CANNES 2015

Skribent

Alexander Kardelo

26 maj 2015 | 14:00

Cannes 2015: De avslöjar Hollywoods ökända pedofilring

”An Open Secret” är dokumentärfilmen som Bryan Singer inte vill att du ska se.
En av de mest omskakande filmerna att visas Cannes i år var dokumentären ”An Open Secret”. Regissören Amy Berg ("Fräls oss ifrån ondo") har träffat flera pojkar och män vars showbiz-drömmar krossats av pedofiler i filmbranschen. Med darrande röst berättar de skräckhistorier om hur de fallit offer för managers och agenter som de och deras familjer litat på. 

En av de medverkande är Evan Henzi, som vi möter under en frågestund efter filmen. 

- Det här hände mig när jag var 11 år, och jag berättade inte för någon förrän jag var 18. Det förstörde hela min barndom och mina tonår. Man måste kliva fram direkt när det händer. Det vi försöker göra är att ge andra stöd. Det är som Corey Feldman säger i filmen, han har sett samma saker hända många andra. Jag hoppas att vi kan uppmuntra fler till att berätta.

Large 55e8d034b669640c4d6ee33f74d5b85c amyberg
Amy Berg och Evan Henzi hoppas att fler utsatta vågar kliva fram.

Det mest kända namnet som figurerar i filmen är Bryan Singer, regissör till ”De misstänkta” och flera ”X-Men”-filmer. 2014 anklagades han av Michael Egan, som påstod sig ha blivit sexuellt utnyttjad av regissören som 17-åring. Egan drog senare tillbaka sin anmälan, och har därefter själv blivit stämd. Singer blev aldrig fälld.

- Det Mike Egan talar om i filmen är de fallen som slutade i rätten, och hans åtal mot Marc Collins-Rector och två andra. Där finns obestridliga bevis, förklarar filmens advokat Matthew Valentinas.

- Vad Mike Egan gjort efter att filmen gjordes, det är hans egna liv och det är inte kopplat till filmen på något sätt. Det gick uppenbarligen inte så bra för honom, och det tycker jag tyder på svårigheterna som många av offren upplever i sina liv. Men det viktigaste tycker jag är att offren som Evan, och Mike, talar inte bara för sig själva utan för andra. För såna som Corey Haim som dog av en överdos, och alla de som inte kunde medverka i filmen. 

Singer omnämns ändå i filmen då det finns videobevis som kopplar regissören till andra i ”pedofilringen”. Han var vän med och umgicks regelbundet med flera av de åtalade.

- Vi gör inga anklagelser mot herr Singer, det borde framgå tydligt i filmen. Vad vi säger är att det finns en uppenbar, inte bara flyktig relation mellan Bryan Singer och flera av de åtalade gärningsmännen. Det är frågor som media inte har ställt till Singer. Jag tycker att ni borde och skulle göra det, uppmanar producenten Greg Louganis.

”An Open Secret” berättar om de ökända festerna i ett kaliforniskt lyxhus i början av 2000-talet, där producenten Marc Collins-Rector bjöd in vänner som brukade nakenbada med pojkar så unga som 14 år. Pojkarna mutades med tv-roller och presenter. Alkoholen och drogerna flödade. De intervjuade berättar att det var så "Pyro" fick sin roll i Bryan Singers första ”X-Men” (ni kanske minns att skådespelaren byttes ut när rollen blev större i ”X-Men 2”). 


Bryan Singer och Michael Egan cirka 1999

Dokumentärfilmen spelar säkert ur laglig synpunkt och presenterar bara fallen där förövaren har blivit dömd och registrerad som sexuell förbrytare. Att kliva fram så som filmens modiga intervjuobjekt har gjort, innebär det definitiva slutet för en Hollywoodkarriär som knappt hunnit börja.

Med alla pengar som finns i Hollywood kan man köpa sig tystnad, berättar producenten Greg Louganis. Det är en skrämmande verklighet, och frågan man ställer sig är naturligtvis, hur många andra fall finns det som aldrig kommer att bli kända? 

Det är en hemsk sanning som avslöjas i ”An Open Secret”, och som de medverkande säger: ”Det är bara toppen av isberget”. 

- Amy Bergs research var enormt omfattande. Den research som vi beställde hade räckt till att göra fem filmer. Vi hade tjocka pärmar, dvd:er, cd-skivor och Amy talade med så många personer. De har gått igenom något hemskt, för svårt att prata om, och många klarade helt enkelt inte av att berätta framför kameran och riskera sina karriärer.

Taglinen ”Filmen som Hollywood inte vill att du ska se” är skrämmande sann. Innan premiären i Cannes har ”An Open Secret” fått nobben på flera håll. 

- Vi kom in på tre filmfestivaler: vi blev inbjudna till LA, Toronto och London. Men varje gång fick vi avslag några veckor senare. De gav inga specifika orsaker till varför de inte ville visa filmen, säger producenterna.


Det är inte klart när "An Open Secret" får svensk premiär. 

| 26 maj 2015 14:00 |