Film

Skribent

Alexander Kardelo

23 augusti 2023 | 08:00

Guide: 11 svenska filmer att se fram emot i höst

Action och adrenalin. Spänning och skräck. Biohösten visar att något håller på att förändras i den svenska filmvärlden.
En ambitiös katastroffilm, en skarpladdad Netflix-thriller, en fartfylld actionkomedi - och hela tre rysare. Den svenska filmhösten skämmer bort publiken med mer genrefilm än på länge, och det ska bli ruggigt spännande att se hur mainstreamrullar som "Avgrunden" och "Karusell" kommer tas emot.
 
Vi ser också storstjärnor som Mikael Persbrandt och Malin Åkerman i nya roller - de två kommer att duellera om julens biobesökare i två ambitiösa projekt. Bioutbudet får nu dessutom lite extra konkurrens från Netflix som har två emotsedda svenska originalfilmer på väg innan årets slut.
 
Här hittar du listan med resten av 2023 års svenska filmutbud:
 
 

Canceled - på bio 25 augusti

 
Gillade du förra höstens "Feed"? Nu kommer mer svensk skräck i samma anda. Även "Canceled" bygger på en idé av influencern och tv-profilen Joakim Lundell. Oskar Mellander ("Andra akten") har regisserat.
 
Filmen följer en grupp Youtubers som har hittat ett hemsökt hus att filma i. Lyckas de kommunicera med de döda kan det ge bra klick... men de hittar något mycket mer ondskefullt i den övergivna kåken. Läs MovieZines recension här...
 
 

En dag och en halv - på Netflix 1 september

 
Fares Fares regidebuterar med en Netflix-thriller som bygger på verkliga händelser.
 
Här får vi följa en hetsig polisjakt när en man tar sin exfru som gisslan för att kunna återförenas med sin dotter. Alexej Manvelov och Alma Pöysti spelar två av huvudrollerna som det bråkande paret, och Fares själv är snuten som får åka med på en tur genom sommar-Sverige.
 
- Det var ett tv-inslag jag såg om något som hände på 70-talet. Jag såg en kärlekshistoria. Något som har gått snett. Och jag ville utforska vad som får till synes normala människor att bli sådär paranoida, berättar Fares under en pressträff.
 
 

And the King Said, What a Fantastic Machine! - på bio 1 september

 
Regissörerna Axel Danielson och Maximilien Van Aertryck följer upp en rad prisbelönta kortfilmer med en långfilmsdokumentär - med kameran i fokus. Det blir en resa från det svartvita fotografiets tidiga dagar till en värld av Youtube och selfies.
 
"En välgjord, lättillgänglig, och bred dokumentärfilm som får en att tänka till", skriver Katarina Emgård i MovieZines recension.
 
 

Avgrunden - på bio 15 september

 
En svensk katastroffilm, kan det vara något? Glöm Michael Bay, här är det actionvane "Johan Falk"-regissören Richard Holm som får visa vad genren kan erbjuda på svensk mark.
 
Handlingen utspelar sig i Kiruna där ett gruvras bara väntar på att inträffa. När det plötsligt sker tvingas gruvans säkerhetschef (Tua Novotny) att kämpa för sitt och sin familjs liv.
 
 

Tillsammans 99 - på bio 13 oktober

 
Det var runt millennieskiftet som Lukas Moodysson gav oss några av Sveriges bästa filmer. Den tunga debuten "Fucking Åmål" följdes upp med "Tillsammans" år 2000, en både gripande och roande historia om ett 70-talskollektiv.
 
20+ år har passerat och det är dags för en uppföljare som ser vad de här figurerna har för sig nu - eller ja, 1999. Vi återser Göran, Lena, Lasse, Klasse och de andra, under ett dygn då de återförenas i skratt, tårar, bråk, olösta konflikter och nostalgi.
 
I rollistan finns bland andra Gustaf Hammarsten, Shanti Roney och David Dencik. Ola Rapace som spelade Lasse har ersatts med Jonas Karlsson.
 
 

Karusell - på bio 20 oktober

 
Lagom till Halloween kommer "Karusell", den tredje svenska skräckfilmen på kort tid från Scandinavian Content Group. Produktionsbolaget står också bakom "Feed" och "Canceled".
 
