Exklusivt

Skribent

Jonatan Blomberg

27 augusti 2023 | 18:00

Varför är det så svårt att adaptera "The Wheel of Time"? Skådespelarna förklarar!

MovieZine har snackat med Rosamund Pike och Josha Stradowski om utmaningarna med att spela in den andra säsongen av "The Wheel of Time".
Med mindre än en vecka kvar till premiären av den andra säsongen av "The Wheel of Time" (eller "Sagan om drakens återkomst" som är den svenska titeln), så har det nu blivit dags för den första av ett helt gäng intervjuer som MovieZine gjort med skådespelarna i den påkostade serien.
 
I den här intervjun så pratar vi med Rosamund Pike och Josha Stradowski, som båda var på ett pratsamt och gott humör (vilket också syns på bilden ovan) under vårt samtal. Vi pratar bland annat om hur svårt det är att adaptera Robert Jordans böcker på ett sätt som gör det möjligt att få med karaktärernas rika inre liv. Och trots att det nu är den andra säsongen som står på tur, så verkar både Rosamund och Josha nästan ännu mer peppade på att få visa upp den tredje säsongen som man redan börjat spela in:
 

"Det är något som är väldigt, väldigt svårt att lyckas med i en adaption till tv-formatet"

 
Rosamund Pike som Moiraine i den andra säsongen av "The Wheel of Time". 
 
Med tanke på att du även lånat ut din röst till de nya "The Wheel of Time"-ljudböckerna, Rosamund. Så funderar jag lite på om det möjligtvis påverkat hur du tar dig an din egen roll i serien, med tanke på att du på sätt och vis har fått spela alla roller på ditt sidojobb?
 
Rosamund: Tack för att du lyfter fram den sidan av jobbet också! Det har faktiskt varit otroligt intressant, på grund av att det har givit mig en mycket djupare förståelse kring Robert Jordans fantasi och hans skapande. Hur djupt inre liv alla hans karaktärer har och vilken stor betydelse de har för böckerna i stort. Och det är även något som är väldigt, väldigt svårt att lyckas med i en adaption till tv-formatet. 
 
- Det finns några otroliga passager för exempelvis Perrin och Rand kring deras inre kamp, vilket är en stor del av "The Wheel of Time". Hur olika karaktärers inre kamp kring hur dem vill vara och sedan den version man slutligen väljer att visa upp för andra. Frestelser, eller känslor över att man håller tillbaka något eller inte lever upp till sin fulla potential eller sitt öde. Men det kommer fortfarande inifrån. 
 
- Det gör det extra svårt för oss att göra den delen av den där inre berättelsen rättvis, i ett tv-format. Och Josha har utan tvekan den största inre kampen av alla karaktärer under den här säsongen. Så det måste ha varit väldigt svårt att hitta ett bra sätt att visa upp den inre kampen visuellt, eller hur Josha?
 
Josha: Ja, verkligen!
 

"Han bär på så många hemligheter."

 
Josha Stradowski som Rand i den andra säsongen av "The Wheel of Time".
 
Vi kan använda det lite som snygg övergång in till min nästa fråga. För jag hade faktiskt tänkt fråga dig Josha om hur det slutade med ett antiklimax för din karaktär i den första säsongen. Där Rand visserligen inser att han är Draken, men att han samtidigt misslyckades rädda världen från all ondska. Av det jag sett nu av den andra säsongen så behöver han handskas med väldigt motsträviga känslor till följd av det som hände, så hur var det för dig att ta dig an den här nya säsongen?
 
Josha: För Rand så är nästan allt för honom en slags inre kamp nu. Det finns väldigt få ställen som han verkligen kan uttrycka sig på det sätt han skulle vilja göra, där han kan vara sig själv. Jag tycker därför att det är ganska intressant hur vi i början av den andra säsongen får se Rand arbeta på ett ställe med folk som har problem med sin mentala hälsa. 
 
- Och det känns konstig nog som det enda stället där han verkligen kan vara sig själv just då. När han går hem från jobbet så behöver han gömma vem han verkligen är. Han bär på så många hemligheter. Eller, han inte bara bär på dem... han är en hemlighet. Han är den pånyttfödde Draken. Han är en man med magiska krafter och varje gång han använder krafterna så kommer han ett steg närmare galenskapen. 
 
- Det finns ingen han kan prata med allt det här om. Faran för män med magiska krafter är att det alltid är människorna dem älskar som dör först. Vilket är varför han bestämt sig för att kapa bort all form av kärlek ur sitt liv. Det känns nästan som att hans liv är omöjligt att leva och det är verkligen en inre kamp som han tvingas kämpa med, helt på egen hand.
 

"Under den tredje säsongen så utmanar vi verkligen gränserna på helt nya sätt."

 
Fares Fares, Josha Stradowski och Rosamund Pike i den första säsongens finalavsnitt. 
 
Rosamund: Jag tror att Robert Jordan verkligen löper hela den linan ut, med karaktärer som har otroligt stort ansvar men som samtidigt behöver leva med det ansvaret väldigt isolerat. För även Moiraine har fick en nästan omöjlig uppgift, med att hitta den pånyttfödde Draken och leda honom till den sista striden. Men det fanns liksom ingen guide för hur hon skulle lyckas med det uppdraget.
 
- Ingen jobbeskrivning där inte, haha. Utan allt hon kunde göra vara att verkligen hängiva hela sitt liv åt att sätta det uppdraget före allt annat i hennes liv. Det är givetvis något som kommer att innebära en ensamhet för henne, men om hon verkligen ska kunna lyckas så finns det inget annat väl än att offra allt annat för det. Och det är ju något som både Josha och Moiraine gör, de offrar alla nära relationer de någonsin haft för att kunna leva upp till sina öden. 
 
De offrar sig för resten av världen. 
 
Rosamund: Stora grejer ja, haha. Vi har fått det här att låta otroligt mörkt och seriöst nu. Men det har ju också varit väldigt kul för oss att få vara en del av allt det här. Jag tror verkligen att alla som har sett den första säsongen, så kommer den andra säsongen nu att fördjupa allt och ta oss längre in i den här rika berättelsen. 
 
Josha: Och sen har vi den tredje säsongen att se fram emot! Där rasslar det till ordentligt. 
 
Rosamund: Ja, då brakar allt samman ordentligt! Då spränger vi allt i luften. Under den tredje säsongen så utmanar vi verkligen gränserna på helt nya sätt. Så det ska bli otroligt kul att få visa upp det också sedan.
 
 
De tre första avsnitten ur den andra säsongen släpps den 1 september hos Prime Video. Den andra säsongen kommer att bestå av totalt åtta nya avsnitt och finalen släpps den 6 oktober. Men redan nu pågår alltså skapandet av den tredje säsongen.
 
Och för den som undrar: alla våra intervjuer med skådespelarna i "The Wheel of Time" utfördes i början av sommaren, innan skådespelarstrejken drog igång. Håll gärna utkik efter våra snack med skådespelarna bakom "The Wheel of Time"-karaktärerna Perrin, Mat, Nynaeve, Egwene, Lan och Elayne, som alla kommer att dyka upp här på MovieZine medan den andra säsongen sänds. 
 

Läs också: Svensk skådespelare i en av de viktigaste "The Wheel of Time"-rollerna

 
Kommer du att ge den andra säsongen av "The Wheel of Time" en chans? Kommentera gärna nedan!
| 27 augusti 2023 18:00 |