Exklusivt

Skribent

Jonatan Blomberg

23 mars 2024 | 21:00

Nya miniserien följer en mördare på flykt: "Som om Brad Pitt sköt Joe Biden"

MovieZine snackar med "Masters of the Air"-skådespelaren Anthony Boyle om huvudrollen i hans nya Apple Original-miniserie: "Manhunt".
Anthony Boyle har visserligen haft en större roll i HBO:s miniserie "The Plot Against America". Men det är utan tvekan nu under början av 2024 som skådespelaren fått slå igenom på allvar, med sina två huvudroller i dels Steven Spielbergs krigsminiserie "Masters of the Air" samt den historiska thrillern "Manhunt".

I den senare spelar han John Wilkes Booth, den välkända teaterskådespelaren som mördade den amerikanska presidenten Abraham Lincoln mitt under en pågående föreställning. En nyhet som folk först hade svårt att ens greppa och snarare viftade bort som ett otroligt och dåligt skämt.

Handlingen i miniserien låter oss därefter både följa Booth under flykten genom landet samtidigt som vi får följa krigsministern Edwin Stantons (Tobias Menzies) jakt efter sin nära väns mördare. Det plötsliga dödsfallet blev dessutom nästan en gnista som höll på att få det nyligen avslutade inbördeskriget att startas upp på nytt. 

Inför premiären fick MovieZine chans att snacka lite med Boyle om hur det var genom "The Simpsons" som han först hörde talas om sin karaktär - och hur förvånad han var över att lära sig mer om vad det egentligen var som hände:
 
 
Anthony Boyle under intervjun med MovieZine.
 
Jag vet att ni fick åka på ett militärt träningsläger inför inspelningarna av "Masters of the Air", hur hårda såg förberedelserna ut inför att spela Abraham Lincolns mördare?
 
- Man slipper i alla fall militärövningarna! Det här blev mer av ett cowboy-träningsläger. Jag kunde dyka upp en månad innan inspelningarna med min mustasch orakad och så fick jag hänga med ett gäng cowboys, som lärde mig att rida hästar, dricka whiskey och tugga tobak. För att försöka ta mig in i John Wilkes Booths sinnesstämning så mycket som möjligt. Så ja, det blev minst sagt ett lite annorlunda träningsläger den här gången. 
 
Ja, det där lät ju avsevärt mer trevligt för en skådespelare att få ha som uppvärmning inför en inspelning än vad du hade inför "Masters of the Air". 
 
- Utan tvekan. Vi hängde i Savannah, som ligger i Georgia, mitt i sommaren. Vilket var som en dröm bara det. Att få rida omkring där var som natt och dag i jämförelse med att bli skriken på av något befäl ute på något fält i Oxford. Det här var mycket trevligare, haha. 
 

"Som om Brad Pitt sköt Joe Biden idag"

 
Hamish Linklater som president Abraham Lincoln i "Manhunt".
 
Hur bra koll hade du själv på händelserna kring mordet på Abraham Lincoln, innan du fick rollen? Jag ska ärligt erkänna att jag själv nu insett att jag verkligen hade missat väldigt mycket av vad som hände. 
 
- Jag hade väldigt dålig koll. Första gången jag stötte på John Wilkes Booth var genom ett Simpsons-avsnitt. Bart är John Wilkes Booth och Millhouse är Abraham Lincoln, när Bart skjuter honom så säger han "Hasta la vista A-be", så det hade lyckats etsa sig fast i mitt minne på något vis. 
 
- Sedan har man väl plockat upp lite smådelar av det som hände genom åren när man blev äldre. Men det var inte förrän jag började förbereda mig för rollen som jag förstod att hans familj var skådespelare. Och att de var några av de mest kända skådespelarna i landet under den här tiden. Det skulle vara som om Brad Pitt sköt Joe Biden idag, det är ju helt stört. När man drar den typen av paralleller. 
 
- För vanligt folk på gatan reagerade ju med chock, "har John Wilkes Booth, skådespelaren? Har han skjutit presidenten?". På den tiden så spred sig ju inte nyheter i tidningarna lika snabbt heller, så det blev någon form av masshysteri där folk inte trodde på det man hörde. Det lät ju mer som ett dåligt skämt. Det är en så galen händelse. Det finns något citat som lyder något i stil med att "sanningen kan ibland vara konstigare än det påhittade", vilket passar in här. 
 
 
De tre första avsnitten av "Manhunt" finns nu tillgängliga hos Apple TV+. Miniserien kommer att bestå av totalt totalt sju avsnitt, där det släpps ett nytt varje fredag.
 
 
Kommer du att ge "Manhunt" en chans? Kommentera gärna nedan!
| 23 mars 2024 21:00 |