Spel

Skribent

Vanja Tomin

30 september 2022 | 14:30

Game over för Google Stadia

Betalar tillbaka för både spel och hårdvara, men inte Stadia Pro-kostnader.
Det var många som förutspådde att Googles streamingtjänst Stadia skulle floppa, både före och efter lanseringen.
 
Speltjänsten strömmar spel direkt till en webbläsare på PC, mobil eller Chromecast och några utvalda TV-apparater. Men lanseringen var problematisk och spelutbudet fick omgående kritik. Att spelare var tvugna att betala extra för 4K-utgåvor av spel gjorde inte saken bättre.
 
Få personer använde sig av Stadia och Google drog kraftigt ned investeringen redan drygt ett år efter lanseringen. Utvecklingen av spel för plattformen stoppades och istället blev det snarare en tjänst för tredje part där dessa kunde publicera sina spel.
 
Large 0b375fe570bc04ef15d503916e9a761f stadia.0
 
Google Stadia läggs ner 18 januari 2023, åtkomsten till alla spel stoppas då, men Google kommer att återbetala alla köp som har gjorts. Spelare som köpt hårdvara via Google får också pengarna tillbaka. Dessutom kommer alla spel och tilläggspaket som köpts via tjänsten att återbetalas. Spelare förväntas få sina pengar tillbaka runt mitten av januari nästa år. 
 
Pro-prenumerationer kommer inte att återbetalas och det är inte längre möjligt att köpa nya spel från tjänsten.
 

Framtida planer för Stadia

 
Redan 2021 bekräftade Google att de stänger ned sina interna spelstudior dedikerade till Stadia-utveckling, och att vice verkställande direktör Jade Raymond lämnar företaget. Jade Raymond har sedan dess etablerat en ny studio, Haven Studio, som har förvärvats av Sony Interactive Entertainment.
 
- Stadia har inte uppnått den användarbas vi förväntat oss, så vi har tagit det svåra beslutet att börja stänga av Stadia, skriver Stadias verkställande direktör Phil Harrison i ett blogginlägg igår. 
 
 
- Vi är fortfarande djupt engagerade i spel, och vi kommer att fortsätta att investera i nya verktyg, teknologier och plattformar som kan hjälpa utvecklare, branschpartners och innehållsproducenter att driva framgång.
 
Enligt Phil Harrison ska tekniken bakom Stadia kunna implementeras i andra tjänster som Google har, som till exempel YouTube och Google Play. 
 
Använder du dig av Google Stadia?
| 30 september 2022 14:30 |