LISTA

Skribent

Jonatan Blomberg

27 augusti 2017 | 09:00

Här är skådespelarna som tjänar mest på sina tv-serier

Vi visste redan att "Game of Thrones" och "The Big Bang Theory" har råd att betala för sig, men det finns definitivt några överraskningar på listorna nedan.
Det råder ingen tvekan om att tv-branschen har hittat olika sätt att dra in enorma summor pengar, vilket i sin tur har lett till att vissa skådespelare kan plocka ut ofattbart stora löner - för att komma tillbaka i nya säsonger.
 
Vad skulle hända med "NCIS" om Leroy 'Jethro' Gibbs försvann? Eller om Sheldon Cooper inte dök upp i nästa säsong av "The Big Bang Theory"? Troligtvis skulle tittarsiffrorna dippa rejält och därmed även de eventuella reklampaus-intäkterna.
 
När det kommer till reklamfria kanaler eller streamingjättar så handlar allt om huruvida en serie kommer att locka folk att börja betala för tjänsten - för att få tillgång till serien - eller inte. Likt Kevin Spaceys "House of Cards" hos Netflix och Robert De Niros kommande gangsterdrama hos Amazon.
 
Variety har sammanställt en intressant lista över de skådespelare som för tillfället kan plocka ut allra mest per avsnitt. Listan är uppdelad i dramaserier, komediserier och talkshows (som redovisar lön per år istället för per avsnitt).
 
 
Inte helt oväntat hittar vi "Game of Thrones"-gänget högt upp på listan med sina 500 000 dollar/avsnitt. En annan av USA:s allra mest populära tv-serier är långköraren "NCIS", vilket förklarar den skyhöga lönen till Mark Harmon.
 
Något oväntat hittar vi Robert De Niro i den absoluta toppen med ofattbara 775 000 dollar/avsnitt från den kommande gansterserien hos Amazon. Julianne Moore som också har en stor roll i samma serie hamnar däremot utanför listan. Serien är redan förlängd med en andra säsong, så De Niro har en hel del klirr i kassan att vänta sig framöver.
 
 
Säga vad man vill om De Niro och "Game of Thrones"-gänget, men de kommer inte ens i närheten av "The Big Bang Theory"-skådespelarnas löner. Även naturkraften Dwayne 'The Rock' Johnson slår drakgänget på fingrarna med sin HBO-serie "Ballers".
 
Värt att ha i åtanke är att en Big Bang-säsong består av hela 24 avsnitt. Det är med andra ord inte så konstigt att serien nästan uteslutande utspelar sig i två lägenheter, vars inredning inte kostar dem några nya pengar inför varje säsong... för allt verkar gå till att betala skådespelarna!
 
 
Ellen DeGeneres drar alltså in hela 50 miljoner dollar om året för sin talkshow - men om vi räknar in faktumet att hon trots allt producerar 175 avsnitt per säsong så blir avsnittslönen knappt stor nog att ta plats på någon av de andra listorna.
 
Här är det David Lettermans lön från Netflix som är den mest överraskande. 12 miljoner dollar kommer han att dra in - på ynka sex avsnitt. Med 2 miljoner dollar per avsnitt kommer han tillbaka från sin pension som det kommande årets bäst betalda tv-personlighet (räknat efter lön per avsnitt).
 

Läs också: David Letterman gör comeback med en ny talkshow hos Netflix

 
Tycker du att det är rimligt att skådespelarna kan plocka ut den här typen av summor för sina tv-serier? Kommentera gärna nedan!
| 27 augusti 2017 09:00 |