The Changeling 2023-

Drama Skräck
USA
Engelska
The Changeling poster

Synopsis

En saga för vuxna, en skräckberättelse, en fabel om föräldraskap och en riskfylld odyssé genom ett New York du inte kände till.
Ditt betyg
Användarbetyg saknas
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
The Changeling
Seriepremiär
8 september 2023
Digitalpremiär
8 september 2023
Antal säsonger
0
Antal avsnitt
0
Språk
Engelska
Land
USA

Recensent

Jonatan Blomberg

6 september 2023 | 12:30

Kusligt bra skådespel i udda rysare

RECENSION. En klassisk fantasysaga i udda skräckförpackning är nog det bästa sättet att beskriva "The Changeling". Om det låter lockande så bör serien definitivt ges en chans. Med det sagt, så kommer det här troligtvis inte vara en serie som faller alla i smaken.
För några månader sedan så lyfte jag fram och hyllade "I'm a Virgo" hos Prime Video, en serie skapad av samma man som även skrev och regisserade LaKeith Stanfield-filmen "Sorry to Bother You". För några år sedan släpptes "Teddy Perkins", ett av de tveklöst bästa "Atlanta"-avsnitten, även det med Stanfield i fokus. Om du råkar ha sett någon av dessa tre titlar och gillat tonen du fått där, så råder det ingen som helst tvekan om att du kommer att älska "The Changeling". 
 
Berättelsen vi får följa under den första säsongen av "The Changeling" är baserad på författaren Victor LaValles fantasyskräck-bok med samma namn. Handlingen följer Apollo (Stanfield) och Emmy (Clark Backo) som faller för varandra precis innan hon ska flytta till Brasilien under en längre tid. Under tiden hon är borta träffar hon en mystisk tant, bredvid en liten sjö som byborna i den delen av landet inte törs gå i närheten av, som påstår att hon kan uppfylla tre önskningar för Emmy. Men hon varnar samtidigt för att dessa önskningar kan resultera i oväntade konsekvenser. 
 
Väl tillbaka i USA fortsätter Apollo och Emmy att bygga upp ett liv tillsammans och när deras son föds (vilket sker väldigt tidigt under säsongen och avslöjas i allt från trailers till posters inför seriens premiär) börjar underliga saker att hända. Apollo och alla andra tror "bara" att det rör sig om en förlossningsdepression för Emmy, men när detta sedan leder till fruktansvärda konsekvenser för familjen så bjuds vi tittare på helt fantastiskt fint skådespel. Där särskilt Stanfield levererar karriärens bästa insats hittills. 
 
Jag har personligen en förkärlek för udda tv-serier och filmer som väljer att gå oväntade vägar med sina berättelser. Kanske är det en arbetsskada från att ha sett väldigt mycket film och tv i rollen som kritiker. Men det här är typexemplet på produktioner som lär dela sina tittare i två läger, där det lär bli ungefär lika många som fullständigt hatar och verkligen älskar "The Changeling". Det är en långsamt berättad historia, delvis bokstavligt så med en berättarröst, som på många sätt känns som en klassisk fantasy-saga. Ni vet, på det där sättet som gamla sagor ofta var avsevärt mer blodiga och hemska än våra moderna versioner av berättelserna tillåter. 
 
Det är samtidigt en serie skapad av och för Apple TV+, som bevisat gång på gång att man är villig att lägga en hel del stålar på att få sina produktioner att uppfattas påkostade. Särskilt på senare år nu när allt fler titlar släppts. Under flera säsonger fick vi exempelvis följa skräckserien "Servant" hos streamingtjänsten, som även den har en småbarnsfamilj i fokus. Skillnaden här är däremot att vi rör oss i så många fler och ofta ambitiösa miljöer att "The Changeling" känns påkostad på ett sätt som gör att det inte verkar ha funnits några gränser som helst i budgeten för seriens skapare. 
 
Jag har verkligen svårt att se hur "The Changeling" ska kunna bli en succé rent tittarmässigt. Då den inte har någon smidig ingång för tittare som är ute efter något "lätt" eller "brett". För oss som är ute efter lite mer av en utmaning och spännande resa så råder det ingen tvekan om att man har lyckats få ihop en välgjord (på alla nivåer inom produktionen) första säsong. Slutet på den är visserligen en aning för abrupt för att jag ska kunna ge serien full pott i betyg. Jag hoppas däremot att tillräckligt många ger serien en chans för att vi ska kunna få ta del av fortsättningen i en andra säsong och att serien som helhet sedan kan vara värd det högsta betyget. 
 
"The Changeling" har premiär den 8 september hos Apple TV+.
| 6 september 2023 12:30 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera The Changeling
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu