Film

Skribent

Philip Norén

9 januari 2015 | 18:00

7 filmer som inspirerade till våld

Film ses av många som ren underhållning det är och ett mysigt och härligt sätt att fly vardagen på. Men film kan också bli någonting annat.
Vissa menar att det finns en baksida med filmmediet. En baksida som inte visar sig ofta, men när den gör det är det fullständigt fruktansvärt och hemskt. Här är sju filmer som sägs ha inspirerat till verkligt våld. I sin tur är vi inspirerade av den här artikeln.

”De fördömdas drottning” (2002)
2002 blev Thomas McKendrick mördad av sin vän Allan Menzies. Allan Menzies menade att en av karaktärerna i vampyrfilmen ”De fördömdas drottning” beordrade honom att göra det och lovade honom odödlighet. Han påstod att vampyrdrottningen själv hade smugit sig in till honom en natt och bett honom börja mörda människor. Allan Manzies högg ihjäl Thomas McKendrick med ett vasst föremål, drack hans blod och åt delar av han huvud innan han begravde honom.

”Scream” (1996)
Mordet på Gina Castillo utfördes av hennes 16-årige son och sonens 15-årige kusin och motivet sägs ha varit att de behövde pengar för att kunna utföra en serie mord vars inspiration kom från Wes Cravens "Scream"-serie. Pengarna skulle användas till att köpa Ghostface-masker och röstförvrängare som mördaren använder i filmen.

"A Clockwork Orange" (1971)
”A Clockword Orange” lär ha inspirerat till så mycket våldsamheter att Stanley Kubrick förbjöd filmens distribution i Storbritannien. Bland annat mord utförda av tonårspojkar och överfall av en kvinna utfört av en man utklädd till ”Droog” ska ha varit inspirerade av filmens våldsamma händelser. Den mest ökända scenen i filmen är tveklöst våldtäktsscenen där Alex DeLarge sjunger ”Singing in the Rain”, en scen som innehåller många likheter med verkliga gängvåldtäkter där förövarna också sjunger samma sång.

"Terror på Elm Street" (1984)
Den schizofrena Daniel Gonzalez begick 2004 en serie mord på fyra slumpvis utvalda människor, bland annat en doktor och hans fru. Morden utfördes med flera olika knivar och Daniel Gonzalez agerade likt skräckkaraktären Freddy Krueger från ”A Nightmare on Elm Street”-filmerna.

"Matrix" (1999)
Sedan lanseringen av filmen ”Matrix” har det blivit vanligare och vanligare för advokater som försvarar våldsförövare att använda sig av det så kallade ”Matrixförsvaret”. Det innebär att man helt enkelt hävdar att den anklagade trodde att de var i en alternativ verklighet när brottet begicks. Det mest kända fallet är Lee Boyd Malvo som 2002 var inblandad i sniperattackerna i Washington DC och dömdes till dödsstraff för sina brott. Lee Boyd Malvo sades vara besatt av världen i ”Matrix” och ska senare ha skrivit ”Free yourself from The Matrix” på väggen i sin fängelsecell.

"Taxi Driver" (1976)
Ett av de kändaste brotten som sägs ha varit inspirerad av en film är mordförsöket på president Ronald Regan. 1981 sköt John Hinckley, Jr sex skott mot den forne presidenten varav ett skott träffade Regans sekreterare, James Brady, i huvudet och Ronald Regan skadades av ett skott. Senare ska förövaren ha sagt att mordförsöket utfördes för att få uppmärksamhet av Jodie Foster, som hade en roll i filmen Taxi Driver.

"Saw" (2004)
En mamma i Salt Lake City hörde en gång sin son och hans kompis prata om att kidnappa, tortera och mörda människor. Pojkarna, 14 och 15 år gamla, hade detaljerade planer på hur de skulle sätta upp fällor och tortyrredskap precis som i "Saw"-filmerna för att lära människor de ansåg skada andra en läxa. Pojkarna berättade senare för polisen att de hade filmkameror för att kunna dokumentera händelserna, precis som Jigsaw.
| 9 januari 2015 18:00 |