökning som avslöjar ännu fler övergrepp i filmbranschen.
 
Under mer än 25 år har Harvey Weinstein systematiskt utnyttjat hoppfulla skådespelerskor, genom att lura in dem till privata möten. I artikeln berättar bland annat Rosanna Arquette och Asia Argento hur deras karriärer kan ha tagit skada när de nobbade en av Hollywoods mäktigaste producenter.

Rosanna Arquette (”Pulp Fiction”) berättar om en händelse under tidiga 90-talet, då hon skulle möta Weinstein för middag. Hon blev skickad till hans hotellrum. Han bad om en massage och drog hennes hand mot sin penis.

- Mitt hjärta rusade. Det gällde att slåss eller fly. Jag sa ”aldrig”.

Weinstein ska ha svarat att hon gör ett stort misstag, och skröt om hur andra skådespelerskor som ställt upp för honom har fått en skjuts i karriären. Arquette misstänker att hon förlorat minst en roll efter incidenten.

Mira Sorvino har medverkat i flera av Weinsteins filmer, bland annat ”På tal om Afrodite” från 1995. Samma år besökte de Torontos filmfestival för att marknadsföra filmen. När de hamnade på hans hotellrum försökte han tvinga till sig sex.
 
Hon lyckades lämna rummet, men några veckor senare ringde Weinstein henne och ville diskutera idéer kring filmen. Han insisterade på att komma hem till henne. När hon ljög om att hennes pojkvän var på väg hem, gick han därifrån. Sorvino menar att det skadade hennes karriär att nobba Harvey Weinstein.

- Det kan ha varit andra faktorer, men jag kände verkligen att mitt avvisande hade med saken att göra.
 
 
Italienska skådespelerskan Asia Argento var 21 år gammal när hon bjöds in till en Miramax-fest år 1999. När hon dök upp på hotellet insåg hon att det inte var någon fest - bara Harvey Weinstein som väntade på henne i ett hotellrum iklädd en badrock. Weinstein bad henne om en massage och motvilligt gick hon med på det. Då drog han upp hennes kjol och utförde oralsex på henne.

- Han skrämde mig, han var så stor. Han slutade inte. Det var en mardröm, berättar Argento för tidningen.

Aspirerande skådespelerskan Lucia Evans mötte Weinstein på en klubb år 2004. Hon gick med på ett möte för att tala om några nya filmmanus, men kände sig genast skrämd av filmmogulen. Han gav henne både komplimanger och råd om att gå ner i vikt.

- Det var då han började antasta mig. Han tvingade mig till oralsex. Jag sa att jag inte ville, jag försökte fly, men jag försökte kanske inte tillräckligt hårt. Jag ville inte sparka honom eller slåss. Jag gav upp i slutändan, och det är det värsta. Det är varför han har lyckats göra det här så länge: folk ger upp, och de känner att det är deras fel.
 
 
New York Times var först med att publicera anklagelser mot Weinstein, med bland annat vittnesmål från Ashley Judd. I en ny artikel hos New York Times går även Angelina Jolie och Gwyneth Paltrow ut offentligt om hotellmöten de försökt förtränga.
 
Angelina Jolie berättar:
 
- Jag hade en dålig erfarenhet med honom som ung, och valde därför att aldrig arbeta med honom. Det här beteendet är oacceptabelt, oavsett yrke, oavsett land.
 
När Gwyneth Paltrow, 22 år gammal, hade fått sin genombrottsroll i Weinsteins film ”Emma” fick även hon en invit till hans hotellrum. Han lade sina händer på henne och föreslog en massage.

- Jag var bara barnet, jag var under kontrakt. Jag var livrädd. Jag trodde jag skulle få sparken, minns Paltrow.
 

Läs också: Jennifer Lawrence och Meryl Streep om Weinstein-skandalen

| 10 oktober 2017 21:00 |