Konferensen 2023

Komedi Skräck Thriller
Sverige
100 MIN
Svenska
Konferensen poster

Synopsis

"Konferensen" följer en grupp kommunanställda som deltar i en konferens med fokus på teambuilding. Konferensen förvandlas snart till en mardröm när rykten om korruption sprider sig och påverkar arbetsmiljön. Samtidigt börjar en mystisk figur jaga och döda deltagarna, en efter en. En blodig skräckkomedi med varma och humoristiska karaktärer, baserad på romanen av Mats Strandberg.
Ditt betyg
2.8 av 39 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Alexander Kardelo

10 oktober 2023 | 20:30

Brutalt underhållande slasherkomedi på svenska

RECENSION. Tänk om man släppte ner en bunt Dramaten-värdiga skådisar i en blodig b-film och lät dem bli hackade i bitar av en maskerad galning? Netflix har gjort just det med sin lekfulla svenska skräckkomedi ”Konferensen”.
Med en stark ensemble av välkända namn, ett skruvat sinne för mörk humor och mängder av fejkblod skapas en film som inte liknar mycket annat i Sverige.
 
Nio kommunanställda anländer till ett avlägset konferenshotell där de ska ägna sig åt teambuilding. Planen är att diskutera det kontroversiella bygget av ortens nya köpcentrum. Att konflikterna bubblar under ytan är uppenbart - kanske kan zipline och en härlig brakfylla hjälpa gruppen att rensa luften?
 
Men i skogarna runt stugområdet smyger det en objuden gäst med egen agenda. Och när mörkret faller, modemet har kapats och allas mobiler spårlöst försvunnit börjar en brutal kamp för överlevnad.
 
”Cirkeln”-författaren Mats Strandbergs roman är en riktig bladvändare. Ruggigt spännande och obehaglig. Detaljrika beskrivningar av skador och slakt gör det nästan ont att läsa vidare, ändå var det en bok jag inte kunde lägga ifrån mig.
 
Filmatiseringen väljer en annan approach och gör slashern till... en slasherkomedi. Det gjorde mig skeptisk på förhand, men snart inser jag att regissör Patrik Eklund ("Flimmer") hittade ett intressant grepp där. För det blir onekligen dråpligt när en udda samling karaktärer försöker samsas när livet står på spel.
 
Offren i en slasherfilm är oftast dumma, snygga och pilska amerikanska tonåringar. Här får vi istället en uppsättning helt vanliga grå svenskar som alla nog kan känna igen, kanske från sin egna arbetsplats? Nattsvart komik uppstår när gubbar och tanter ska försvara sig mot Sotis - som mördaren med den otäckt glada maskothuvudet döps till.
 
Skådespelarna går inte heller av för hackor. Adam Lundgren spelar den lismande karriäristen Jonas (en sån där karaktär man älskar att hata), Katia Winter är den utbrända Lina och Maria Sid gör chefen Ingela plågsamt käck. Bahar Pars och Eva Melander är andra kända ansikten som vi sällan får se i liknande sammanhang.
 
Vissa rollfigurer gränsar till sitcom-överspel, vilket ändå passar den här filmen. Andra hamnar i skymundan av mer färgstarka kollegor med fler repliker. Men tittarna får spendera tillräckligt mycket tid med hela gänget innan slaktfesten börjar, för att vi ska bry oss om hur det går. Likt i Strandbergs roman behandlas hela persongalleriet med kärlek och omsorg.
 
Men snart ska de ju ändå dö, en efter en. Och det är både brutalt underhållande och ohämmat makabert när en stor mängd vapen och dödsfällor avlöser varann. Grafiska scener lämnar lite åt fantasin, så det gäller att man inte är äckelmagad.
 
Workplace comedy gifter sig otippat väl med 70- och 80-talets slasherfilmer. Det är som om "Halloween" mötte "The Office" i svensk tappning. Premiärdatumet - fredagen den 13:e - blinkar till en annan förebild i genren. Och även om många inslag känns igen från andra filmer, så bildar de en nyskapande helhet. Iallafall för svensk film. En välbehövd, efterlängtad, frisk fläkt!
 
Kräsna skräckfans får nog justera sina förväntningar eller riskera att bli besvikna. Den där ångestframkallande stämningen uteblir. Det lutar oftare åt lekfullt än riktigt läskigt. Men jag väljer hellre "Konferensen" än att se ännu fler uppblåsta influencers bli jagade genom hemsökta hus och Liseberg. Den har glimten i ögat, en fot stolt placerad i b-filmsträsket och den andra på gaspedalen, och bjuder sin publik på en intensiv mardrömsupplevelse som kittlar dödsskönt i kistan.
 
Enda nackdelen? Att vi aldrig får se den på bio med en publik som skrattar och skriker. Å andra sidan kan Netflix just ha prickat in en ny global snackis.
| 10 oktober 2023 20:30 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (1)
En riktigt kul slasher som för tankarna tillbaka till "Fredag den 13:e". Men här slutar likheterna. Istället för korkade amerikanska tonåringar är det delvis korrupta kommunanställda som möter sina öden på en kursgård, lagom långt från civilisationen. Jag hade jättekul och tyckte den erbjöd en perfekt kombination av spänning, "skräck" och massor av komedi. Filmen tar fasta på både nidbilden av kommunanställda som ska ha "konferens" och fånig teambuilding- som alltid ska genomföras olika lag. Scenen är perfekt upplagd för att släppa loss en brutal mördare som ogillar ortens beslutsfattare och alla som tror sig bli gynnade av deras beslut. Extra poäng till snygg klippning, bra regi, och manus sam riktigt bra prestationer av skådisarna. Det blir en stabil 4/5 i betyg.
Läs mer
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu