Film

Skribent

MovieZine

27 december 2022 | 15:30

Svenskt flyktingdrama blir öppningsfilm på Göteborg Film Festival 2023

Den 27 januari invigs filmfestivalen i Göteborg med världspremiären av Abbe Hassans drama "Exodus".
Den 27 januari invigs Göteborg Film Festival med världspremiären av Abbe Hassans arabiskspråkiga drama "Exodus", som även tävlar i Nordic Competition. Invigningen äger inte bara rum i Göteborg utan på biografer över hela landet – från Kiruna i norr till Malmö i söder. Dessutom kommer "Exodus" att ingå i festivalens onlineutbud.
 
Filmen handlar om Amal som är 12 år och på flykt från Syrien. I en hamn i Turkiet stöter hon ihop med flyktingsmugglaren Sam. Amal vill resa till Grekland där hennes systrar befinner sig i ett flyktingläger, för att tillsammans med dem möta upp sina föräldrar, i Sverige.
 
För regin står långfilmsdebuterande Abbe Hassan, som år 2017 producerade den kritikerhyllade "Måste gitt" som också blev en av det årets mest framgångsrika svenska filmer.
 
– Jag är otroligt glad över att få äran att inviga festivalen 2023. Det är en festival som betytt mycket för mig genom åren, så det är en dröm som går i uppfyllelse. Jag ser fram emot att se den med publik och tillsammans med alla fantastiska människor som varit med och skapat filmen, säger Abbe Hassan i ett pressmeddelande.
| 27 december 2022 15:30 |