Skribent

Carl Adam Anderberg

10 augusti 2015 | 20:00

Filmstjärnorna som älskar spel

Vi tar en titt på stjärnorna som kopplar av i den virtuella världen.
Det är onekligen en kittlande tanke; du rör dig över Mulgores ljuva slätter i "World of Warcraft", och framför dig ser du plötsligt en mäktig krigare komma ridandes. Hon stannar och säger "hi, lol, need help?". Vad du inte vet är att du pratar med Mila Kunis! 

Scenariot är kanske rätt otroligt, men alls ingen omöjlighet, då Mila, och otaliga filmstjärnor med henne, vittnat om sin besatthet av TV- och datorspel. Jag bestämde mig för att undersöka lite närmare vilka filmprofiler som är riktiga gamers, och samtidigt ta reda på vilka spel de spelar på sin lediga tid.

Mila Kunis
Som sagt; Mila Kunis + "World of Warcraft" = sant. I alla fall förr i tiden. Hon har flertalet gånger proklamerat sin kärlek för spelet, och har bland annat sagt att hon brukade sitta dagarna i ända questandes, raidandes och slappandes in-game med sin ex-pojkvän Macaulay Culkin. Hon tappade intresset när hennes vänner inte längre ville lira, och slutade därför.

Jack Black
Tenacious D-sångaren och skådespelaren Jack Black har så länge han kan minnas varit en hängiven gamer. Han har sagt:

- Jag började med "Space Invaders" och avancerade till "Asteroids", "Pac-Man" och "Donkey Kong". Jag älskade "Scramble" och "Marble Madness". Det finns inte ett enskilt spel som står ut som "spelet jag alltid ville spela". Jag var en entusiastisk gamer. 

Ett bevis på hans intresse är att han år 2009 lånade ut både sin röst och sitt utseende till Tim Schafers ("Monkey Island"-legend) spel "Brütal Legend", där spelare i rollen som Eddie Riggs (alltså Black) fick i uppgift att befria ett rike från en ond kejsare, och där allt gick i rockmusikens tecken.

Robin Williams
Robin Williams var ett så stort "Zelda"-fan när han levde att han, förutom att medverka i reklamer för spelen, även gick så långt att han döpte sin dotter efter prinsessan Zelda. Tydligen köpte han ett NES (8-bitar) när Zeldas mamma var gravid, och efter timmar och åter timmar i spelet hade namnet satt sig!

Rosario Dawson
Rosario var med på E3 (Electronic Entertainment Expo, den största spelmässan i världen) för några år sedan för att promota "Call of Duty: Black Ops III) och säger sig själv vara en "binge-gamer", som sträckspelar spel på samma sätt som andra tittar på TV-serier. Förutom att spela själv har hon även prisats för sina bidrag till spelbranschen i form av hennes röstskådespeleri. År 2006 tilldelades hon "Gamer's Choice Breakthrough Performance Award" för sin roll som Tina i "Marc Ecko's Getting Up: Contents under Pressure".

Vin Diesel
Vin måste vara en av Hollywoods största spel-entusiaster, då han förutom sin framgångsrika skådiskarriär även driver ett spelutvecklingsföretag kallat Tigon Games. Sagda företag samarbetade med svenska Starbreeze för att skapa ett av 2000-talets allra mest hyllade spel; "The Chronicles of Riddick: Escape from Butcher Bay". Spelet baserades såklart på Vin Diesels karaktär Riddick, från "Pitch Black", och en populär skröna är att Vin, under ett infall av inspiration, stod framför en spegel i sexton timmar i sträck och tränade på tonfallet i repliker som senare skulle användas i spelet. Snacka om dedikation till bra röstskådespeleri. Diesel har även enligt egen utsago varit ett stort fan av papper-och-penna-rollspelet "Dungeons & Dragons" ända sedan barnsben, och han ska till och med ha lärt upp Judi Dench i konsten att spela under inspelningarna av "The Chronicles of Riddick".

Seth Rogen
Rogen äger ett gammalt arkadkabinett med spel som "Excitebike", "Rush'n Attack" och "Super Mario Bros." som enligt stjärnan själv är mer populärt på fester än hans nyare konsoler. Han började spela på old school-konsoler/hemdatorer som Commodore 64, och han var senare ett stort fan av Rares "GoldenEye". Han har sagt:

- Jag kan säga att anledningen till att jag aldrig riktigt hade en flickvän i high school var på grund av "GoldenEye". Jag minns specifikt att jag brukade gå hem från fester för att spela det.

Will Arnett
Will Arnett säger sig spela mängder av "Call of Duty":

- Jag anser mig själv vara en gamer. Om jag kollar på tiden jag spenderar spelandes, kontra tiden jag gör andra saker som att kolla på TV eller film, så spenderar jag nog mer tid på att spela. Jag vill att spelen jag spelar ska vara underhållande. Man inser att TV-spel är ett riktigt utlopp som är värt att ta på allvar. 

Han spelar enligt uppgifter mycket Xbox One om nätterna, och då främst olika versioner av "Call of Duty", med skådiskollegorna Jason Bateman, Jerry O'Connell och Jennifer Anistons make Justin Theroux.

Henry Cavill
Tillbaka i "WoW"-land hittar vi ingen mindre än Stålmannen själv; Henry Cavill. Han ska till och med ha missat första samtalet från Zack Snyder om att han fått rollen som Superman i "Man of Steel" för att han var upptagen i spelet, och han svarade nyligen på frågan om vilken hans all-time favorit-raid är. Svaret? Originalversionen av Onyxia, under "Vanilla-WoW"-tiden.

Daniel Craig
Bond-stjärnan har erkänt att hans beroende av "Halo"-serien och "Guitar Hero" orsakade en hel del friktion mellan honom och en ex-flickvän. Så pass mycket att han tvingades vänta tills flickvännen var ute innan han kunde dra igång sina gaming-sessioner och spela i fred. Om Daniels hobby var huvudorsaken till uppbrottet förblir oklart.

Olivia Munn
Hon är snart aktuell som mutanten Psylocke i "X-Men: Apocalypse", men innan hon blev riktigt stor i Hollywood medverkade hon i TV-programmet "Attack of the Show!", som bland annat förhandsvisade TV-spel. Hon har sagt:

- En perfekt dag skulle vara att ha ett sexpack "Pabst Blue Ribbon" till hands, och sedan lira "Guitar Hero" till tre på natten.
| 10 augusti 2015 20:00 |