Tel Aviv 2013

Romantik Drama
Israel
96 MIN
Tel Aviv poster

Synopsis

Nimer, en palestinsk student, drömmer om ett bättre liv utomlands. En kväll träffar han Roy, en israelisk advokat, och de båda blir förälskade. När deras relation fördjupas konfronteras Nimer både med det palestinska samhällets vägran att acceptera hans sexualitet och med det israeliska samhällets förkastande av hans nationalitet. 
Ditt betyg
3.5 av 10 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Out in the Dark
Biopremiär
22 maj 2015
DVD-premiär
12 oktober 2015
Land
Israel
Distributör
Lucky Dogs
Längd

Recensent

Jonna Vanhatalo

11 maj 2015 | 10:00

Angeläget om förbjuden kärlek

”Tel Aviv” är en rörande, fin och oerhört välspelad Romeo-och-Julia-saga i modern tappning. Jag blir omgående engagerad i relationen mellan de två huvudpersonerna, men finner tyvärr allt eftersom att jag inte är lika investerad i karaktärerna, vilket drar ner helhetsintrycket.
Israel och Palestina-konflikten är bakgrunden till denna på många sätt klassiska berättelse om förbjuden kärlek som trotsar allt i sin väg. 
Med en dokumentärfilmares närvaro och till synes obevekliga objektivitet skildrar den israeliske regissören Michael Mayers den vackra historien om de två unga männen Nmer och Roy på vardera sidan av de sedan länge infekterade motsättningarna på Västbanken på ett övertygande sätt.

De två männen träffas tack vare Nmers tillfälliga studentvisum i Tel Aviv, blir förälskade och inleder en passionerad relation trots att deras omgivande olikheter är många. Men kärleken övervinner allt, sägs det. Och det gör den. Till en början.
Och till en början känns det också äkta och väldigt mycket på riktigt. Blickar, kyssar och tafatta leenden i förgrunden av ett krig som skördar fysiska, men också känslomässiga offer är synnerligen trovärdigt framställt och jag köper verkligen den spirande förälskelsen som fängslar även mig. Inledningsvis. För längs vägen hamnar sedan fokus tyvärr fel och regissören känns distansera sig från sitt huvudsakliga motiv och syfte. Den från början otroligt innerliga känslan mattas av till förmån för mer konstruerade händelseutvecklingar som inte griper tag på samma sätt, medan det känslosamma blir på något sätt alldeles för sentimentalt. Manuset är förvisso välskrivet, men det är många intriger som inte blir tillräckligt förkovrade i historien trots att de tar väldigt mycket tid och utrymme i anspråk, samtidigt som de två huvudpersonerna allt eftersom hamnar i periferin. Något som aldrig är en bra ekvation när det kommer till en kärlekshistoria.

Fotot är ändå stilfullt men enkelt, vilket förstärker dokumentärfilmskänslan. Stämningen i flera scener höjs dessutom av vår till synes distinkta närvaro i det som sker. Dock blir det samtidigt ibland just därför inte hela vägen trovärdigt, eftersom vi är ett steg före hela tiden. Jag tycker absolut att det, förutom att vara lätt gripande, blir lite spännande med tack vare en effektiv redigering mot slutet.

”Tel Aviv” är en viktig film om kärlek, mod och motstånd. Den belyser problem som finns, har funnits och alltid kommer finnas i någon form, någonstans och ger även en inblick i vanliga, oskyldiga människors öden som handgripligen drabbas av korrumperade myndigheters och politikers envetna osämja. Detta är en angelägen och sevärd film, som tråkigt nog efter en lovande inledning till sist känns väl platt, med tanke på dess många bottnar.
| 11 maj 2015 10:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Tel Aviv