Skribent

Anna Thunman Sköld

20 november 2013 | 12:01

Grönt ljus för del Toros vampyrkrönika

Efter att ha sett del Toros pilot för "The Strain" har kabelkanalen FX givit serien en hel första säsong med 13 avsnitt.

"The Strain" bygger på första boken i en bästsäljande trilogi som Guillermo del Toro skrivit tillsammans med författaren Chuck Hogan. På svenska heter boken "Släktet".

Böckerna handlar om hur ett otäckt vampyrvirus sprider sig som en löpeld, med start i New York. Myndigheterna är motvilliga att inse vidden av det som sker och mäktiga krafter ser till att hålla allmänheten oinformerade. De enda som är medvetna om vad som pågår är en liten grupp disparata New York-bor, från olika skikt av samhället, som gör allt de kan för att stoppa spridningen innan mänskligheten gått under.

För Collider har del Toro tidigare avslöjat att han och de andra inblandade i projektet skrev manus för hela första säsongen redan innan produktionen på piloten (som del Toro själv regisserade) ens satt igång. Det kan ha varit ett smart drag då FX vd John Landgraf säger att "The Strain" troligen kommer få nånstans mellan 39 och 65 avsnitt.

Carlton Cuse, manusförfattare och producent mest känd för "Lost", är seriens showrunner/manusförfattare/exekutive producent.

- Att få jobba med en visionär filmskapare som Guillermo del Toro och teamet på FX har varit en dröm för mig, som nu slagit in. Guillermos episka, filmiska pilot för "The Strain" lägger grunden för en isande och spännande historia som kommer vända upp och ned på allt du trodde du visste om vampyrer, säger Cuse i ett pressmeddelande från FX.

Bland skådespelarna märks Corey Stoll ("House of Cards") som doktor Ephraim Goodweather, Sean Astin ("Sagan om ringen") som Jim Kent och Kevin Durand ("Lost") som Vasiliy Fet. John Hurt som spelade en av nyckelrollerna, professor Abraham Setrakian, har hoppat av och kommer att ersättas.

Första säsongen spelas in i Toronto och tänkt premiär är i juli 2014.

| 20 november 2013 12:01 |