Film

Skribent

Andreas Samuelson

30 juli 2014 | 18:00

Fira Pride från filmsoffan

Det är dags för Stockholm Pride och MovieZine tipsar om 14 av de senaste årens bästa filmer med HBTQ-tema.

Årets Pride, festivalen för och med HBTQ-personer, har inletts och regnbågsstämningen lägger sig över Stockholm. Men mellan fester och uppträdanden finns självklart utrymme för mys i filmsoffan. Vi tipsar om HBTQ-titlar för dig som tröttnat på klassikerna som ”Brokeback Mountain”, ”Milk”, ”Bound” och ”Fucking Åmål”.

Geography Club

High school-komedi baserad på en populär roman med samma namn om 16-årige, smyghomosexuella Russell som går med i titelklubben – en mindre, sluten grupp bestående av tonåringar som är gay och träffas efter skoltid. Om komplikationer och konsekvenser av att komma ut i tidig ålder, och försöka finna sig själv. Nikki Blonsky (”Hairspray”) spelar svartklädd gothflata.


Blå är den varmaste färgen


Hyllat, prisbelönat (Golden Globe-nominerad för Bästa utländska film) romantiskt drama från Frankrike om en kvinnas utforskning av sin sexualitet och hennes relation med en blåhårig, frigjord kvinna. Omtalad för långa, grafiska sexscener men erbjuder en klart djupare, tänkvärd kärlekshistoria.


Paraden


En lika rolig som tragisk dramakomedi om några gayaktivister som anlitar en homofobisk gangster och hans likar som livvakter inför Serbiens första Pride-parad. En härlig lek med stereotyper, såväl homo- som heterosexuella, drar undan mattan för publik med en skrämmande avslutning som tyvärr perfekt speglar verkligheten.

ZMD: Zombies of Mass Destruction


HBTQ-film är inte alltid sex och relationer. Den här unika skräckkomedin följer en zombieepidemi på en liten ö där ett bögpars planer att komma ut för den enes mamma får brutala förhinder. En charmig zombierulle som även har feministiska och antirasistiska budskap.


Out in the Dark


Stark amerikansk-israeliskt drama om den förbjudna, omöjliga kärlekshistorien mellan två män på olika sidor om mellanöstern, palestinska studenten Nimer och israeliska advokaten Roy. En film som vågar vara mer än en simpel ”gayfilm” och behandlar det känsliga ämnet med tung realism och utan pekpinnar eller skam.


Reaching for the Moon


Australienska Miranda Otto (“Sagan om ringen”-trilogin) och brasilianska veteranen Glória Pires är strålande i det här verklighetsbaserade dramat. Otto spelar den inåtvända, alkoholiserade poeten Elizabeth Bishop och Pires är den känslomässiga arkitekten Lota de Macedo Soares som lockar henne ur sitt skal när de inleder en romans.


Romeos


Finstämt, tyskt drama om 20-åriga, transexuella Lukas som under sin utveckling från flicka till pojke möter en sexig, lokal gaykille. Känslor uppstår men kompliceras av att Lukas inte vågar berätta om sin hemlighet och dessutom har problem med relationen till sin lesbiska bästa kompis.


The Normal Heart


Verklighetsbaserad TV-film om hur en gayaktivist (Mark Ruffalo) kämpar mot både regeringen men även sina egna som är rädda för att komma ut under AIDS-epidemin på 1980-talet. Ett starkt, viktigt drama med fokus på gayvärldens sanna hjältar (till skillnad från heterotrygga ”Dallas Buyers Club”) och med suveräna skådespelare, exempelvis riktiga homoikoner som Matt Bomer och Jim Parsons (”Big Bang Theory”).


Tomboy


En film om transexualitet med fokus på barn och förvirrade könsidentiteter. En tioårig flicka flyttar in i nytt område och när hon misstas för att vara pojke spelar hon med, något som så småningom får konsekvenser… Ett rörande drama som ställer viktiga genusfrågor och riktar välbehövd kritik mot de könsroller barn ofta tvingas på.


G.B.F.


När tonårige Tanner kommer ut som bög i sin high school börjar skolans tre populäraste tjejerna slåss om att vinna honom som den hetaste accessoaren – The Gay Best Friend. ”Mean Girls”-liknande komedi med både charm, humor och gayikoner som Megan Mullally (”Will & Grace”) och Natasha Lyonne (”But I’m a Cheerleader”) i biroller.


Laurence Anyways


Unga kanadensiska filmgeniet Xavier Dolans tredje film bakom kameran är ännu ett laddat bidrag till queerkulturen. Titelkaraktären är en framgångsrik litteraturprofessor med stigande karriär och lycklig flickvän. När det framkommer att Laurence vill bli kvinna förändras både hans och flickvännens liv till det yttersta.


Bortom bergen


Två rumänska kvinnor har varit bästa vänner sedan barnsben och älskarinnor sedan de båda blev könsmogna. När den ena flyr fattigdomen för att bo i Tyskland återvänder hon för att ta med sig sin älskade dit – men upptäcker att hon fått konkurrens av Gud! Starkt, prisbelönad film med en hård men ärlig bild av verkligheten mot drömmar.


Cloudburst


Veteranerna och Oscarsvinnarna Olympia Dukakis (”Mångalen”) och Brenda Fricker (”Min vänstra fot”) är strålande som ett lesbiskt pensionärspar som rymmer från äldreboendet för att gifta sig i Kanada och plockar upp en liftare på vägen. Trivsam liten road movie på ovanligt tema.


Call Me Kuchu


När Uganda hotar med att införa dödsstraff mot homosexualitet tar David Kato, landets första öppet gayman, strid tillsammans med andra aktivister. Men inte ens filmskaparna är beredda på det brutala och chockerande mord som kommer att påverka hela landets situation. En relevant dokumentär såväl som personlig resa in i utsattas vardag i intoleransens värld.


Har du fler filmtips att bjuda på? Kommentera nedan.

| 30 juli 2014 18:00 |