Serie

Skribent

Jonatan Blomberg

1 september 2023 | 19:00

På streaming i september: 25 nya tv-serier att inleda hösten med

"Gen V", "Taelgia" och "Sex Education" är bara några av månadens 25 tv-premiärer spridda på åtta olika streamingtjänster. Här är datumen till alla!
Hollywood befinner sig visserligen i en stor strejk bland manusförfattare och skådespelare just nu, men det är verkligen inte något som märks av på det packade utbudet vi tittare får ta del av under inledningen av hösten nu i september.
 
"One Piece" hade precis (31 augusti) premiär hos Netflix och lär troligtvis peta ned Evin Ahmads "Who is Erin Carter?" från streamingtjänstens topp 10-lista inom kort. När vi nu kliver in i september så vaknar däremot höst-säsongen igång på allvar när det gäller tv-premiärerna. I botten på den här artikeln hittar du en guide över 25 olika tv-premiärer, fördelade på åtta olika streamingtjänster och vilket exakt datum du bör hålla koll på. 
 
Precis direkt här nedan har jag även lyft fram tio helt nya tv-serier som släpper sina första säsonger lite extra. Då det kan vara svårt att hålla koll på det nyaste som kommer. Men jag har givetvis även plockat fram datumen till några av de mest efterlängtade tv-serierna som återkommer med sina helt nya säsonger under september också; "The Wheel of Time", "Sex Education", "The Morning Show" och "Virgin River" för att nämna bara några. 
 

"Justified: City Primeval" (Disney+) - 6 september

 
 
Timothy Olyphant är tillbaka i huvudrollen som Raylan Givens i spinoffserien "Justified: City Primeval". Originalserien "Justified" rullade på tv mellan 2010-2015 och bjöd på en av 10-talets mest underskattade guldklimpar till serier. Vi svenskar har fått vänta ett tag extra sedan den amerikanska premiären tidigare under sommaren, men nu är det alltså äntligen dags! Och vi får åtminstone samtliga avsnitt på en gång, istället för att behöva vänta på nya varje vecka. 
 

"The Changeling" (Apple TV+) - 8 september

 
 
Apple TV+ har under de senaste åren kommit med ett helt gäng grymma tv-serier och visat sig vara en distributör där nya produktioner åtminstone förtjänar att ges en chans. "The Changeling" bygger i alla fall på boken med samma namn och ger vibbar av någon slags kombination av Apple-serien "Servant" och Jordan Peeles "Get Out". Det här kan med andra ord bli riktigt udda och förhoppningsvis även riktigt bra. 
 

"The Other Black Girl" (Disney+) - 13 september

 
 
På tal om Jordan Peeles "Get Out", så märker man efter lite drygt halva trailern till "The Other Black Girl" att det här alltså inte är någon vanlig sitcom-komedi. "Severance", "Mr. Robot" och "Get Out" verkar ju ha en mer liknande ton än vad den första delen av trailern får det att verka. Samtliga avsnitt släpps på premiärdagen, så snart vet vi exakt!
 

"Wolf" (HBO Max) - 14 september

 
 
Iwan Rheon, som visade sig besitta en lysande förmåga att spela en sann sadist i "Game of Thrones", spelar nu en karaktär som av okända anledningar bryter sig in och håller en familj gisslan i sitt eget hus. HBO Max har inte allt för många nya titlar på gång under september, men den här har man åtminstone köpt in från BBC (som ju ändå brukar kunna leverera riktigt välgjorda produktioner).
 

"Wilderness" (Prime Video) - 15 september

 
 
"Wilderness" baseras på B.E Jones bok med samma namn och handlar om det brittiska paret Liv och Will som tycks ha allt man kan tänka sig här i livet: ett tryggt och säkert äktenskap och ett glamoröst liv i New York. Och de är fortfarande unga nog för att känna att hela deras liv ligger framför dem. Ja, fram tills den stund då Liv får reda på Wills affär. Perioden därefter beskrivs bäst med ordet: raseri!
 

"Poker Face" (SkyShowtime) - 15 september

 
 
Charlie Cale, som spelas av Natasha Lyonne ("Orange is the new Black"), har en speciell förmåga att märka av när någon ljuger. Något som visar sig vara riktigt hjälpsamt när hon stöter på olika människor och hjälper till att lösa märkliga brott och mysterier. För någon som gillade "The Mentalist" när det begav sig, så bygger ju den serien på ett lite liknande upplägg. "Poker Face" har däremot skapats av Rian Johnson ("Knives Out") och nog verkar det allt finnas lite liknelser med hans "Knives Out"-filmer här också. Serien hade faktiskt premiär redan i början av året i USA, men nio månader senare är det alltså äntligen dags för oss att få ta del av serien.
 

