Fallout 2024-

Fallout poster

Synopsis

Serie baserad på det populära tv-spelet med samma namn. Utspelar sig i ett framtida USA ödelagt av kärnvapenkrig, där människor bor i underjordiska bunkrar för att skydda sig mot strålning, mutanter och banditer.
Ditt betyg
4.0 av 3 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Anders Eklöf

10 april 2024 | 16:43

En trogen men något slätstruken postapokalyps

RECENSION. Filmatiseringen av den populära spelserien "Fallout" känns på många sätt helt rätt med en ton som blandar både allvar och trams, men samtidigt har vi sett den här typen av postapokalyps i tv-mediet många gånger förr.
Postapokalypsen är poppis just nu. Inte minst i spel, eller för den delen spel som blivit film eller tv-serier. Se bara på "The Last of Us", "Borderlands", "Twisted Metal" och nu "Fallout".
 
Bethesda Game Studios postapokalyptiska spelvärld är älskad av många för sin säregna stil som blandar 50-talsestetik med futuristiska inslag och en ton som tar katastrofen på både blodigt allvar och med glimten i ögat, något som tv-serien på Amazon Prime Video helt klart fångar väl.
 
"Fallout" följer främst den unga kvinnan Lucy (Ella Purnell, känd från "Yellowjackets"), som bott i en bunker långt under det ödelagda Los Angeles under hela sitt liv tillsammans med sin far (Kyle MacLachlan, "Twin Peaks"), sin lillebror och andra. Med en stark tro på att de ska kunna rädda USA, är de tryggt ovetande om hur illa det faktiskt är i världen utanför efter kärnvapenkatastrofen som skedde för över 200 år sedan
 
Efter ett minst sagt misslyckat försök att få in lite nytt blod i gruppen från en annan bunker, måste hon bege sig ut i ödemarken på ett farligt uppdrag där hon stöter på det ena hotet efter det andra.
 
Här möter vi även tre andra viktiga ansikten vars resor flätas samman under säsongen – den unga Brotherhood of Steel-väpnaren Maximus (Aaron Clifton Moten) som drömmer om ett bättre liv, den charmiga men ondsinta vålnaden och prisjägaren Cooper (Walter Goggins) och en nervig vetenskapsman (Michael Emerson, känd från "Lost") som alla av en mystisk anledning vill lägga vantarna på.
 
Serien är väldigt välproducerad och både ser ut och känns som sin förlaga på många sätt med stämningsfull 50-talsmusik som ramar in de raserade byggnaderna, den säregna stämningen och allt elände väl.
 
Det är en härlig och ganska lättsam upplevelse att få följa med på deras tuffa men ofta humoristiska road trip, men det är samtidigt svårt att släppa känslan av att man har sett mycket av det förut. När vi lever i en värld där "The Walking Dead" gått i elva säsonger (och fortfarande pågår i spinoffs) och många speladaptioner handlar om just katastrofer, blir det lite tjatigt med karg ödemark och plundrade köpcentrum.
 
Trots det är "Fallout" ändå tillräckligt intressant och unik på den fronten för att hålla mig intresserad, även om jag får en släng déjà vu mellan avsnitten.
 
Till skillnad från "Twisted Metal" (som även den är baserad på en spelserie och utspelar sig i en postapokalyptisk värld) som fullkomligt omfamnar tramset utan att för den delen ha en hel del hjärta, hittar dock "Fallout" inte riktigt balansen. Det gör inte serien dålig, men i alla fall en aning slätstruken.
 
En av de mest intressanta inslagen i serien är utan tvekan hur den utforskar klassklyftorna mellan de naiva översittarna som levt hela sina liv i trygg säkerhet i valvet utan att veta hur livet ser ut i ödemarken – och de som faktiskt försöker överleva där uppe.
 
Redan i inledningen när vi får se livet några minuter innan atombomben kommer visar sig klyftorna och hur de ska fortsätta se ut i minst 200 år till. Lucy får snabbt svälja sina moralkakor från sitt tidigare liv och acceptera den tuffa verkligheten, medan Maximus får se både för och nackdelarna som följer med den auktoritet han vill åt. Serien hinner dock aldrig riktigt ta det hela vägen, utan det blir mest att den skrapar på ytan.
 
"Fallout"-serien på Amazon Prime Video är ännu ett steg i rätt riktning för filmatiseringar av spel som bjuder på en härligt blodig och charmig om än en aning oinspirerad och ojämn postapokalyps. Första säsongen har inte allt som krävs för ett högre betyg, men potentialen för att den ska kunna växa sig till något större framöver finns helt klart där.

Streama alla 8 avsnitt på Amazon Prime Video
| 10 april 2024 16:43 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Fallout
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu