The Continental 2023-

Action Thriller
USA
Engelska
The Continental poster

Synopsis

Spinoff från "John Wick"-filmerna.. The Continental är en kedja av hotell runt om i världen som fungerar som ett neutralt territorium för medlemmar av den kriminella undervärlden. De besöks av många mördare och ökända mördare.
Du kan betygsätta efter premiär

Recensent

Jonatan Blomberg

20 september 2023 | 21:40

Onödig men helt okej John Wick-prequel

RECENSION: Det bjuds på snyggt koreograferad action och en helt okej bakgrundshistoria till en av John Wick-filmernas mer intressanta karaktärer. Men det är helt enkelt inte det samma utan Keanu Reeves (eller någon som honom) i huvudrollen.
Det har gått snart 10 år sedan John Wick fick sin hund dödad och bil stulen, vilket sedan resulterade i att den då före detta lönnmördaren påbörjade en hämndturné och introducerade en hel värld av mördare för oss tittare. Då var det skådespelare som Michael Nyqvist, Willem Dafoe, Lance Reddick och Ian McShane som hjälpte Keanu Reeves att göra "John Wick"-världen till en speciell och särskilt brutal plats.
 
Tre filmer senare så är det nu i prequelserien "The Continental: From the World of John Wick" som vi ska få lära känna Winston Scotts (tidigare spelad av Ian McShane) bakgrundshistoria - och hur det egentligen gick till när han tog kontrollen över hotellet The Continental. Titeln i sig kan inte bli mer övertydlig. John Wick är fortfarande det som ska sälja in serien och sätta förväntningarna på snyggt koreograferad action, med en huvudperson som inte dör särskilt lätt. Särskilt med tanke på att vi alla redan vet vilken roll Winston Scott kommer spela för den här "världen" i framtiden.
 
Den här gången får vi däremot backa bandet då handlingen utspelar sig under 1970-talets skitiga New York, när hotellet The Continental fortfarande styrdes av den stenhårda finsmakaren Cormac (Mel Gibson). Winston axlas här av skådespelaren Colin Woodell, som gör ett helt okej jobb som en yngre version av McShane. Men oavsett vem man hade valt här så är det svårt att göra den här rollen på ett sätt som kommer ens i närheten av vad McShane lyckats förmedla genom långfilmerna. Det är ännu svårare att ersätta Keanu Reeves som den här världens totala centrum.
 
Det är dessutom cementerat redan i den första John Wick-filmen att karaktärer inte riktigt reagerar logiskt eller proportionerligt på olika motgångar. Vi får helt enkelt köpa att berättelsen kort och gott startar med faktumet att Winstons brorsa gör något dumt och det kräver att Winston behöver göra något åt det, vilket sedan eskalerar så det står härliga till. Ju mindre man som tittare tänker efter, desto bättre blir upplevelsen vågar jag påstå. 
 
För "The Continental" bjuder ändå på fler häftiga scener än vad som borde hinnas med tre avsnitt. Varje avsnitt är ungefär 90 minuter i längd och det mittersta har dessutom regisserats av den svenska regissören Charlotte Brändström ("Maktens ringar", "The Witcher"). Avsnitten är rent visuellt supersnyggt sammansatta, med brutala actionscener till grymma 70-talslåtar som gör tittandet till riktigt härlig underhållning för den som inte kräver mer än så.
 
Men "Gangs of London" har också lyckats göra helt fantastiskt koreograferad action åt oss tv-tittare. Där det dessutom varit svårt att förtuse hur det ska sluta. Faktumet att det är just en ung Winston Scott vi följer i "The Contintental" tar tyvärr udden av den övergripande spänningen. Det finns givetvis ett gäng andra karaktärer vi får oroa oss för och ett helt gäng kvinnor som imponerar långt mycket mer än männen i actionscenerna.
 
Men känslan medan jag tittar är ändå att det här var en lite onödig prequel att dryga ut John Wick-världen med. Hur underhållande och snygg den än är i stunden. Den kommande John Wick-spinoffen "Ballerina" med Ana de Armas i huvudrollen känns avsevärt mer lovande, med tanke på att vi alla förväntar oss snygg action men åtminstone inte vet exakt var berättelsen kommer sluta. Med det sagt, om du verkligen har älskat John Wick-filmerna och kan tänka dig att följa någon annan än Keanu Reeves i huvudrollen... så finns det all anledning att ge "The Continental" en chans.
 
Första avsnittet av "The Continental: From the World of John Wick" släpps på Prime Video den 22 september. 
| 20 september 2023 21:40 |