"The Continental: From the World of John Wick" (Prime Video) - 22 september

 
 
Miniserien i tre delar, där varje avsnitt är lika lång som en liten minifilm på runt 90 minuter, kommer att utforska ursprunget bakom det ikoniska hotellet-för-lönnmördare, som vi alla lärt känna i "John Wick"-filmerna. Handlingen kommer att ses genom ögonen på en ung Winston Scott (Colin Woodell), när han tvingas tillbaka till den undre världen i 1970-talets New York City. Vi kommer även att få se Mel Gibson i en av seriens största roller och ett av avsnitten har regisserats av den svenska regissören Charlotte Brändström ("Maktens ringar"). 
 

"Taelgia" (SVT) - 22 september

 
 
Det är inte allt för ofta som vi får helt nya dramaserier från SVT, men när vi väl får det så brukar nivån ändå ligga rätt högt. "Taelgia" verkar utan tvekan vara värd en chans och något säger mig att serien kan komma att diskuteras friskt i sociala medier under tiden den visas. Handlingen utspelar sig i Södertälje där familjer, polis och kriminella står mitt i en korseld av lojaliteter, krav och skuld. Trailern bådar riktigt gott.  
 

"Gen V" (Prime Video" - 29 september

 
 
Det är väl visserligen den nya säsongen av "The Boys" som jag och de flesta andra längtar efter mest, men "The Boys"-världen utökas i alla fall nu med den nya spinoff-serien "Gen V". Serien kommer att utspela sig i samma universum som originalserien men istället får vi följa ett gäng yngre superförmågor - vars mål är att en dag ta en plats i The Seven. Handlingen utspelar sig på en högskola för ungdomar med superkrafter, men när ett mysterium börjar påverka skolans elever så bestämmer sig några av dem för att försöka gå till botten med vad som egentligen händer bakom kulisserna på skolan. 
 

"Kodnamn: Annika" (SkyShowtime) - okänt datum under september

 
 
SkyShowtimes första nordiska originalserie har fått det inte helt originella namnet "Kodnamn: Annika", men det vankas i alla fall en svenskfinsk mix som följer den finska polisen Emma Haka (Sannah Nedergård). Emma håller fortfarande på att avsluta sin utbildning som hemlig agent, när hon givetvis tvingas kastas in i ett uppdrag. Uppdraget utspelar sig i Stockholms korrupta värld inom konsthandeln, vilket är hur vi får in svensk-vinkeln av berättelsen. Svenska skådespelare som Helena Bergström, Eva Melander, Moa Gammel och Ardalan Esmaili dyker upp under den första säsongen.
 

Alla 25 premiärdatum värda att hålla koll på under september:

 
"The Wheel of Time" återvänder med en påkostad andra säsong hos Prime Video under månaden.
 
1 september:
”The Wheel of Time” (säsong 2, Prime Video)
”Disenchantment” (säsong 5, Netflix) 
 
5 september:
"Breeders" (säsong 4, HBO Max)
 
6 september:
”6istynin9” (säsong 1, Netflix)
”Justified: City Primeval” (Disney+)
 
7 september:
”Virgin River” (säsong 5 - del 1, Netflix)
”Top Boy” (säsong 3, Netflix)
 
8 september:
”Ture Sventon och jakten på Ungdomens källa” (säsong 2, TV4 Play)
”The Changeling” (säsong 1, Apple TV+)
 
10 september:
”The Walking Dead: Daryl Dixon” (säsong 1, AMC) - 10 september i USA, svensk release ej bekräftad.
 
13 september:
”The Other Black Girl” (säsong 1, Disney+)
”The Morning Show” (säsong 3, Apple TV+)
 
Reese Witherspoon är tillbaka med en tredje säsong av "The Morning Show" hos Apple TV+.
 
14 september:
"Wolf" (säsong 1, HBO Max)
 
15 september:
"Wilderness" (säsong 1, Prime Video)
”Poker Face” (säsong 1, SkyShowtime)
 
20 september: 
”American Horror Story: Delicate” (säsong 12, FX) - 20 september i USA, svensk release ej bekräftad.
 
21 september:
”Sex Education” (säsong 4, Netflix) - 21 september
 
22 september:
”Still Up” (säsong 1, Apple TV+)
”Taelgia” (säsong 1, SVT)
"The Continental: From the World of John Wick" (miniserie, Prime Video)
 
Mel Gibson axlar en av skurkrollerna i "The Continental: From the World of John Wick" hos Prime Video. 
 
28 september:
”Castlevania: Nocturne” (säsong 1, Netflix)
"Starstruck" (säsong 3, HBO Max)
 
29 september:
”Gaslight” (säsong 1, SVT)
"Gen V" (säsong 1, Prime Video)
 
Okänt datum i september:
”Kodnamn: Annika” (säsong 1, SkyShowtime)
 

Läs också: Varför är det så svårt att adaptera "The Wheel of Time"? 

 
Vilka tv-serier kommer du att klämma in under september? Kommentera gärna nedan!
| 1 september 2023 19:00 |