Serie

Skribent

Jonatan Blomberg

31 mars 2024 | 17:00

Vårens bästa serier: 9 heta premiärer att se fram emot i april

"Fallout", "The Sympathizer" och "Ripley" är bara några av månadens mest efterlängtade tv-premiärer. Här hittar du datumen till alla!
Nu brukar april visserligen vara en bra tv-månad varje år. Det hänger nämligen ihop med när tv-serier kan nomineras till Emmygalan, så april och maj brukar i regel kunna leverera titlar som distributörerna själva tycker är riktigt bra. Men nu har ju hela 2024 levererat på topp hela vägen fram till i april redan - och man slår verkligen inte av på takten. Det här kan mycket väl bli en av årets allra bästa tv-månader!
 
Jag har därför lyft fram de nio (helt nya) tv-serierna jag personligen ser fram emot allra mest. Men längst ned i artikeln så har jag samlat ihop datum till hela 21 olika tv-premiärer under månaden:
 

”Ripley” (Netflix) - 4 april

 
 
"Ripley" är baserad på Patricia Highsmiths böcker om Tom Ripley och har adapterats av den Oscarsvinnande manusförfattaren och regissören Steven Zaillian ("Schindler's List", "The Night Of"), som både har regisserat och skrivit alla avsnitten. I huvudrollen som Ripley kommer vi att få se Andrew Scott ("Fleabag", "All of Us Strangers") och han får dessutom sällskap av Dakota Fanning i en av de andra större rollerna. Det här kan bli en av årets bästa miniserier!
 

”Sugar” (Apple TV+) - 5 april

 
 
Den Oscarsnominerade regissören bakom "Guds stad" och "The Constant Gardener" ger sig på en noir-dränkt deckare med en lysande Colin Farrell i titelrollen. Jag har redan delat ut högsta betyg till "Sugar" i min längre recension av seriens första säsong och precis som jag nämnde i den, så är det här en serie som bara blir bättre av desto mindre du vet om den. Det här är däremot inte en tv-serie som kommer falla alla i smaken, men för dig som gillar något lite mer utmanande att titta på så blir det inte bättre än såhär.
 

”Midsommarnatt” (Netflix) - 11 april

 
 
Efter 30 års äktenskap så väljer Carina och Johannes att berätta en stor hemlighet för sina vänner och släktingar, mitt under midsommarfirandet. Men det här leder snabbt till en rad oförutsedda konsekvenser som gör att det här blir ett minst sagt annorlunda firande. Serien är skapad och regisserad av Per-Olav Sørensen som även gjort de populära Netflix-serierna "Hem till jul" och "Störst av allt".
 

”Fallout” (Prime Video) - 12 april

 
 
Adaptioner av tv-spel brukade förr sällan vara värt att få upp sina förhoppningar kring. Men på senare år verkar tv-skaparna ha knäckt koden och den här gången får vi se "Westworld"-skaparnas version av det populära postapokalyptiska spelet "Fallout". Här har vi utan tvekan en av månadens mest ambitiösa och påkostade nya titlar!
 

”Franklin” (Apple TV+) - 12 april

 
 
Michael Douglas axlar huvudrollen som Benjamin Franklin, en av grundarna av Amerika. Han blev aldrig president i landet men i den här miniserien får vi lära oss mer om hur det var tack vare Franklin som man lyckades vinna sin självständighet från Storbritannien. Som 70-åring, under en tid när folk sällan levde längre än till 40, begav han sig till Frankrike och började i hemlighet förhandla med fransmännen om att ge sig in i kriget för Amerikas räkning och på så sätt tvinga britterna att låta Amerika få sin självständighet. Åtta timmar med en storspelande Douglas i karriärens, enligt honom själv, troligtvis sista stora huvudroll. 
 

”The Sympathizer” (HBO Max) - 15 april

 
 
Park Chan-wook, regissören bakom "Old Boy", "The Handmaiden" och "Decision to Leave", har tagit sig an den Pulitzervinnande boken av Viet Thanh Nguyen om en spion under slutet av Vietnamkriget. Robert Downey Jr., Sandra Oh och Hoa Xuande spelar huvudrollerna i miniserien. Och om det är något vi vet att HBO Max är duktiga på, så är det sina välgjorda miniserier.  
 

”Jana - Märkta för livet” (Prime Video) - 19 april

 
 
En högt uppsatt chef inom Migrationsverket mördas vilket resulterar i en lång lista på misstänkta mördare. Vi tittare får följa med den assisterande åklagaren Jana Berzelius, som själv kommit till Sverige som krigsflykting, när hon kliver in i utredningen och snart inser att mordet kan ha något med henne själv att göra. I huvudrollen som Jana hittar vi Madeleine Martin ("Breaking Surface", "Agenterna"). 
 

”Allt och Eva” (Viaplay) - 21 april

 
 
Tuva Novotny axlar huvudrollen som Eva, en kvinna som givit upp hoppet om kärleken och därför bestämt sig för att skaffa ett barn på egen hand via donerad sperma ifrån Köpenhamn. Det hela blir däremot allt mer komplicerat när hon börjar falla för donatorn, som inte har en aning om att Eva redan bär på hans barn. 
 

”I dina händer” (Netflix)

 
 
"I dina händer" är baserad på Malin Persson Giolitos bok om en pojke som dödats av ett annat barn. Vem bär egentligen ansvaret när ett barn begår fruktansvärda bort? Det är bara en av en hel rad svåra frågor som vi kommer att ställas inför när polisen börjar utreda vad det faktiskt var som hände - och varför. 
 

Här hittar du datum till hela 21 olika tv-serier som får premiär under april:

 
"Big Little Lies"-författarens nästa bok att adapteras blir ”Apples Never Fall”, som kommer till SkyShowtime den 23 april.
 
3 april:
”Loot” (säsong 2, Apple TV+)
"Tracker (säsong 1, Disney+)
 
4 april:
”Ripley” (säsongen 1, Netflix)
 
5 april
”Sugar” (säsong 1, Apple TV+)
”Star Trek: Discovery” (säsong 5, SkyShowtime)
”Boat Story” (säsong 1, Skyshowtime)
 
11 april:
”Midsommarnatt” (säsong 1, Netflix)
"Wisting" (säsong 4, Viaplay)
 
12 april:
”Fallout” (säsong 1, Prime Video)
”Franklin” (säsong 1, Apple TV+)
 
15 april:
”The Sympathizer” (säsong 1, Max)

18 april:
”A Gentleman in Moscow” (säsongen 1, SkyShowtime)
 
19 april:
”Jana - Märkta för livet” (säsong 1, Prime Video)
”Bullshit” (säsong 1, Prime Video)
”Smärtpunkten” (säsong 1, SVT Play)
 
21 april:
”Allt och Eva” (säsong 1, Viaplay)
 
23 april:
”Apples Never Fall” (säsong 1, SkyShowtime)
 
24 april:
”I dina händer” (säsong 1, Netflix)
”The Big Door Prize” (säsong 2, Apple TV+)
 
25 april:
"Dead Boy Detectives" (säsong 1, Netflix)
"Them" (säsong 2, Prime Video)
 

Läs också: Nya miniserien följer en mördare på flykt: "Som om Brad Pitt sköt Joe Biden"

 
Vilka tv-serier ser du fram emot mest under april? Kommentera gärna nedan!
| 31 mars 2024 17:00 |