Ett sista race 2023

Action Komedi Familj
Sverige
113 MIN
Svenska
Ett sista race poster

Synopsis

Streetracing-legenden Dennis har levt hela livet på fel sida lagen. Efter att ha försummat sitt äktenskap och varit frånvarande i sin 16-åriga dotters liv, har han nu bestämt sig för ett ansvarsfullt och stilla liv. Något som snart bryts upp när han får reda på att dottern ska delta i ett race med sin nya kille. För att stoppa detta beger han sig ut på ett hisnande sista race med fart, fläkt och höga varvtal genom Sverige. Bygger på den norska succen "Børning".
Ditt betyg
2.4 av 30 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Katarina Emgård

20 december 2023 | 00:00

Får man dela ut betyg noll?

David Hellenius axlar både huvudroll och är medförfattare till denna svenska action-komedi om en skara streetracing-entusiaster. Med komedi avses att ha återuppväckt sedan länge förlegade karikatyrer och snubbel-humor medan hafsiga drönarglidningar får stå för filmens spänningsscener.
”Ett sista race” är den totala motsatsen till välskriven humor som är vass, skarpsynt och skapar nyfikenhet hos publiken. I detta fall är jag snarare benägen att hålla med Aristoteles som ansåg att komedigenren hade lägre status än andra därför att den inte väckte eftertanke hos åskådarna och främst gestaltade usla människor. För att i stället för att skratta skäms jag när jag ser på detta spektakel till långfilm.
 
Skäms över skådespeleriet där samtliga medverkande från Malin Åkerman och Jonas Karlsson till de nyare förmågorna tycks läsa innantill eller förlita sig på clownigt minspel för att förmedla minsta lilla känsla.
 
Skäms över karaktärerna som tycks hämtade från tvtropes.org (och inte med ironi i åtanke utan av ren lathet).
 
Skäms över dialogen där varje kommande mening går att gissa sig till på förhand, där referenser görs till ”Ronny och Ragge”, som levererar livscoaching-tips i form av att ”det finns inga genvägar i livet” och vitsar i linje med ”sa hon Kicki, Pippi Titti eller Titti Pippi Kicki” (och jag som trodde att göra narr av folks namn slutade vara roligt i lågstadiet).
 
Skäms över berättelsen som handlar om en pappa som negligerat sin dotter under hela hennes uppväxt därför att han hellre åkt dit för fortkörningsböter och hur de sedan möts igen i sitt bil-intresse (för vem bryr sig om att man blivit bortvald i 17 år).
 
Skäms över kameraåkningarna som i stället för att ta tillfället i akt och visa på Sveriges vackra landsvägar hafsar över Norrlands vida granskogar i hopp om att det ska ge fart åt racingscenerna.
 
Skäms över att manusförfattarna inte ens orkat hitta på egna skämt utan hämtat scener ur andra verk som ”Thelma och Louise” och Van Dammes episka Volvo-reklam.
 
Skäms över att spektaklet också indirekt blir en enorm diss av alla dem i Sverige som faktiskt ägnar sig åt raggarkultur och streetracing. Också är jag arg. Arg över att detta finansierats av svenska staten.
 
Men samtidigt. Andra i publiken skrattar gott och högt.
 
Möjligen är det bara jag som inte förstår hur detta kan vara någonting annat än en film för de gråhåriga 65-plussarna i korvkön på Ica Maxi som växte upp med 91:an Karlsson, har en ordvitsbok på toaletten (med mycket damskämt) och längtar tillbaka till de dagar då snubbel-humor och mjöl i ansiktet var komedins Michelin-stjärnor.
 
Också stackars Johan Glans ska vi inte prata om.
 
Det enda positiva med detta hjärndöda hafsverk är Mario-Kart-känslan som uppstår när drönarbilderna övergår i en tecknad karta där vi får följa racingbilarna på vägen mot sitt mål som små söta symboler. Och inte ens det är särskilt välgjort.
| 20 december 2023 00:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (1)
1
Hade bestämt långt innan att jag inte ville se denna. För Sverige kan sällan göra bra humor längre det dog ut med Gösta Ekman några få undantag men det blir förmycket buskis och överspelat skådespel. Men blev ditt lurad och fick min farhåga besannad. Lägg din tid och pengar på något bättre. Jonas Karlsson är så fruktansvärt dälig så jag vill redan nu höja ett varningens finger för nya Jönssonligan. Vill tillägga att jag gillar Jonas i mycket annat han har gjort men här blir det bara fel
Läs mer