Film

Skribent

MovieZine

28 december 2022 | 10:00

Fem storfilmer klara för Göteborg Film Festival 2023

Omtalade festivalpärlor som Sarah Polleys "Women Talking" och bröderna Dardennes "Tori & Lokita" är klara för vinterns festival.
Det är bara en knapp månad kvar till Göteborg Film Festival och idag presenteras fem riktiga nyårskarameller ur programmet för den kommande festivalen. Det vankas Oscarsfavoriter, Cannesvinnare och svenska debuter... Läs mer om filmerna nedan.
 
Sen tidigare har festivalen avslöjat fyra filmer som ingår i årets tema: Homecoming. Invigningsfilmen blir det svenska flyktingdramat "Exodus".
 
 

Women Talking (Sarah Polley)

 
Sarah Polleys ("Away from Her", "Stories We Tell") första film på tio år är en av årets allra mest stjärntäta dramafilmer och spås bli flerfaldigt Oscarsnominerad. "Women Talking" fick dessutom toppbetyg av MovieZine!
 
Under en tid har männen i ett isolerat, religiöst samhälle systematiskt drogat och begått övergrepp på byns kvinnor. När kvinnorna får reda på det bestämmer de sig för att träffas i hemlighet och smida planer för hur de ska kunna hantera situationen för att skapa en bättre framtid för sig själva och sina barn. I rollerna ser vi stjärnor som Rooney Mara, Claire Foy, Jessie Buckley och Frances McDormand.
 
"Women Talking" ingår i Gala-sektionen på Göteborg Film Festival.
 
 

Korsett (Marie Kreutzer)

 
Vicky Krieps ("Phantom Thread", "Bergman Island") prisade både i Cannes och på European Film Awards för sin vågade rolltolkning av den 40-årskrisande Elisabeth av Österrike.
 
Kejsarinnan Elisabeth är vida känd för sin skönhet och extravagans, men när hon 1877 fyller 40 förväntas hon inordna sig i en mer tillbakadragen roll. Men Elisabeth är fast besluten att upprätthålla sin image och snörar korsetten allt hårdare. Äktenskapet med Franz Joseph skaver också och hon börjar trotsa och treva efter det som gått förlorat sedan hennes ungdoms sorglösa dagar.
 
"Korsett" är en av 15 filmer som shortlistats till en Oscar för bästa internationella film. Den kommer att visas både på Göteborg Film Festivals biografer och i onlineprogrammet, och ingår i International Competition.
 
 

Dogborn (Isabella Carbonell)

 
Hip-hop-stjärnan Silvana Imam gör sin första filmroll i Isabella Carbonells febriga debutfilm.
 
Ett hemlöst tvillingpar rör sig under radarn, bortom samhällets regler och system för hjälpande händer. Tillsammans kämpar de för sin överlevnad och tvingas söka sig till kriminella kretsar där de får i uppdrag att sköta okategoriserade leveranser genom ett vinterkyligt Stockholm. När leveransen visar sig innehålla två unga asiatiska flickor sätts de omaka tvillingarnas mänsklighet på prov. Ska de följa sin överlevnadsinstinkt eller sitt samvete?
 
"Dogborn" kommer att visas både på Göteborg Film Festivals biografer och i onlineprogrammet, och ingår i Nordic Competition.
 
 

Tori och Lokita (Jean-Pierre Dardenne och Luc Dardenne)

 
I snart 30 år har Jean-Pierre och Luc Dardenne berättat om människorna på samhällets skuggsida och 2017 tilldelades de belgiska bröderna Göteborg Film Festivals hederspris.
 
I "Tori och Lokita" berättar bröderna Dardenne om två tonåringar som tillsammans tagit sig illegalt från Västafrika till Europa. För att få stanna måste Lokita övertyga myndigheterna om att Tori är hennes lillebror, samtidigt som de säljer droger för att betala av skulden till sina smugglare.
 
Filmen ingår i Masters-sektionen på Göteborg Film Festival.
 
 

Världens lyckligaste man (Teona Strugar Mitevska)

 
Vi befinner oss i dagens Sarajevo där 40-åriga Asja söker efter kärleken. På en speed-dating träff möter hon Zoran, en jämnårig banktjänsteman. Under kriget befann de sig på motsatta sidor, och frågan är om det verkligen är kärlek han är ute efter.
 
Teona Strugar Mitevskas nya drama tävlade på filmfestivalen i Venedig och utsågs till Nordmakedoniens Oscarsbidrag. "Världens lyckligaste man" visas både på Göteborg Film Festivals biografer och i onlineprogrammet, och ingår i International Competition.
 
Den 10 januari släpps programmet till Göteborg Film Festival. Den 12 januari får medlemmar köpa biljetter, och 14 januari släpps biljetterna till allmänheten.
| 28 december 2022 10:00 |