Film

Skribent

Erika Jarhed

9 februari 2023 | 15:00

Producenten bakom storfilmen: "Vi är redo för Hammarskjöld nu"

På juldagen i år släpps storfilmen "Hammarskjöld". MovieZine besökte pressträffen där bland andra Mikael Persbrandt och Per Fly närvarade.
Snart kommer vi att få se Mikael Persbrandt axla rollen som en svensk ikon - den världsberömda diplomaten Dag Hammarskjöld, som var FN:s generalsekreterare ända fram till hans tragiska död 1961. Filmen, med namnet "Hammarskjöld", regisseras av dansken Per Fly, som tidigare har gjort en film om en svensk legendar - "Monica Z", som gav honom en Guldbagge 2014 för bästa regi.
 
Filmen samproduceras av bland annat Film i Väst, Nordisk Film, SVT och C More. Premiär blir det på juldagen i år och igår hölls en pressträff för filmen i Göteborg.
 
Producenten Patrick Ryborn berättar att de spelade in filmen i somras, på olika platser runt om i världen - Sydafrika, New York, Trollhättan, Österlen och Norge. Just nu befinner sig filmen i klippstadiet. Ryborn säger att han är övertygad om att berättelsen om Hammarskjöld är en historia som är högst aktuell idag. 
 
- Dag Hammarskjöld är en av de största statsmännen genom tiderna och betydde otroligt mycket. Därför gör vi denna film. Vi måste starta en debatt om kolonialismen igen och hur våldsamt det kan vara. Jag tror vi är redo för Hammarskjöld nu.
 
Regissören Fly håller med.
 
- Hammarskjöld var en person som stod för mänskliga rättigheter. Han var en politiker, men också en poet. Han hade en idé om en värld utan rädsla, och han trodde verkligen på att det var möjligt att skapa en fredfull plats på jorden. Hans sista fajt var att få bort kolonialismen, och det var en tuff en.
 
Thure Lindhardt, Mikael Persbrandt, Per Fly och Patrick Ryborn på pressträffen av "Hammarskjöld".
 
Filmen kommer att skildra Hammarskjölds sista nio månader i livet och regissören menar att historien är en perfekt story för att bli en thriller.
 
- Jag förstår inte hur det inte har funnits en film om Hammarskjöld sedan tidigare! Han är en så stor person.
 
Persbrandt har spelat rollen som Hammarskjöld förut, i Netflix filmen "Belägringen av Jadotville" från 2016, dock i en mindre roll. Regissören Fly menar att det var självklart för honom att rollen skulle gå till Persbrandt i denna film.
 
- Jag hade Persbrandts ansikte framför mig hela tiden när vi började arbeta med filmen. Jag behövde en skådespelare som kunde leverera känslor till rollen.
 
Persbrandt berättar för MovieZine hur det var att få erbjudandet om rollen och beskriver det både som ett "fantastiskt, men komplicerat" uppdrag.
 
- Det är ett stort köttben att få som skådespelare. Det var en svår preparation och resa att göra. Jag ville hitta något bortom den gängse bilden av honom som statsman och geni. Jag ville hitta ensamheten, sorgen och mörkret i de stunderna han inte var on stage. Det var nyckeln för mig för att kunna göra rollen på ett sätt som jag tyckte kändes fint.
 
 
Den danska skådespelaren Thure Lindhardt, som tidigare bland annat har medverkat i "Bron", kommer även att spela en roll i filmen. Men han kommer inte att spela en verklig person, utan en fiktiv karaktär. Persbrandt beskriver Peter Levin som "en av de få mänskliga kontakter" Hammarskjöld har och regissören berättar mer om tanken med karaktären.
 
- Peter Levin är en kombination av olika människor i Hammarsköljds liv - en vän från hans yngre år och en amerikansk författare bland annat. Det var viktigt att ha med en karaktär som inte var verklig, så att man kunde ställa frågor till Hammarskjöld och utforska honom på ett annat sätt.
 
Dessutom verkar det ha varit lätt för Fly att veta vem som skulle spela den påhittade karaktären.
  
- Thure dök snabbt upp i mina tankar, han har en speciell mjukhet som behövdes för karaktären.
 
Inför pressträffen visades ett exklusivt 5-minuters klipp från filmen, där vi bland annat fick se Persbrandt, en roll som verkar vara gjord för honom, bakom talarstolen som en mäktig politiker med brandtal om mänsklighet och början på en kamp för avkoloniseringen. Många action-packade klipp från krigszoner i Sydafrika med explosioner och politiska spänningar inkluderas och det är tydligt att Per Fly har satsat på thriller-aspekten av det hela.
 
Men samtidigt visas den andra sidan av Hammarskjöld, dock endast i några korta sekunder - den lilla mannen som sitter ensam hemma i sin lägenhet i New York framför sin älskade skrivmaskin, tillsammans med sin närmaste vän - en apa. Jag hoppas att denna mörka, sorgsna och mänskliga del hos Hammarskjöld inte glöms bort i slutprodukten, där Fly och gänget dras med för mycket i de häftiga explosionerna.
 
Filmen har planerad premiär 25 december.
 
Ser ni fram emot "Hammarskjöld"?
| 9 februari 2023 15:00 |