Filmen utspelar sig på nöjesparken Liseberg efter stängningsdags, där en grupp glada vänner ser fram emot en natt fylld av glädjetjut. De skulle bara veta vad som lurar bland karusellerna... Simon Sandquist ("Den osynlige") regisserar bland andra Omar Rudberg och Wilma Lidén.
 
- Den är läskig och äventyrlig, men även kul och fartfylld. Det var väldigt roligt att göra någonting helt annorlunda från ”Young Royals”. Så det ska bli väldigt spännande att höra vad folk kommer att tycka om den, har Rudberg tidigare berättat för MovieZine.
 
 

Nelly Rapp – Dödens spegel - på bio 20 oktober

 
Något mer barnvänligt till Halloween? Den orädda monsteragenten Nelly Rapp återvänder i höst. Här utlovas ett spännande äventyr bland varulvar, monster och väsen.
 
Den här gången får Nelly och hunden London även sällskap av Valle då de beger sig ut i Svartskogen för att finna Dödens spegel. En resa som tar dem allt djupare in i skogen och till den plats där Nellys mamma en gång försvann.
 
I casten ser vi återigen Matilda Gross, Johan Rheborg, Jens Ohlin och Marianne Mörck. Filmen har regisserats av Johan Rosell ("Sjukt").
 
 

Bamse och världens minsta äventyr - på bio 22 december

 
"Bamse och vulkanön" från 2021 blev början på en ny filmtrilogi om världens starkaste björn, nu med Rolf Lassgårds röst.
 
Nu fortsätter äventyret, och det blir inte större som uppföljare brukar bli - tvärtemot! Problem uppstår när Nalle-Maja i ensamhet får i sig XYZ-saft och blir pytteliten. Ska de andra hitta henne och går det att göra skillnad om man är liten som en myra?
 
 

Ett sista race - på bio 25 december

 
"Børning" är titeln på en högoktanig norsk filmtrilogi som utspelar sig i bilracingmiljö. Nu hoppas regissören Edward af Sillén ("En del av mitt hjärta") att succén ska gå hem även i Sverige.
 
Streetracing-legenden Dennis har levt hela sitt liv på fel sida om lagen. Han har försummat sitt äktenskap och varit frånvarande större delen i sin 16-åriga dotters liv, men bestämmer sig nu för att bli ansvarsfull. Något som snart bryts upp när han får reda på att hans dotter ska delta i ett race med sin nya kille. De måste stoppas.
 
Malin Åkerman och David Hellenius gör huvudrollerna, och ensemblem är fylld av stjärnskott (Elsa Öhrn, Malte Gårdinger) och roliga namn (Peter Dalle, Sissela Kyle, Johan Glans). "Göta kanal" möter "Fast & Furious"?
 
 

Hammarskjöld - på bio 25 december

 
Två filmer kommer att slåss om julens biopublik. Om humor och snabba bilar inte är din grej, kanske kan en politisk dramathriller locka? Med Mikael Persbrandt i titelrollen får vi lära oss allt om Dag Hammarskjöld, FN:s generalsekreterare, under år 1961 då pensionen hägrar. Men samtidigt rasar det Kalla Kriget för fullt, och brännpunkten ligger i Kongo. Dag Hammarskjöld tar på sig uppdraget att mäkla fred och enighet i landet. 
 
Danske Per Fly ("Monica Z") står för regin:
 
- Hammarskjöld var en person som stod för mänskliga rättigheter. Han var en politiker, men också en poet. Han hade en idé om en värld utan rädsla, och han trodde verkligen på att det var möjligt att skapa en fredfull plats på jorden. Hans sista fajt var att få bort kolonialismen, och det var en tuff en, har regissören tidigare sagt till MovieZine.
 
 

Konferensen - kommer på Netflix

 
Årets tredje och sista svenska bidrag till skräckgenren är en adaption av Mats Strandbergs brutala slasherroman, "Konferensen".
 
Vad händer när en grupp kommunanställda åker iväg på konferens med fokus på teambuilding, men upptäcker att någon är ute efter att döda dem? Utan mobiltäckning och utan ett sätt att kalla på hjälp måste de försöka överleva natten och avmaskera mördaren.
 
Eva Melander, Katia Winter, Bahar Pars Adam Lundgren spelar huvudrollerna i Patrik Eklunds film, som beskrivs som en blodig komedi med humoristiska karaktärer. "Konferensen" har ännu inget premiärdatum.
| 23 augusti 2023 08:00 |