Film

Skribent

MovieZine

11 november 2022 | 07:55

Göteborg Film Festival 2023 avslöjar fyra nya filmer

Med 2023 års huvudfokus ”Homecoming” utforskar Göteborg Film Festival vad som utgör ett hem.
Berättelser om hemkomster har länge befunnit sig i kulturens centrum. Men vad innebär det att komma hem? En djupt existentiell tanke som Göteborg Film Festival sätter i fokus under 2023 års festival.
 
I Focus: Homecoming kommer filmfestivalen att undersöka vilka berättelser om hemkomst som filmskapare intresserar sig för i denna tid och sätta ljus på samtidens hemkänslor.
 
– Fler och fler människor har flera hem på olika platser i världen eller inget hem alls, både som en effekt av ökad migration och vår tids dominerande kulturella och ekonomiska idéer om kreativitet, flexibilitet och mobilitet, säger Jonas Holmberg, konstnärlig ledare på Göteborg Film Festival. 
 
Idag släpps fyra filmer som kommer att ingå i Focus: Homecoming. Fler titlar offentliggörs i samband med festivalens programsläpp den 10 januari. 
 
R.M.N. - Romsk slakteriarbetare återvänder till ett vintrigt Transylvanien som plågas av rasism i guldpalmbelönade Cristian Mungius ("4 månader, 3 veckor och 2 dagar") kritikerhyllade drama.
 
Pamfir - Pondusladdad familjefader på hembesök hamnar i trubbel under vild karneval norr om Karpaterna, i sensationell ukrainsk debut med "Lock, Stock and Two Smoking Barrels"-vibbar.
 
Godland - Svindlande vackert foto utlovas i Cannes-hyllade "Godland", en ödesmättad berättelse om religion, kolonialism och moraliskt förfall. Regi av Hlynur Pálmason ("En vit, vit dag").
 
The Future Tense - Irländskt regissörspar i exil i England levererar supersmart, rolig och "quirky" dokumentär om tillhörighet, hem, migration och identitet.
 
Göteborg Film Festival pågår mellan 27 januari - 5 februari 2023.
| 11 november 2022 07:55 |