Film

Skribent

Emma

18 december 2013 | 16:01

Grattis Brad Pitt på 50-årsdagen!

Idag fyller en av vår tids största Hollywoodstjärnor 50 år.

Brad Pitt föddes som William Bradley Pitt i Oklahoma, USA den 18 december 1963, och växte upp i grannstaten Missouri. Han är äldst av tre syskon, brodern Douglas Pitt är född 1966 och systern Julie Neal Pitt 1969. På universitetet i Missouri studerade han journalistik, men strax innan han var klar hoppade han av studierna och flyttade till Kalifornien.

Brad Pitts första skådespelarjobb var i TV. Han fick en roll i fyra avsnitt av den idag legendariska såpan "Dallas", där han spelade Randy. Han fortsatte att spela mindre TV-roller ändå fram till hans genombrott 1991 i "Thelma & Louise". Även om Brad endast var tredjehandsvalet för rollen, fick han mycket uppmärksamhet för sin insats.

Året efter fick han sin första huvudroll i "Där floden flyter fram". Den regisserades av ingen annan än Robert Redford, som Brad senare spelade tillsammans med i "Spy Game".

Han fortsatte sin karriär i en stadigt uppåtgående kurva, med minnesvärda roller i filmer som "En vampyrs bekännelse", "Seven", och "Sju år i Tibet" - för vilken han blev portad från Kina.

Brads mest välkända och uppmärksammade roll är som Tyler Durden i "Fight Club" från 1999. Även om filmen fick ett blandat mottagande när den hade premiär på Venedigs filmfestival, fick Brad enhälligt beröm för sin rollprestation. I och med "Fight Club" ändrades Brads roller från den introverta, känsliga typen som han spelat ibland annat "En vampyrs bekännelse" och "Möt Joe Black", till mer utåtagerande, actionfyllda roller som i "Snatch" och "Oceans"-filmerna.

Brad Pitt har också blivit ett välkänt ansikte i skvallerpressen. Hans äktenskap med "Vänner"-stjärnan Jennifer Anniston var vida omskrivet, för att inte tala om deras skiljsmässa 2005. Ännu värre har det varit med det nya förhållandet med Angelina Jolie, där "Brangelina" har blivit ett vedertaget uttryck för att benämna paret.

Brad har dessutom länge hamnat högt på listor över världens snyggaste män, och har utsetts till världens sexigaste nu levande man två gånger av People Magazine. Han hamnar också ofta högt på listor över världens mäktigaste kändisar, och han har använt sitt kändisskap för att stötta flera humanitära och politiska frågor, bland annat till stöd för samkönade äktenskap och för att bekämpa Aids och fattigdom i utvecklingsländer.

Närmast är han aktuell i actiondramat "Fury", som beräknas ha premiär i oktober nästa år.

Men idag gratulerar vi alltså Brad Pitt på hans 50-årsdag, och hoppas på många framgångsrika år i framtiden.

| 18 december 2013 16:01 |