Serie

Skribent

Jonatan Blomberg

24 december 2021 | 11:00

Svensk skådespelare i en av de viktigaste "The Wheel of Time"-rollerna

Under finalavsnittet av den första "The Wheel of Time"-säsongen så dök en svensk skådespelare upp i en av seriens mest betydelsefulla roller.
Spoilervarning. Läs vidare på egen risk om du inte har sett finalavsnittet av den första "The Wheel of Time"-säsongen.
 
Under den första säsongen av Amazon Prime Videos påkostade adaption av Robert Jordans "Sagan om Drakens återkomst"-böcker, så har vi fått följa Moiraine (Rosamund Pike) och hennes fem potentiella reinkarnationer av Draken (som den svenska titeln av bokserien syftar till).
 
Den gamla "Draken" var Lews Therin Telamon, en man som kunde använda sig av kraften och steg till de högsta rankerna inom både Aes Sedai och som en general under "the War of Power". Det är alltså hans reinkarnation som profetian syftar på och som kommer att leva vidare i någon av karaktärerna som vi har lärt känna under den första säsongen.
 
 
Under finalavsnittet fick vi i en tillbakablick veta mer om Lews, som spelas av den svenska skådespelaren Alexander Karim ("Advokaten"). Han berättar för MovieZine att han först var extremt nära att tacka nej till rollen, eftersom det inledningsvis inte lockade att spela någon "liten roll i sista avsnittet av en säsong".
  

"Jag har aldrig varit med om något liknande. Magiskt!"

 
Alexander Karim som Draken i "The Wheel of Time". 
 
Det är bara att gratulera, gamla Draken är ingen liten roll att landa i ”Sagan om Drakens återkomst”. Hur bra koll hade du på karaktären innan du landade den själv?
 
- Ja alltså jag hade ju ingen koll på serien alls så jag övervägde starkt att tacka nej. För den oinvigde är det ju bara en liten roll i sista avsnittet av en serie. Det kändes inte så intressant. Ack vad fel jag hade…
 
Serien har beskrivits som en av Amazon Prime Videos mest påkostade projekt hittills, fantasy kostar ju om det ska göras rätt, märktes det av under inspelningarna också? 
 
- Ja, jävlar vad det märktes. Jag har filmat i stora sammanhang runt om i världen men den här inspelningen var något i hästväg. Jag har aldrig varit med om något liknande. Magiskt!
 
Var det svårt att lära sig snacka ”det gamla språket”?
 
- Svårt var det inte men det krävdes massor med jobb. De hade en lingvist som utvecklat språket ordentligt så det handlade om nyanser och exakt uttal. Det var en utmaning men det blir mer…
 
Intressant! I böckerna sägs han leva vidare i huvudet på den återfödda Draken, vågar vi hoppas på att du fortsätter dyka upp i alla fall med din röst även framöver? Eller kanske till och med mer än så…
 
- Jag vill inte avslöja för mycket... men jag ser i kalendern att jag ska åka till Prag inom kort.
 
 
Den första säsongen av "The Wheel of Time" är nu över för den här gången, men Amazon Prime Video har däremot redan beställt och börjat arbeta på en andra säsong. Och det verkar ju även som att vi kommer att få återse Karim i serien på ett eller annat sätt även framöver.
 
 
Under finalavsnittet fick vi även möta Fares Fares i en annan nyckelroll, som den mäktige Ishmael... men det är nog bäst att vi avvaktar med att gå in för mycket kring förklaringen av hans karaktär. Eftersom det fortfarande är lite oklart hur stor roll man kommer låta honom få i jämförelse med böckerna.
 

Läs också: Skaparen har planer för åtta säsonger av "The Wheel of Time"

 
Vad tyckte du om den första säsongen av "The Wheel of Time"? Passade Alexander Karim i rollen som Lews Therin Telamon? Kommentera gärna nedan!
| 24 december 2021 11:00 |