Spel

Skribent

Anders Eklöf

27 juni 2023 | 19:00

Google testar funktion för att spela spel via Youtube

Google verkar ha en tjänst kallad Playables på gång, som påminner en hel del om deras nedlagda projekt Stadia.
I början av året avslutades spelplattformen Stadia av Google, som var en tjänst för att spela en rad olika titlar som "Cyberpunk 2077", "Red Dead Redemption 2" och "Destiny 2" över molnet på din dator, mobiltelefon eller surfplatta.
 
Det gick inte särskilt bra för Stadia, då spelutbudet fick kritik och att själva streamingen var bristfällig, vilket ledde till att få personer använde tjänsten och att Google slutade satsa.
 
Enligt Wall Street Journal har dock Google något liknande på gång igen, i form av tjänsten Playables. Här ska det tydligen gå att spela enkla onlinespel "omedelbart" via YouTube, enligt ett mejl som skickats ut till anställda på Google.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
Google Stadia överlevde i tre år, innan tjänsten stängdes ner.
 
Ett av spelen som de anställda kan testa är "Stack Bounce", som handlar om att krossa lager av plattor med en studsande boll. Det som verkar skilja Playables från Stadia än så länge är att den förstnämnda satsar på enklare spel, snarare än de stora AAA-titlarna.
 
Det finns ingen information om Playables ska kosta något eller om hur tjänsten fungerar, men det påminner om en funktion som Stadia skulle ha, där tanken var att du skulle kunna kolla på ett klipp från ett spel på YouTube för att direkt kunna börja spela det själv.
 
Vi får helt enkelt se om Playables blir tillgängligt för allmänheten framöver, men det låter ärligt talat inte som något överdrivet lockande. Xbox tillåter till exempel redan molnspelande via Game Pass, med ett riktigt maffigt utbud av stora spel.
 
Det hela för även tankarna till Netflix spelsatsning, där det går att spela enklare mobilspel och indietitlar genom att ladda ner via appen på mobil, så länge du har en prenumeration. Enligt rapporter har dock 99 procent av alla Netflix användare aldrig använt tjänsten.
 
Testade du Google Stadia? Tycker du att Playables låter tilltalande?
| 27 juni 2023 19:00 |